Waar googelen jullie op?

Datum: Door: Mariska van Bohemen

Wij schrijven het liefst over wat jullie als zzp-ers bezighoudt. Als het natuurlijk betrekking heeft op boekhouden en ondernemen. Daarom zijn wij gaan uitzoeken waar jullie afgelopen tijd het meest op zochten en doken wij voor jou opnieuw die onderwerpen in.

We kwamen erachter dat dit uiteenlopende onderwerpen zijn. Van factuur maken en balans opstellen tot het beveiligen van je financiële gegevens en duurzaam boekhouden. In deze blogpost gaan wij dieper in op 8 van jullie meest gezochte trefwoorden in de boekhoudwereld en belichten wij deze zoekresultaten.

Waar googelen jullie op?

 1. Boekhouding ZZP
  Dit is een alomvattend zoekresultaat, maar wanneer je je eigen bedrijf hebt weet je dat er geen ontkomen aan is: je moet in de rompslomp van boekhouden duiken. Het bijhouden van je administratie is namelijk essentieel voor het succes van jouw bedrijf.
  Je staat in eerste instantie voor de keuze of je jouw boekhouding zelf gaat doen of gaat uitbesteden. Om deze beslissing te kunnen maken, is het belangrijk om de voor- en nadelen van beide opties te overwegen. Vaak gaat het om tijd en geld waar je jouw keuze op baseert. Maar, dit verwacht je vast niet: het bijhouden van je eigen administratie kan echt leuk en makkelijk zijn! Waarmee je ook nog eens voorkomt dat je onnodig tijd en geld uitgeeft en juist méér tijd hebt voor de dingen die er echt toe doen in jouw bedrijf. Wij delen 5 hacks om je boekhouding te versimpelen.

 2. Facturen maken
  Het is zo ver! De facturen mogen uitgestuurd worden. Je denkt vast, appeltje eitje, zo gedaan. En dat is het eigenlijk ook. Maar vergis je niet dat er wettelijke vereisten zijn aan een factuur. En hoe kan je er nu voor zorgen dat je opvalt tussen alle andere facturen? Wat doe je als een klant je factuur niet op tijd betaald? Hoe creëer je jouw eigen incassotraject? Er komen nog best wat vragen boven drijven wanneer je jouw eerste factuur gaat uitsturen. Bij Rompslomp geven wij onze gebruikers regelmatig tips om het facturatieproces te verbeteren!

 3. Balans opstellen
  Besteed jij jouw boekhouding uit omdat je het spannend vindt om de balans zelf op te stellen? De balans is een jaarlijks terugkerende rapportage en geeft je inzicht over de financiële gezondheid van jouw onderneming. Op je balans vind je al je bezittingen, schulden en je eigen vermogen terug op een bepaald moment. De meest belangrijke onderdelen op de balans zijn de activa, aan de debetzijde, en passiva, aan de creditzijde. Durf jij het aan om je balans zelf op te stellen? Wij leggen je graag uit hoe jij als zzp-er je eigen balans kan begrijpen én opstellen zodat jij precies weet wat er gebeurt als je bedrijf geld verdient of verliest.

 4. Boekhouder
  Bij Rompslomp proberen we boekhouden voor iedereen zo aangenaam en makkelijk mogelijk te maken. Maar soms ontkom je er niet aan en wil je graag met een boekhouder samenwerken om je boekhouding op orde te brengen of te laten controleren. Dat begrijpen we. Het is daarom mogelijk om met jouw boekhouder in Rompslomp te werken. Je kan zelfs in Rompslomp in contact komen met boekhouders en een offerte aanvragen. Lees verder om te zien hoe je kan samenwerken met je boekhouder in Rompslomp.

 5. Btw-administratie
  Het is voor velen van jullie een nachtmerrie en sommigen vinden het juist leuk om te doen: de btw-aangifte. Als ondernemer krijg je hoe dan ook te maken met btw en moet je in de meeste gevallen btw-aangifte doen. Rompslomp houdt bij het maken van facturen en het inboeken van kosten automatisch de btw bij. Op het moment dat je de btw-aangifte moet doen, berekent Rompslomp hoeveel btw je moet afdragen of terugkrijgt. Wist je dat je zelfs via Rompslomp gelijk je btw-aangifte kan versturen naar de Belastingdienst? Handig!

 6. Boekhoud template
  We zijn er eerlijk over. Wij willen natuurlijk dat elke zzp-er gebruik maakt van Rompslomp. Maar als startende ondernemer krijg je veel tegelijk op je bordje. Soms is de stap naar een boekhoudprogramma nog iets te groot. Daarom bieden we ook een gratis Excel administratie template (inclusief instructies) aan waarin je zelf je boekhouding doet. Super simpel in gebruik en je hebt meteen overzicht in je bonnen en facturen.

 7. Veilig boekhouden
  In een tijdperk waarin cyberdreigingen steeds vaker voorkomen is cybersecurity een cruciaal trefwoord waar we ons allemaal in dienen te verdiepen. Het waarborgen van de privacy en de veiligheid van je financiële gegevens, is van groot belang. Het begint bij jezelf. Naast het gebruiken van goed beveiligde boekhoudsoftware, dien je te denken aan het gebruik van sterke wachtwoorden, tweefactorauthenticatie en gegevensversleuteling. Zo bescherm je jezelf en je klanten tegen potentiële datalekken. Volg onze drie tips om je boekhouding veilig te stellen!

 8. Duurzaam boekhouden
  Wie duurzaamheid, het klimaat en CO2 neutraliteit belangrijke thema’s vindt, wil dat ook het liefst in zijn hele onderneming doorvoeren. Het is tegenwoordig niet al te moeilijk om hiermee te beginnen, en waarom zou je niet bij je boekhouding beginnen? Je komt namelijk met een aantal stappen al een heel eind. Wij hebben 4 stappen voor je uitgewerkt hoe je snel en makkelijk kunt beginnen met duurzamer boekhouden.