Het Rompslomp Blog

Wat is online boekhouden?

Geschreven door de Rompslomp redactie | Oct 9, 2024 4:30:00 AM

Waarom is een boekhouding belangrijk? 

Boekhouding is simpelweg het bijhouden van de financiële zaken van je bedrijf. Het gaat erom dat je alle inkomsten en uitgaven registreert en overzichtelijk maakt. Zo weet je precies hoe je ervoor staat en kun je gemakkelijker de juiste beslissingen nemen. Het is ook belangrijk voor je belastingaangiften en het maken van financiële rapporten.

Boekhouding is van groot belang omdat het je inzicht geeft in je financiële situatie, wat helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen. Bovendien moet je voldoen aan fiscale verplichtingen en een goede boekhouding zorgt ervoor dat je aan alle regels voldoet. Wanneer je een lening of investering wilt aanvragen, hebben banken en investeerders ook inzicht nodig in je boekhouding. Daarnaast helpt boekhouding je bij het maken van budgetten en het stellen van toekomstige financiële doelen.

Lees ook het blog: Cijfers op orde - voor de Belastingdienst of voor jezelf?

Wat is online boekhouden?

Online boekhouden, of cloud boekhouden, betekent dat je je financiële administratie via het internet regelt. In plaats van software op je computer te installeren, gebruik je een online platform dat je altijd en overal kunt bereiken met een internetverbinding. Dit maakt je boekhouding toegankelijk, of je nu thuis, op kantoor of onderweg bent. Hierdoor hoef je niet bang te zijn om je belangrijke documenten kwijt te raken; alles staat veilig in de cloud. Bovendien zijn updates en nieuwe functies vaak automatisch beschikbaar, zodat je altijd met de nieuwste technologie werkt.

Hoe werkt een online boekhouding?

Online boekhoudprogramma's draaien in de cloud. Dit betekent dat je gegevens veilig op externe servers staan, beheerd door de aanbieder. Bij inloggen heb je meteen toegang tot al je financiële informatie. Dit is niet alleen handig, maar ook veilig. De meeste platforms maken gebruik van geavanceerde beveiligingstechnologieën om je gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.

Veel platforms koppelen ook met je bank, zodat je transacties automatisch worden ingelezen. Dit voorkomt dat je handmatig gegevens moet invoeren en vermindert de kans op fouten. Je hoeft niet meer elke transactie zelf in te voeren; de software doet dit voor jou. Hierdoor houd je meer tijd over voor andere belangrijke zaken.

Beveiliging en privacy van boekhoudsoftware

Een veelgehoorde zorg is de veiligheid van je gegevens. Gerenommeerde aanbieders investeren in databeveiliging en gebruiken sterke encryptie om je informatie te beschermen. Ze voldoen ook aan strenge privacywetten, zoals de AVG. Dit betekent dat je gegevens veilig zijn, en dat je geen zorgen hoeft te maken over datalekken of ongeoorloofde toegang. Het is altijd goed om te controleren welke beveiligingsmaatregelen een aanbieder hanteert voordat je je gegevens deelt.

Lees ook het blog: Hoe houdt Rompslomp mijn gegevens veilig?

Voordelen van online boekhouden

  • Altijd toegankelijk: Je hebt op elk moment toegang tot je financiële gegevens. Dit betekent dat je je boekhouding kunt bijwerken en inzien wanneer het jou uitkomt. Of je nu 's avonds laat of tijdens een lunchpauze werkt, alles is binnen handbereik.
  • Directe inzichten: Dankzij bankkoppelingen zijn je financiële overzichten altijd actueel. Dit helpt je om beter inzicht te krijgen in je cashflow en om weloverwogen financiële beslissingen te nemen. Je kunt bijvoorbeeld snel zien of je een factuur al hebt betaald of wanneer je volgende uitgaven verwacht.
  • Automatisering: Routinetaken, zoals het indelen van transacties of het versturen van herinneringen aan klanten, worden automatisch gedaan. Dit bespaart je tijd en vermindert de kans op menselijke fouten. Hierdoor kun je je meer richten op de groei van je bedrijf in plaats van op administratieve taken.
  • Betaalbaar: Je betaalt meestal een maandelijks abonnement, zonder gedoe met dure installaties. Dit maakt het financieel aantrekkelijk, vooral voor kleinere bedrijven en zzp'ers. Veel aanbieders bieden ook verschillende abonnementsvormen aan, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw behoeften past.
  • Samenwerken: Je kunt makkelijk je boekhouder toegang geven, wat de samenwerking vergemakkelijkt. Dit betekent dat je boekhouder direct je gegevens kan inzien, wat de communicatie versnelt en het makkelijker maakt om vragen of problemen snel op te lossen.
  • Koppelen met andere systemen: Veel online boekhoudprogramma's kunnen eenvoudig geïntegreerd worden met andere tools, zoals CRM-systemen, betaalplatformen of tijdregistratie-apps. Dit zorgt ervoor dat je gegevens automatisch worden gesynchroniseerd, waardoor je minder handmatig werk hoeft te doen. Zo heb je al je belangrijke informatie op één plek en voorkom je fouten. Dit is vooral handig voor ondernemers die meerdere tools gebruiken om hun bedrijf te runnen. Alles werkt naadloos samen, en jij kunt je focussen op het ondernemen

Belangrijke functies van een online boekhoudprogramma

Een goed programma biedt meer dan alleen de basis van factureren. Het is een onmisbare tool geworden voor ondernemers die hun administratie eenvoudig willen beheren en tegelijkertijd tijd willen besparen. Moderne online boekhoudprogramma's bieden handige functies zoals:

  • Facturering: Maak en verstuur facturen met een paar klikken. Je kunt vaak sjablonen gebruiken om ervoor te zorgen dat je facturen er professioneel uitzien en voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Bovendien kun je betalingsherinneringen automatisch instellen, zodat je altijd op tijd betaald krijgt.
  • Btw-aangiftes: Bereid je btw-aangifte eenvoudig voor en dien deze in bij de Belastingdienst. Veel programma's hebben ingebouwde functionaliteiten die je helpen om de juiste gegevens te verzamelen, wat de aangifte veel eenvoudiger maakt.
  • Rapportages: Genereer overzichtelijke financiële rapporten en dashboards. Dit helpt je om snel inzicht te krijgen in je financiële situatie, zoals winst- en verliesrekeningen of balansen. Je kunt trends herkennen en beter anticiperen op toekomstige financiële behoeften.
  • Debiteuren- en crediteurenbeheer: Houd bij wie je nog moet betalen en wie jou nog geld schuldig is. Dit voorkomt dat je geld misloopt en helpt je om je cashflow beter te beheren. Je kunt ook betalingsvoorwaarden instellen en volgen, zodat je nooit meer te laat betaalt of wordt betaald.

Voor wie is een online boekhouding geschikt?

Online boekhouden is er voor iedereen die efficiënt en overzichtelijk wil werken. Met de juiste tools heb je altijd inzicht in je financiën en kun je je volledig focussen op wat echt belangrijk is: je bedrijf laten groeien.

Online boekhouden is perfect voor:

  • ZZP'ers die zelf hun administratie willen bijhouden. Het biedt de flexibiliteit en toegankelijkheid die je nodig hebt om je eigen bedrijf te runnen.
  • MKB-bedrijven die efficiënter willen werken. Met online boekhouden kun je je processen stroomlijnen en meer tijd besteden aan groei en klantrelaties.
  • Grotere bedrijven die flexibiliteit nodig hebben. Voor grotere ondernemingen biedt online boekhouden de mogelijkheid om op verschillende locaties samen te werken en tegelijkertijd toegang te hebben tot actuele gegevens.

Populaire online boekhoudprogramma's voor zelfstandig ondernemers

​​Natuurlijk wil je een boekhoudprogramma dat bij jou past. De keuze is groot en elk programma heeft z’n eigen voordelen en functies, maar welke sluit het beste aan op jouw manier van werken? Bepaal wat jouw specifieke behoeften zijn. Ben je net gestart of groei je snel? Heb je specifieke eisen vanuit jouw branche?

Vervolgens ga je op onderzoek uit. Er is een breed scala aan boekhoudsoftware beschikbaar, dus lees reviews, praat met collega-ondernemers en test verschillende programma's via gratis proefversies.

Naast Rompslomp zijn er veel aanbieders op de markt, zoals:

Conclusie

Online boekhouden is de toekomst van het bijhouden van de financiële administratie. Het biedt je de toegankelijkheid en efficiëntie die je nodig hebt om je bedrijf succesvol te runnen. Terwijl de technologie zich blijft ontwikkelen, komen er ongetwijfeld meer slimme functies die jouw leven als ondernemer makkelijker maken. Je kunt je boekhouding steeds eenvoudiger, sneller en efficiënter maken.

Aan de slag

Denk je eraan om online te gaan boekhouden? Veel aanbieders hebben gratis proefperiodes. Dit is een geweldige kans om verschillende platforms uit te proberen en te ontdekken wat het beste bij jou past. Neem de tijd om te verkennen en zie hoe online boekhouden jouw financiële administratie kan vereenvoudigen! Het kan je niet alleen tijd besparen, maar ook gemoedsrust geven, zodat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk is: jouw onderneming.

Rompslomp kun je een maand gratis en vrijblijvend uitproberen. Zo ontdek je zelf of dit  boekhoudprogramma iets voor je is. Lees hier hoe het proefabonnement precies werkt of meld je meteen aan om gratis te proberen.