Mijn nieuwe klant Maartje voelt dit ook. Ze heeft grote plannen en wil groeien met haar creatieve bedrijf. De jaarlijkse vakbeurs is net achter de rug en het enthousiasme spat van haar gezicht wanneer ze hierover vertelt. Ze wil nog meer waarde bieden, meerdaagse trainingen gaan geven en een webshop opzetten. Ze weet wat ze wil. “Alleen”, zegt ze “er is wel een ding. Ik zie in mijn fiscale rapport, dat ik een leuke winst heb gemaakt. Dat zie ik helemaal niet terug op mijn bankrekening. Waar is dat geld dan gebleven?”
Ik vraag hoe ze haar boekhouding heeft geregeld en ze vertelt dat ze dat niet zelf doet en dat alles naar de boekhouder gaat. Hij vertelt haar hoeveel belasting ze moet betalen en hoe het bedrijf heeft gedraaid. Meer niet.
Nu heb ik de eer een van haar goede voornemens te zijn. Ze wil echt leren begrijpen hoe haar financiën in elkaar zitten en ze wil zichzelf een goed salaris uitbetalen. Ook een potje voor de belastingen staat op haar goede voornemenslijst. Met potjes werken, op de Profit First manier, lijkt haar daarom echt een uitkomst.
Misschien wil ze wel zelf haar boekhouding gaan doen, wat ik trouwens een heel goed idee vind. En ze wil een financieel plan. Een plan hoe ze haar ideeën en dromen kan realiseren. En daarbij wil ze heel graag hulp, want ze heeft echt niets met cijfers.
De start van het financiële plan is de analyse van de cijfers uit het verleden. Ik vraag haar om jaarcijfers en de aangiften inkomstenbelasting van de afgelopen twee jaar. Dan krijg ik een bericht in mijn mailbox van Maartje. “Je vroeg om de aangiften inkomstenbelasting over 2021 en 2022. Maar die laatste is nog niet klaar. Mag het ook 2020 en 2021 zijn?” En ik val van mijn stoel. Nog niet klaar? We zijn al ruim in 2024.
Ik stel haar gerust. “We doen het met de gegevens, die er zijn” zeg ik en denk het er mijne van. Er is nog een hoop te doen.
Ik begrijp het echt, dat ze niets met cijfers heeft en daarom de keuze heeft gemaakt de boel uit te besteden. Maar mijn hemel, wat loopt ze nu uiteindelijk achter de feiten aan. Want ze heeft geen idee wat de belastingen over 2022 en 2023 zullen zijn.
Misschien valt het mee, misschien valt het vies tegen. Hoe het ook valt, je bent overgeleverd aan een stuurloos gevoel. Alle mooie plannen ten spijt. Wanneer je zelf niet op de eerste rij zit bij je boekhouder of accountant zullen deze situaties ontstaan.
Het heeft voordelen om tijdig je aangifte inkomstenbelasting te doen, behalve alleen het goede gevoel dat de klus is geklaard. De definitieve aanslag zal dan snel volgen. Ben je in zaken met de overheid (DUO, Toeslagen) of wil je een hypotheek of lening afsluiten, dan is je verzamelinkomen vaak het uitgangspunt. Die wordt berekend in de aangifte inkomstenbelasting. Zo heb altijd de meest actuele stand van zaken bij de hand.
Bovendien rekent de Belastingdienst nu 7,5% rente, wanneer je na 1 juli van het volgende jaar de aangifte inkomstenbelasting indient. Ook al heb je uitstel aangevraagd.
Dus ja, doe je aangifte inkomstenbelasting. Nu. Alweer.
De aangifte inkomstenbelasting over 2023 kan al vanaf 1 maart 2024 worden ingediend. De Belastingdienst heeft de meeste gegevens al voor je ingevuld. Werk je met een geautomatiseerd boekhoudpakket dan kun je zelf inkomsten uit onderneming aangeven. Je hebt hiervoor een overzicht van de Balans en de Winst- en verliesrekening voor nodig.
In de aangifte wordt ook gevraagd om een ondernemerscheck. Ben je geslaagd voor de check, dan heb je recht op verschillende fiscale aftrekposten. Je kunt hier de check doen https://ap.lc/6WPYM
Heb je twijfel over je eigen fiscale skills of zijn er specifieke omstandigheden, schakel dan een expert in. Dat is voor je gemoedsrust heel fijn. Je blijft zelf wel verantwoordelijk dat de aangifte juist, tijdig en volledig aangeleverd wordt bij de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je op de eerste rij zit bij de expert die het voor jou regelt. Dat scheelt je oneindig gewroet in het verleden.
Je wilt immers liever vooruit, mooie plannen maken en ondernemen!
Anita Udink
Zij & Cijfers