Hoe beter je je financiën begrijpt, hoe sterker je als ondernemer staat. Je weet dan precies hoe je er financieel voor staat en kunt beter inspelen op kansen en risico’s.
Als bouwprofessional weet je bijvoorbeeld of je die bestelbus wel of niet kunt aanschaffen. En als zelfstandige in de zorg zie je met een goed overzicht van je kosten snel of je uurtarief hoog genoeg is om winstgevend te blijven.
Of misschien heb je wel een webshop. Door je opbrengsten en kosten goed bij te houden, zie je welke producten écht winst opleveren en welke nauwelijks iets bijdragen aan je bedrijf. Ook kun je berekenen hoeveel voorraad je nodig hebt. En of je misschien de financiële ruimte hebt om een grotere inkoop te doen tegen een lagere artikelprijs per stuk.
Als je met je product te maken hebt met seizoensinvloeden, helpt inzicht om je kosten meer te kunnen spreiden. En het zorgt er niet alleen voor dat je voldoende voorraad hebt, maar ook dat je niet met te veel onverkochte voorraad blijft zitten.
In plaats van het bijwerken van je boekhouding uit te stellen tot de deadline nadert, plan je elke week een vast moment. Hierdoor blijft je administratie overzichtelijk en up-to-date. Je voorkomt stressvolle piekmomenten en een (te) grote stapel bonnen die je in één keer moet verwerken. Wacht je te lang met het verwerken van je administratie, dan kost het je uiteindelijk meer uitzoekwerk en tijd.
Zet een lekker bakkie koffie. Draai je favoriete muziekje. En benader het als een moment dat ervoor zorgt dat je grip op je financiën houdt. Een moment dat je helpt om een gezondere onderneming te runnen.
Als zzp’er ben je gewend om alles zelf op te lossen. Maar het kan heel goed helpen om te praten met andere ondernemers. Het is fijn om een klankbord te hebben. En om tips en tricks rondom boekhouden uit te wisselen.
Check of je alle functionaliteiten benut die binnen jouw Rompslomp-pakket beschikbaar zijn. Denk aan Scan & Herken voor je bonnen of de automatische bankkoppeling.
Boekhouden is niet alleen registreren, het geeft je ook waardevolle inzichten. Welke klanten leveren de meeste omzet op? Welke kosten lopen ongemerkt op?
Door inzicht in je cijfers kun je meer strategisch ondernemen, zonder dat je verstrikt raakt in ingewikkelde Excel-sheets en tijdrovende analyses. Rompslomp biedt verschillende inzichten op je Dashboard (check het eens via het bovenste item in het linker navigatiemenu in Rompslomp). Bekijk bijvoorbeeld je laatste facturen, openstaande facturen, onbetaalde uitgaven en het omzetverloop. Met de API add-on van Rompslomp zijn de mogelijkheden om meer met de data in Rompslomp te doen eindeloos. Toegegeven: voor dit laatste moet je wel wat meer houden van cijfers en analyse.
Misschien ervaar je een drempel omdat je cijfers maar lastig vindt. Wat dan kan helpen, is zorgen dat je de basisprincipes van het boekhouden beter begrijpt. Zoek eens op YouTube naar een boekhoudcursus voor dummies. Dan ga je ook meer de toegevoegde waarde inzien van boekhouden voor jouw onderneming. Uiteindelijk meet je het succes van je onderneming.
Door goed naar je cijfers te kijken, kom je er steeds meer achter wat voor jou de belangrijkste stuurgetallen (kunnen) zijn. Of dat nu gaat om kostenratio’s, betaaltermijnen, voorraadverloop of bezettingsgraden.
Het helpt hierbij ook om vanuit wat-als-scenario’s te denken: Wat als ik efficiënter inkoop doordat ik precies zicht heb op hoe vaak ik artikelen nodig heb gedurende het jaar? Hoeveel adhoc-ritjes naar de bouwmarkt scheelt dat en hoeveel tijdwinst levert me dat op? Dit maakt je cijfers concreet. Uiteindelijk kunnen deze inzichten veel tijd en geld opleveren.
Begin eens met het plannen van een wekelijks vast administratieblokje in je agenda. Dit maakt dat je steeds meer waarde uit je boekhouding haalt. Boekhouden wordt dan aangenamer én je kunt meer focussen op het halen van waardevolle inzichten uit je data (meer hierover in het vorige blog).
We hopen dat boekhouden voor jou zo steeds minder ‘moeten’ wordt!
Ferdy Rademaker
data2benefit