Zzp’er kiest voor gemak en prijs bij keuze bank

Datum: Door: Patty Sjerps

Bij welke bank bankier jij als zzp’er? Uit onderzoek van Rompslomp blijkt dat de meeste zzp’ers kiezen voor ING, op de voet gevolgd door Rabobank. Kleine ondernemers kiezen voor gemak en laagste prijs.

ZZP banken

Onderzoek van boekhoudprogramma Rompslomp leert dat de drie grootbanken ING (32,55 procent), Rabobank (28,94 procent) en ABN Amro (16,71 procent) nog altijd het meest in trek zijn bij zzp’ers. De zogenoemde ‘nieuwe’ internetbanken als Knab (9,86 procent) en Bunq (1,08 procent) weten ook in korte tijd al een percentage van de doelgroep zzp’ers af te snoepen.

Rabobank verliest aandeel onder zzp’ers, groei Knab stagneert

Vanaf begin dit jaar is er een daling in zzp-gebruik bij Rabobank. Dit geldt ook voor Triodos, SNS en ASN. Bij ING en ABN Amro is een stijgende lijn van aantal zzp-gebruikers te zien.

Aparte zzp-rekening lijkt niet uit te maken

Opvallend is dat de vier banken met een ‘aparte zzp-rekening’ (Knab, Bunq, SNS en ASN Bank) achterblijven in marktaandeel voor zzp’ers. Deze banken bieden ondernemers die maximaal duizend transacties per jaar doen een goedkopere dienstverlening aan. Zo kun je bij Knab al bankieren voor € 5,- per maand, Bunq berekent € 9,99 per maand en SNS € 7,50 en ASN Bank € 6 per maand. Doe je bijvoorbeeld meer transacties, dan moet je meestal meer gaan betalen. Wil je gebruikmaken van bijvoorbeeld een zakelijke creditcard dan rekenen deze banken ook een extra bedrag per maand.

Zzp’er kiest voor gemak

Jan Paul van Muijen is freelance WordPress en Augmented & Virtual Reality specialist. Hij bankiert al zeven jaar zakelijk bij ING. Wij vroegen hem waarom hij kiest voor een zakelijke rekening bij ING: “Na kort onderzoek naar kosten, koos ik voor ING. Ook omdat ik daar al privé een rekening had. Doorslaggevend was echter dat ING toen als een van de weinigen werkte zonder apparaatjes zoals een random reader voor internetbankieren. Ik vind de ING bankieren app nu ook erg prettig werken. Je hebt hiervoor ook geen extra apparaat nodig en met je vingerafdruk kun je de zaken regelen. Ik vind dat ING voorop loopt, ze volgen de nieuwe ontwikkelingen op app-gebied.” Jan Paul zegt dat hij destijds gebruikmaakt van een startersaanbieding: “Maar dat maakte voor mijn keuze niet veel uit. Ik kijk nooit naar eenmalige acties, ik kijk liever vooruit en wat op de lange termijn het beste voor mijn bedrijf is.” Voor zijn bedrijf gebruikt Jan Paul alleen de rekening om zijn betalingsverkeer te regelen, vertelt hij. “Als ik advies nodig heb voor mijn bedrijf, regel ik dat separaat.”

“Ik kies voor de goedkoopste zakelijke rekening”

Melanie Wiggers is al 12 jaar zzp’er en eigenaar van interieurontwerpbureau WiggersDesign en startte drie jaar jaar geleden de woonwebwinkel BRICLiving. Voor BRICLiving opende ze een zakelijke rekening bij Knab omdat het de goedkoopste aanbieder was. “Voor Wiggers Design heb ik een rekening bij ING. Ik wilde de winkel en WiggersDesign zakelijk scheiden en ging op zoek naar de goedkoopste zakelijke rekening. Ik heb dit zelf uitgezocht, ik heb voorheen zelf bij een bank gewerkt en weet waar ik op moet letten. Bijvoorbeeld wat de vaste kosten en de kosten per transactie zijn. Op basis hiervan kwam Knab als goedkoopste uit de bus.” Maakt Melanie ook gebruik van aanvullende diensten van Knab “Nee, ik gebruik puur de betaalfunctie. Ik doe bijvoorbeeld mijn betalingen op mijn telefoon via de Knab app. In het begin had ik hulp nodig om de parameters goed te zetten. Maar dat was zo geregeld, ik had snel contact en de medewerkers waren erg behulpzaam.” Ook Melanie zegt voor advies liever niet naar een grootbank te gaan. “Als ik advies nodig heb, zoek ik het liever zelf uit. Of ik kijk bij kleinere banken omdat die vaak flexibeler en innovatiever zijn.”

Bespaar kosten met starterspakket

ING, Rabobank en ABN Amro bieden starters kortingen voor het eerste jaar ondernemen. Na het eerste jaar betaal je de normale kosten voor een zakelijke rekening. Hieronder een overzicht van de vier grootste banken onder zzp’ers: ING, Rabobank, ABN Amro en Knab.

ING Rabobank ABN Amro KNAB
Startersaanbieding Ja, 1e halfjaar gratis, inclusief transacties en korting op zakelijke creditcard. Ja, 1 jaar gratis, 6 maanden gratis aansprakelijkheids-verzekering van Interpolis Ja, 1e jaar gratis voor betaalpakket. Ja, 50% korting op kosten.
1 jaar korting op producten voor pin, contant en iDEAL.
ZZP-rekening? Nee Nee Nee Ja
Online afsluiten Nee Ja, mits je al particulier klant bent. Ja Ja
Mogelijkheid meer rekeningen Ja Ja Ja Ja
Rood staan of kredietmogelijkheid Ja, op aanvraag zakelijk krediet. Debetrente ongeoorloofd rood: 14% Rood staan is niet mogelijk, op aanvraag rekening courant krediet. Rood staan is niet mogelijk, op aanvraag rekening courant krediet. Ja, rood staan 5% effectief op jaarbasis
Debetrente bij ongeoorloofde roodstand 14% effectief op jaarbasis.
Vaste kosten per maand € 9,90 € 9,95 € 9,- € 5,-
Variabele kosten voor bij- en afschrijvingen* SEPA-bij-afschrijving: € 0,10 Digitale SEPA-overboeking: € 0,08 200 gratis online transacties p/j, daarna 1000 gratis transacties, daarna € 0,10 per transactie
Bijschrijving: € 0,15 digitale SEPA-overboeking: € 0,08
Bijschrijving: € 0,15
Bankierenapp Ja, gratis Ja, zit in de pakketprijs Ja, gratis Ja, gratis
Max aantal transacties per jaar Nvt Nvt Nvt 1000 gratis transacties
Zakelijke creditcard + kosten Ja, € 37,50 p/j Ja, € 2,75 p/m Ja, va € 27,50 Ja, 1e jaar gratis. Daarna gratis, mits je minimaal € 2.500 per jaar uitgeeft met de kaart.  Anders € 85 per jaar.
Voorwaarden Voor het starterspakket geldt: bedrijf bestaat korter dan 1 jaar, inschrijving KVK en je bankiert nog niet zakelijk bij ING. Voor startersvoordeel geldt: bedrijf bestaat korter dan 1 jaar, inschrijving KVK en je bankiert nog niet zakelijk bij Rabobank. Basis voor Ondernemen is voor eenmanszaak, maatschap, bv, nv, cv, vof of andere ondernemingsvorm; Starterskorting is voor starters waarvan bedrijf korter dan 3 jaar staat ingeschreven bij de KVK.
die ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Je kunt alleen bankieren bij Knab met maximaal 10 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 2 miljoen.

Bronnen:

** Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Daarnaast is Rompslomp niet aansprakelijk voor onjuistheden die onverhoopt in dit artikel kunnen zijn vermeld.

Kies gebruiksgemak boven lage kosten

Jaap van der Meer is oprichter van boekhoudprogramma Rompslomp én jaren zelf zzp’er geweest. Hij weet als geen ander dat lage kosten voor startende ondernemers belangrijk zijn. “Maar laat de kosten vooral niet doorslaggevend zijn. Kijk goed naar wat er bij je bedrijf past. Als ondernemer ben je veel met je bankzaken bezig. Kijk dus ook zeker naar het gebruiksgemak van online bankieren. Of hebben ze bijvoorbeeld een gebruiksvriendelijke boekhoud app waarmee jij eenvoudig je zakelijke betalingen kunt doen?”

Over het onderzoek

Rompslomp analyseerde 500.000 geanonimiseerde facturen die via het boekhoudpakket zijn verstuurd. De gebruikers van Rompslomp zijn zzp’ers uit verschillende branches. Het blijkt dat het resultaat van het onderzoek dezelfde uitkomst heeft als wanneer we kijken naar het aantal bedrijven die facturen heeft verstuurd.