4 stappen om direct te beginnen met duurzamer boekhouden
Datum: Door: Mariska van Bohemen

Duurzaamheid, het klimaat en CO2 neutraliteit krijgen veel aandacht tegenwoordig. En dat is niet voor niets. Het is tegenwoordig niet al te moeilijk om te beginnen met duurzamer ondernemen, waarom zou je niet bij je boekhouding beginnen? Met een aantal kleine stappen kom je al een heel eind! In deze blog laten we zien hoe je in 4 stappen snel en makkelijk kunt beginnen met duurzamer boekhouden.

Stap 1: Digitaliseren kun je leren

Papieren administratie is verleden tijd. Er zijn veel opties om je boekhouding volledig online te doen. Er hoeft geen papier meer mee gemoeid te zijn. Zelfs je bonnen kan je digitaal bewaren en volgens de Belastingdienst is het een legitieme manier om jouw bonnen en facturen op deze manier te bewaren. Het is vrij eenvoudig om al jouw papieren werk te digitaliseren en daarmee een makkelijke eerste stap die je al kan zetten om duurzamer te gaan boekhouden!

Stap 2: Verminder de CO2 uitstoot

Denk ook aan bijvoorbeeld het compenseren van je CO2 uitstoot. En dat is niet alleen de auto waarin je rijdt. Vaker het openbaar vervoer gebruiken of dit volledig vergoeden voor je werknemers om OV-gebruik te stimuleren is een logische stap. Tijdens de Covid-lockdown gingen we allemaal massaal thuiswerken. Wellicht kan het remote werken doorgezet worden in de algehele bedrijfsvoering. Hiermee kort je direct op de CO2 uitstoot doordat je minder gebruik maakt van het vervoer.

Met het verminderen van directe CO2 uitstoot zoals rijden in een auto, is een logische eerste stap. Maar wat kan je nog meer doen om CO2 uitstoot te verminderen? Je zou het misschien niet zeggen, maar voor elke e-mail die jij verstuurt veroorzaak je CO2 uitstoot. Check daarom waar jouw domein(en) worden gehost en waar deze servers staan. Welke datacentra zijn ermee gemoeid en doen zij iets aan CO2-neutraliteit?

Stap 3: Bespaar energie

Deze stap is eigenlijk een verlengde van stap twee, want met het besparen van energie, verminder je CO2 uitstoot. Je kan dus beginnen met het besparen van energie om CO2 uitstoot te verminderen. Is jouw bedrijfspand energiezuinig bijvoorbeeld? Maak je al gebruik van alternatieve energie? Voor verschillende maatregelen kan de overheid je hierbij adviseren en eventueel zelfs subsidiëren. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of een subsidie voor het aanschaffen van een elektrische auto.

Daarnaast is ook je algehele bedrijfsvoering van belang. Je kan CO2 compenseren door bijvoorbeeld te doneren voor het herplanten van bomen en bossen. Dat brengt ons op het volgende punt!

Stap 4. Draag bij door aan goede doelen t.b.v. duurzaamheid te doneren.

Donaties zijn vaak aftrekbaar. Check of de partij waar je aan doneert een ANBI (algemeen nut beogende instelling) is. Je kan de ANBI status controleren met deze tool van de Belastingdienst. Zo ja, dan zijn je kosten aftrekbaar van je aangifte inkomstenbelasting. Dit biedt meer mogelijkheden, niet alleen om CO2 neutraler te werken, maar ook om donaties te doen aan goede doelen die zich inzetten voor een beter klimaat. Je kan de ANBI status controleren met deze tool van de Belastingdienst.

Hoe doen wij het zelf?

Mooi, al deze tips. Maar wat doen wij zelf eigenlijk om duurzamer te boekhouden? Wij dragen zelf ook ons steentje bij m.b.t. het klimaat. Zo zijn wij bomenpartner van Trees for All. Dit betekent dat de CO2-uitstoot van Rompslomp wordt gecompenseerd via één van de buitenlandse bosprojecten van Trees for All. Deze projecten zijn gecertificeerd en garanderen de hoeveelheid vastgelegde CO2. Ook de impact op sociaal, economisch en ecologisch gebied wordt gemonitord en gecontroleerd.

Bomen planten

Ook wij doen onze administratie digitaal en wel via ons eigen platform Rompslomp.nl, ook voordat Covid haar intrede deed werkten we al voor minstens 50% remote. Wij reizen zoveel mogelijk met het openbaar vervoer en vanuit Rompslomp wordt dit 100% vergoed. En ook wij zijn ons digitale verbruik en CO2 uitstoot niet vergeten. Onze servers worden gehost door een CO2 neutraal platform. Jouw hosting komt ook ergens vandaan, welk datacenter dat is en hoeveel stroom deze gebruikt is zeker van belang. Toch nog een extra tip, om daar even in te duiken ;-)

We hopen dat dit je inspiratie geeft om ook duurzamer te gaan boekhouden en ondernemen!


5 tips voor je eigen succesvolle incassotraject

Gastblog in samenwerking met Rocket Lawyer.

Datum: Door: Rocket Lawyer Nederland

Helaas komt het binnen het MKB en bij ZZP’ers regelmatig voor dat een factuur te laat of helemaal niet wordt betaald. Omdat het voor kleine ondernemers vaak niet loont om een incassobureau in te schakelen, geven we verschillende tips waarmee je zelf een succesvol incassotraject kunt opzetten.

De mooiste factuur van Nederland

1. Houd een strakke regie over je debiteurenbeheer

Om je onderneming financieel gezond te houden, is een goed debiteurenbeheer van wezenlijk belang. De volgende aandachtspunten helpen hierbij:
- controleer van tevoren de kredietwaardigheid en het betaalgedrag van je klanten door deze gegevens op te vragen bij de Kamer van Koophandel, het insolventieregister en bedrijven die kredietrapporten aanbieden.

  • zorg voor duidelijke betaaltermijnen naar je klant toe door deze helder te communiceren in bijvoorbeeld het contract en na levering op je factuur.

  • neem direct persoonlijk contact op met je klant zodra er een betalingsachterstand ontstaat en zoek samen naar een oplossing zoals een betalingsregeling.

  • kom afspraken over openstaande facturen altijd schriftelijk overeen, anders kun je later moeilijk aantonen wat je precies met je klant hebt afgesproken.

2. Hanteer algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn onmisbaar om je incassotraject in goede banen te leiden. Je voorwaarden zijn namelijk van toepassing op alle contracten die je sluit met je klanten. Zo weten ze precies wat ze van je kunnen verwachten als er een achterstand in hun betaling ontstaat. Daarnaast kun je pas bepaalde incassomaatregelen nemen als je die expliciet hebt opgenomen in je voorwaarden. Zo kun je bij een zakelijke klant slechts afwijken van de wettelijke incassoregels, voor zover dat in je algemene voorwaarden staat.

Houd je wel aan de regels die gelden voor algemene voorwaarden, anders kun je er alsnog geen beroep op doen. Zo moet je ze tijdig van toepassing verklaren, bijvoorbeeld door verwijzing ernaar in je offerte. Daarnaast moet je klant ze op de een of andere manier kunnen inzien, bijvoorbeeld doordat je ze op je website hebt geplaatst. Tot slot moet je klant ermee instemmen dat je voorwaarden van toepassing zijn. Een stilzwijgende aanvaarding is voldoende, bijvoorbeeld doordat hij ze niet afwijst.

3. Wijs andere algemene voorwaarden af

Hanteer je algemene voorwaarden, dan kun je er bij een zakelijke klant mee te maken krijgen dat hij zelf ook algemene voorwaarden gebruikt. Het is dan belangrijk dat je niet alleen zo snel mogelijk je eigen voorwaarden van toepassing verklaart, maar ook dat je de voorwaarden van je klant schriftelijk afwijst. Hiermee zorg je ervoor dat alleen jouw voorwaarden van toepassing zijn en je daarmee jouw incassoregels kunt afdwingen.

4. Verstuur de 14-dagenbrief

Je kunt niet zomaar incassokosten eisen zodra een klant te laat is met betalen. Bij verkoop van goederen en diensten aan consumenten ben je namelijk wettelijk verplicht om eerst een ingebrekestelling te sturen voordat je incassokosten in rekening kunt brengen. Deze brief wordt ook wel de 14-dagenbrief genoemd, omdat je erin aangeeft je klant nog 2 weken de tijd te geven voordat je incassokosten gaat berekenen.

5. Haal je verkochte goederen terug

Soms kun je helaas niet afdwingen dat je klant je factuur betaalt. Maar dat betekent nog niet dat je dan met lege handen komt te staan. Zorg ervoor dat in je algemene voorwaarden een eigendomsvoorbehoud staat. Hiermee kun je in geval van een betalingsachterstand geleverde goederen direct van je afnemer opeisen. Zo voorkom je dat in geval van faillissement van je afnemer, je goederen in de handen vallen van een curator. Het eigendomsvoorbehoud regelt namelijk dat jij het eigendom houdt over je goederen zolang volledige betaling niet heeft plaatsgevonden. Zo voorkom je bij wanbetaling dat je uiteindelijk je goederen kwijt bent.


De jaarrekening: wat zijn de regels voor jou als zzp’er?
Datum: Door: Soraya van Kooij

Wanneer het (boek)jaar is afgelopen kunnen de jaarcijfers van je bedrijf opgemaakt worden en kan er een jaarrekening opgesteld worden. Maar ben je als zzp'er eigenlijk verplicht een jaarrekening te maken? Waarom en wanneer zou je een jaarrekening maken en wat heb je hier dan aan? In dit blog lees je meer over wat een jaarrekening precies is en hoe je een jaarrekening kunt opstellen.

Zzp-jaarrekening opstellen blog


Rompslomp.nl en Visma bundelen krachten
Datum: Door: Niels Koning

We vallen maar meteen met de deur in huis, want we hebben groot nieuws te melden! Visma, Europees leider in cloudbedrijfsoplossingen, neemt Rompslomp.nl over. Met deze strategische overname zal Rompslomp profiteren van het netwerk, de kennis en ervaring van Visma en zo haar gebruikers nog beter kunnen helpen met boekhouden. Rompslomp blijft onder de eigen naam en met het huidige team opereren als zelfstandig onderdeel van Visma Software.

Rompslomp en Visma bundelen krachten


De nieuwe EU-btw regels en unieregeling uitgelegd
Datum: Door: Esther van der Meer

Heb jij een Nederlands bedrijf met een jaaromzet van meer dan 10.000 euro aan particuliere klanten in andere EU-landen? Dan heb je misschien al gehoord over de nieuwe EU-btw regels voor e-commerce en diensten die gelden vanaf 1 juli 2021. Er gaan veel zaken voor jou veranderen, niet alleen hoe jij straks btw-aangifte doet maar ook hoe en welke btw jij hanteert bij je verkopen. We leggen het graag nog even helder voor je uit en laten je zien hoe we dit in Rompslomp verwerkt hebben.

Nieuwe btw regels 2021 binnen Europa


6 tips waardoor je altijd zorgeloos je btw kunt betalen
Datum: Door: Niels Koning

Komt het einde van het kwartaal weer in zicht? Dan is het voor veel ondernemers weer tijd om btw-aangifte te doen. Je betaalt dan de btw die jij in rekening hebt gebracht. Maar wat als deze facturen nog niet zijn betaald? In dat geval moet je zelf de btw voorschieten, ook wel het voorfinancieren van btw genoemd. Dit kan al snel om een fors bedrag gaan. Wij geven 6 tips zodat jij volgend jaar (nog) beter voorbereid bent. Zo kun jij voortaan zorgeloos de btw afdragen! Dit blog is gemaakt in samenwerking met Voldaan.

Zorgeloos je btw betalen


10 tips voor een soepele btw-aangifte voor ondernemers!
Datum: Door: Soraya van Kooij

Aan het eind van ieder kwartaal is het zover: veel ondernemers moeten btw-aangifte doen. Wij merken op de Rompslomp helpdesk dat dit vaak een stressvolle maand is voor zzp’ers en ondernemers. De btw-aangifte doen is natuurlijk niet perse de leukste bezigheid maar voor jouw boekhouding wel een hele belangrijke. Als je de btw-aangifte niet (op tijd) doet kan je een boete krijgen. Anderzijds kun je zomaar eens geld terug krijgen. Oftewel: je wilt je btw-aangifte gewoon correct indienen.

Op basis van onze ervaring en contacten met ondernemers hebben we 10 btw-aangifte tips voor ondernemers opgesteld. Hopelijk gaan deze jou helpen om je btw-aangifte goed te kunnen doen!

Tips voor een soepele btw-aangifte voor ondernemers


Zelf boekhouden of je boekhouding uitbesteden?
Datum: Door: Eline Kuzee

Als zzp'er moet je je administratie bijhouden. Je kunt hierin een keuze maken of je dit zelf wilt gaan doen, bijvoorbeeld via Excel of een online boekhoudprogramma, of dat je de boekhouding uitbesteedt aan een boekhouder. Om de keuze te kunnen maken of je de boekhouding zelf gaat doen, of gaat uitbesteden aan een administratiekantoor is het belangrijk om de voor- en nadelen van beide opties te overwegen. In eerste instantie is het een keuze tussen tijd en geld. Wanneer de boekhouding wordt uitbesteed, kost het de ondernemer meer geld. Hier tegenover staat dat er bespaard wordt op tijd. Naast tijd en geld zijn er meer aspecten die meewegen in deze beslissing, we geven in dit blog onze kijk op de voor- en nadelen.

Zelf boekhouden of uitbesteden


Checklist voor de jaarafsluiting van je boekhouding!
Datum: Door: Soraya van Kooij

Het einde van jaar is in zicht. Daarna zal de eerste periode van je nieuwe boekjaar in het teken staan van het afsluiten van het voorgaande boekjaar. Het is tijd om de eindcijfers, de jaarrekening en je btw-aangifte te doen. Maar waar moet je nu precies allemaal aan denken? We leggen het je uit met deze handige checklist.

Checklist jaarafsluiting boekhouding


Vliegensvlug bonnetjes inboeken met de scan & herken functie
Datum: Door: Soraya van Kooij

Iedereen die ondernemer is en zakelijke uitgaven heeft loopt er tegenaan. De bonnetjes! Hoe handig zou het zijn als je de bonnetjes kunt scannen met een app en dat deze automatisch in je boekhouding verwerkt worden. Zo kun je niet alleen onderweg je bonnetjes digitaliseren maar hoef je ook geen tijd meer te besteden aan het invoeren of overnemen van gegevens. Met de nieuwe scan & herken integratie met onze digitale schoenendoos boek je nu vliegensvlug je bonnetjes in!

bonnetjes scannen


Factuurvereisten, de wettelijke factuureisen uitgelegd
Datum: Door: Eline Kuzee

Als je een dienst of product hebt geleverd, wil je daar uiteraard ook voor betaald worden. Om daarvoor te zorgen stuur je als ondernemer een factuur naar je klant. De factuur is niet alleen hiervoor van belang, maar ook zeker voor de Belastingdienst. Het geldt als een verantwoording van de inkomsten van de ondernemer. Deze verantwoording van inkomsten is van belang om te bewijzen dat alles rechtmatig verdiend is en aan alle regels is voldaan die de Belastingdienst stelt. Wanneer je een online factuurprogramma gebruikt zoals Rompslomp weet je zeker dat je aan alle factuurvereisten van de Belastingdienst voldoet. In dit blog leggen we je uit welke wettelijke factuureisen er bestaan zodat je hier rekening mee kunt houden.


Achteraf een factuur aanpassen: dit zijn de regels!
Datum: Door: Soraya van Kooij

Soms komt het voor dat je als ondernemer een factuur hebt verstuurd en daarna pas een fout erin ziet staan. Of wellicht krijg je van je klant het bericht dat hun bedrijfsnaam/adres of andere gegevens zijn veranderd en of je een nieuwe factuur met de juiste gegevens erop wil versturen. Mag je in zulke gevallen zomaar je factuur aanpassen, moet je een nieuwe factuur maken of dien je een creditfactuur op te stellen? Wat moet er op de factuur staan en is een factuur wettelijk bindend? 


De coronacrisis is niet alleen een gezondheidscrisis, maar ook een financiële. Voor veel ondernemers is een groot deel van hun inkomsten weggevallen. Om deze ondernemers te helpen heeft de overheid verschillende regelingen in het leven geroepen. Het doel van de regelingen is om zo veel mogelijk banen en inkomens te beschermen. Heb jij last (gehad) van de coronacrisis en kwam je in aanmerking voor één van deze regelingen? Lees dan in dit blog hoe je de TOZO, TOGS, TVL of NOW regeling inboekt in je boekhouding.


Gebruikers van het boekhoudprogramma Rompslomp kunnen vanaf nu gebruik maken van een automatische bankkoppeling. Deze nieuwe functionaliteit zorgt ervoor dat alle banktransacties direct zichtbaar zijn. Hierdoor kunnen ondernemers supersnel zien of een factuur is betaald of niet en het geeft bijna realtime inzicht in de financiële situatie.


Hoe vraag je bijzonder uitstel van belasting betaling aan?
Datum: Door: Niels Koning

Als je door de coronacrisis in de problemen komt of al bent gekomen dan zijn er bijzondere maatregelen ingesteld door de overheid die jou hierin kunnen helpen. Eén daarvan is dat je de Belastingdienst kunt verzoeken om bijzonder uitstel van belasting betaling. Dat kan gaan om je inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting.

Bijzonder uitstel belastingbetaling door corona


We worden allemaal geraakt door COVID-19 en de gevolgen ervan op de economie. Op internet zijn al vele artikelen te vinden die voorspellen hoe de economische groei zal stagneren in ons land en de rest van de wereld. Maar wat we allemaal voelen als ondernemer is de stagnatie in omzet. Misschien ben je ziek, of zijn je klanten ziek. Moest je je zaak sluiten of zie je hoe de ondernemers in jouw omgeving nu struggelen. Hoe ondersteun je elkaar als ondernemer?Tip! 5 podcasts die je als ondernemer geluisterd moet hebben
Datum: Door: Soraya van Kooij

Podcasts zijn het helemaal tegenwoordig. Soms is het gewoon veel lekkerder om naar een verhaal te luisteren in plaats van het te lezen in een boek of op een scherm. Wij als ondernemers die regelmatig podcasts luisteren, weten als geen ander hoe inspirerend het kan zijn om naar verhalen van andere ondernemers te luisteren. Vooral als beginnend ondernemer kan je je nog wel eens lamgeslagen voelen door tegenslag of onzekerheden. Wij hebben 5 podcasts op een rijtje gezet- podcasts voor ondernemers – waarin te horen is dat geen enkele ondernemer direct succesvol was, welke fouten zij hebben gemaakt en vooral: hoe ze uiteindelijk wel succesvol ondernemer zijn geworden! Dit zijn onze favoriete podcast-makers met een specifieke podcast luistertip voor jou!


Studiekosten zijn aftrekbaar: Investeer in vakkennis
Datum: Door: Patty Sjerps

Hoe zit het met jouw goede voornemens, al eentje in de praktijk gebracht? Wij van Rompslomp wel! Voor alle zzp’ers in Nederland willen wij online boekhouden een stuk leuker en overzichtelijker maken. Wij weten daarom als geen ander dat je moet bijblijven op je vakgebied en moet blijven investeren in jezelf. Daar ben jij zelf verantwoordelijk voor. Bovendien: studiekosten zijn aftrekbaar! Daarom in deze blog vijf to do’s om te investeren in vakkennis en persoonlijke ontwikkeling.


10 Eindejaarstips waar je echt wat aan hebt
Datum: Door: Patty Sjerps

Met de alltime kerst favorites Mariah Carey en Wham op de achtergrond is het alweer de laatste week van 2018. Traditioneel tijd voor eindejaarslijstjes goede voornemens en de beste wensen. Ook wij gaan mee in die traditie, althans… Wij geven je eindejaarstips waar je als zzp’er echt wat aan hebt. Van jaarafsluiting tot boekhouding op orde. Met als bonus: tips van collega zzp’ers inclusief hun goede voornemens.


Inkomstenbelasting berekenen met alle belastingvoordelen in 2018
Datum: Door: Carlijn Damen

Het einde van het jaar is bijna in zicht en dat betekent dat de inkomstenbelasting weer om de hoek komt kijken. In dit blog geven we je een update van alle zzp belastingvoordelen die jij in 2018 kunt toepassen. Ook laten we je zien hoe jij zelf kunt berekenen hoeveel inkomstenbelasting je moet gaan betalen, wel zo handig toch?


Auto zakelijk of privé: maak de beste keuze
Datum: Door: Patty Sjerps

Die éne gave bestelauto, of coole personenauto. Met jouw bedrijfslogo erop ook nog eens een mooie rijdende reclamezuil. Ga je deze auto zakelijk of  privé rijden? Rompslomp heeft financieel expert Amanda Rogaar gevraagd voor tips om de beste keuze te maken.

Tips voor auto zakelijk of privé


Kosten besparen? Voorkom deze zeven boekhoudblunders!
Datum: Door: Patty Sjerps

Hoe voorkom je de 7 meest gemaakte boekhoudblunders?

Zo zonde… je zuurverdiende geld zie je deels in rook opgaan. En alleen omdat je net als vele zzp’ers boekhoudblunders maakt. Wil jij geld in je eigen zak houden en kosten besparen? Voorkom dan deze zeven boekhoudblunders en zorg dat je geen fouten maakt. Succes!

Boekhoudblunders


Hoe jij kan tippen aan de mooiste factuur van Nederland

Studio Chalkboard heeft de mooiste factuur van Nederland

Datum: Door: Patty Sjerps

Er kan er maar een de beste zijn! Uit de vele inzendingen springt de factuur van Chalkboard er duidelijk uit. Zzp’er Viktor Baltus wint daarmee de titel allermooiste factuur van Nederland én mag zijn hele leven lang boekhouden met boekhoudprogramma Rompslomp.

Mooiste factuur


Zzp’er kiest voor gemak en prijs bij keuze bank
Datum: Door: Patty Sjerps

ING nu nog de grootste zzp-bank

Bij welke bank bankier jij als zzp’er? Uit onderzoek van Rompslomp blijkt dat de meeste zzp’ers kiezen voor ING, op de voet gevolgd door Rabobank. Kleine ondernemers kiezen voor gemak en laagste prijs.

ZZP banken


Belastingplan 2019: Alles wat je als zzp’er moet weten!
Datum: Door: Patty Sjerps

Wat staat er in het Belastingplan 2019 voor zzp’ers? Politiek Den Haag heeft het alleen nog maar over het ‘D-woord’, oftewel het afschaffen van de dividendbelasting. Een ver-van-mijn-bed-show voor kleine bedrijven en eenmanszaken. Wij vroegen financieel expert Aline Hek wat jij als zzp’er echt moet weten over de plannen van dit jaar.

Aline Hek helpt met haar bedrijf A-line finance zzp’ers en kleine ondernemers inzicht te geven in hun boekhouding en financiën. “We kijken samen naar waar jij met je bedrijf naartoe wilt en wat de cijfers nu echt betekenen. Ik zorg voor een kloppende jaarrekening, maar ik vertel je ook wat je de cijfers nu echt voor je betekenen.”

Het torentje


Ben jij als zzp’er een sloddervos of is je boekhouding altijd op orde? Vind jij boekhouden saai en lastig? Met deze checklist wordt het echt een stuk leuker en makkelijker. Het bijhouden van je administratie is namelijk essentieel voor het succes van jouw bedrijf. Voorkom dat de boekhouding je onnodig veel tijd én geld kost.

Grootboek


De mooiste factuur van Nederland

Doe mee en win je leven lang gratis online boekhouden

Datum: Door: Patty Sjerps

Factuurtje sturen? Simpel toch… Jazeker, maar toch zien we dat ondernemers op vele verschillende manieren invulling geven aan dat o zo belangrijke document. Zonder heldere factuur template, geen geld op de rekening, toch? Vind jij dat je de allermooiste template voor een zakelijke factuur hebt? Laat het ons meteen weten en doe mee aan de allereerste verkiezing ‘De mooiste factuur van Nederland’!

De mooiste factuur van Nederland


Vijf tips: Meer geld verdienen in minder tijd
Datum: Door: Niels Koning

Sta je nog in de ruststand na een welverdiende vakantie? Of maak jij alweer overuren voor je eigen bedrijf en verlang je naar even niets doen? Door slimmer te gaan werken kun je meer geld gaan verdienen in minder tijd. Hoe? Wij geven je vijf tips.

Meer geld verdienen in minder tijd


8 misverstanden over de AVG die leven onder zzp'ers
Datum: Door: Patty Sjerps

De nieuwe privacywet (AVG) is per 25 mei 2018 in gegaan en heeft ook zeker gevolgen voor zzp'ers. Wat is nu echt belangrijk voor een eenpitter?

8 onder de zzp'er levende misverstanden over de AVG

Je kunt er niet omheen. De ene na de andere AVG- of privacywetspecialist vertelt in de media over de wetswijziging. Bovendien is je mailbox afgelopen weken volgelopen met berichten van softwareleveranciers of andere partijen waarmee je samenwerkt. Zie jij door de bomen het bos nog? Boekhoudpakket Rompslomp zet 8 veelvoorkomende misverstanden op een rij.


Vijf alternatieve financieringsvormen voor startende ondernemers
Datum: Door: Niels Koning

Vijf alternatieve financieringsvormen

Steeds meer ondernemers geven aan dat de bank helaas niet kan helpen bij hun financieringsaanvraag. Zeker voor starters is de bank lang niet altijd meer bereid om een financieringsbehoefte te vervullen. Zo is er nog geen historie, waardoor de bank er maar beperkt een risicoanalyse op kan loslaten. En omdat het bedrijf net begonnen is, zijn zekerheden als onderpand meestal niet mogelijk. Je moet op zoek naar een alternatief.


Aftrekbaarheid van representatiekosten in 2020
Datum: Door: Niels Koning

Zakelijke lunch

Representatiekosten, zoals zakelijke lunches, zijn in 2020 beperkt aftrekbaar van de winst en vallen onder gemengde kosten. De aftrekbaarheid hiervan is ook in 2020 door de Belastingdienst vastgesteld op 80%.


6 Handige gratis tools voor ondernemers
Datum: Door: Niels Koning

Ondernemers hebben al genoeg kosten. In dit blog lees je hoe je kan besparen door gebruik te maken van een aantal gratis tools op internet.

Projecten organiseren en visualiseren


10 tips voor startende ondernemers
Datum: Door: Niels Koning

Startende ondernemers

Ook dit jaar staan weer vele Nederlanders in de startblokken om hun ondernemersdroom te verwezenlijken. Tijdens de KVK startersdag van afgelopen zaterdag konden starters op acht verschillende plekken in Nederland terecht voor alle vragen als kersvers ondernemer.


Belastingvoordelen voor zzp'ers
Datum: Door: Niels Koning

Vind hier de zzp belastingvoordelen inclusief voorbeeldberekeing van 2018

Belastingvoordelen voor zzp'er

Het einde van het jaar nadert, dat betekent het opstellen en afronden van je boekhouding. Een groot onderdeel van de jaarlijkse afsluiting is natuurlijk de inkomstenbelasting. Als zzp'er kun je gelukkig gebruik maken van diverse belastingvoordelen waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. We nemen je even mee in de belangrijkste belastinvoordelen als zzp'er en we willen je graag laten zien hoe je kan berekenen wat je apart moet houden voor de inkomstenbelasting.


Aan tafel met... DusDialogisch
Datum: Door: Niels Koning

DusDialogisch

Na 11 jaar werken bij een groot mediabureau, besloot Pleun de Groot haar vleugels uit te slaan. Sinds een half jaar adviseert ze organisaties op het gebied van content marketing en content strategie onder haar eigen label DusDialogisch. We leren graag onze klanten beter kennen, en zijn aan tafel geschoven bij Pleun om te praten over het ondernemen en alle boehoudkundige rompslomp die daar bij komt kijken.


Vanaf vandaag is het mogelijk voor freelancers en zzp'ers om hun boekhouding te doen met Rompslomp.nl. De naam Rompslomp staat symbool voor de rompslomp die een administratie naast de normale werkzaamheden van een freelancer / zzp'er met zich mee kan brengen. 

Bankmutaties importeren