Klantreviews zijn korte berichten waarin klanten hun ervaring met jouw bedrijf, product of dienst beoordelen. Zo’n review kan positief zijn, maar ook negatief. Sommige klanten geven alleen een beoordeling in sterren. Je krijgt dan bijvoorbeeld vier van de vijf sterren. Maar klanten schrijven er ook vaak een korte tekst bij. Ze vertellen dan bijvoorbeeld wat je voor hen hebt gedaan en wat dat hen opleverde. Of ze delen hun ervaring met het product dat je ze hebt verkocht.
Als mensen overwegen om met jou samen te werken of iets bij je te kopen, willen ze eerst weten of je kundig en betrouwbaar bent. Ze zijn op zoek naar ‘sociaal bewijs’, zoals dat wordt genoemd. Denk maar eens terug aan de laatste keer dat jij iets kocht op Bol of Coolblue. Je koos waarschijnlijk niet voor het goedkoopste product, maar voor het product met de hoogste beoordelingen. Waarom? Omdat je een betrouwbare oplossing wilt en geen zin hebt in gedoe.
We zetten de voordelen van reviews nog eens op een rij:
Reviews laten zien dat je een betrouwbare verkoper of dienstverlener bent. Een positieve recensie van een echte klant zegt vaak meer dan je eigen reclame. Dat komt omdat de beoordeling van je klant onafhankelijk is - jij hebt daar geen grip op.
Reviews helpen nieuwe klanten in hun keuze. Als mensen twijfelen of ze met jou in zee willen gaan, geeft een positieve review vaak het laatste zetje om contact met je op te nemen of een bestelling te plaatsen. Staan er helemaal geen reviews? Dan heeft die klant geen idee of je kwaliteit levert en kiest die eerder voor je concurrent.
Reviews maken je lokaal beter vindbaar in Google. Hoe meer positieve reviews je krijgt, hoe meer autoriteit de zoekmachine aan jouw bedrijf toekent. Je website wordt daardoor lokaal beter gevonden in Google. Dit is vooral heel waardevol als je klantenkring zich in dezelfde regio bevindt als jij.
Klantreviews zijn dus een krachtig hulpmiddel om je bedrijf te laten groeien. En het mooiste is: je klanten schrijven ze voor jou!
Veel klanten willen best hun mening delen, maar doen dat alleen als je er zelf op het juiste moment om vraagt. Hoe je dat aanpakt, is afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt.
Als je webshopeigenaar bent, kun je twee soorten reviews verzamelen: productreviews en reviews over je dienstverlening. Als klanten een product bestellen via je webshop, kun je hen een geautomatiseerde mail sturen met de vraag of ze een productbeoordeling willen achterlaten. Dit kan een productbeoordeling in je eigen webshop zijn, maar ook in een externe webshop waar jij je producten verkoopt. Denk bijvoorbeeld aan Bol.
Naast productreviews wil je natuurlijk ook een beoordeling ontvangen over je webshop zelf. Er zijn verschillende manieren om deze beoordelingen te verzamelen. Nadat een klant een productreview heeft achtergelaten, kun je bijvoorbeeld een geautomatiseerde mail sturen met de vraag: “Ben je tevreden over het bestelproces? Deel je ervaring met onze community”. Vervolgens voeg je een reviewlink toe naar Google Mijn Bedrijf. Dat werkt als volgt:
Als zzp’er in de bouw of techniek werk je meestal op locatie bij de klant. Je hebt dus veel persoonlijk contact met hen. Heb je goed werk geleverd en merk je dat de klant blij is met het resultaat? Vraag dan gerust persoonlijk of die een review wil achterlaten. Maak het hen makkelijk door een kaartje te geven met een QR-code die naar Google Mijn Bedrijf leidt. Zo kunnen ze eenvoudig en snel een review achterlaten. Je kunt die QR-code hier vinden:
Google Mijn Bedrijf is voor jou als bouwvakker, monteur of techneut de beste keuze. Dat komt omdat je vooral lokaal werkt. En hoe meer positieve reviews je verzamelt in Google, hoe beter je bedrijf vindbaar wordt voor potentiële klanten in de regio.
Als zzp’er in de zakelijke dienstverlening spreek je regelmatig klanten, maar werk je ook veel online. Het is daarom vaak beter om via de e-mail om een review te vragen. Het beste moment om dat te doen is na het afronden van een opdracht, bijvoorbeeld:
Ook voor zakelijke dienstverleners geldt dat Google Mijn Bedrijf het meest waardevolle reviewplatform is. Stuur in je mail naar de klant dus een linkje mee, zodat ze weten waar ze een review moeten achterlaten. Dat linkje kun je hier vinden:
Je hebt nu al een aardig beeld van hoe je reviews verzamelt. Om het je nog makkelijker te maken, vind je hieronder drie aanvullende tips.
Een simpele manier om klanten om een review te vragen, is via je e-mailhandtekening. Voeg onderaan je e-mails een korte zin toe zoals: “Blij met de samenwerking? Laat een review achter!”. Maak hier vervolgens een linkje van dat leidt naar de reviewpagina, bijvoorbeeld Google Mijn Bedrijf (hoe dat werkt, lees je eerder in het blog).
Soms helpt een kleine beloning om mensen nét dat laatste zetje te geven. Geef bijvoorbeeld een kortingscode in ruil voor een review. Of organiseer een winactie onder elke klant die een beoordeling achterlaat. Maar let wel goed op: je mag de klant niet omkopen voor een positieve beoordeling. Het moet echt een onafhankelijke review zijn. Je mag dus wel vragen om een review in ruil voor een kortingscode, maar niet om een positieve review.
Heb je een eigen kantoor, praktijkruimte of winkel? Dan komen er regelmatig klanten bij je over de vloer. In zo’n geval kan het slim zijn om een tablet op een standaard te zetten met de reviewpagina duidelijk zichtbaar in beeld. Dit kan bijvoorbeeld op de hoek van je kassa of balie, of bij de uitgang.
Bijna elke ondernemer krijgt weleens een negatieve review. Dat is balen, want je doet hard je best om je klanten tevreden te stellen. Toch is het belangrijk om onder elke negatieve review een reactie te plaatsen. Zo laat je zien dat je je klanten serieus neemt.
Sommige ondernemers zijn boos of verdrietig na een negatieve review en plaatsen een emotionele reactie. Dat is niet verstandig. Je kunt het beter als volgt aanpakken:
Door op deze manier te reageren, creëer je begrip en vertrouwen, ook aan potentiële klanten die de review lezen.
Soms bevat een review onwaarheden, bijvoorbeeld omdat een klant boos op je is. Of omdat iemand een review achterlaat terwijl die helemaal geen klant bij je is. Leg in zo’n geval vriendelijk uit dat je deze ervaring niet herkent en nodig de persoon uit om contact op te nemen, zodat je het samen kunt uitzoeken.
Hoe meer reviews je verzamelt, hoe groter de kans dat je doelgroep voor jou kiest. Je creëert hiermee nieuwe groeikansen voor je bedrijf. Omdat al het werk op jou neerkomt als zzp’er, is het niet eenvoudig om die groeikansen ook echt te benutten. In de podcast van Rompslomp gaan we hier dieper op in. We bespreken waarom elke ondernemer een plan nodig heeft, en hoe je dat plan winstgevend maakt. Veel kijk- en luisterplezier!