Voor veel startende zzp’ers is het vinden van nieuwe klanten een hele uitdaging. Je hebt amper marketingbudget, de concurrentie is stevig en je hebt geen tijd om dagelijks op social media te posten. Het opbouwen van een zakelijk netwerk is in zo’n geval een goede manier om nieuwe klanten te vinden. En het biedt ook andere voordelen voor jou en je bedrijf:
Veel ondernemers denken dat netwerken alleen maar draait om jezelf verkopen en visitekaartjes uitdelen. Gelukkig is dat een misvatting. Netwerken is juist bedoeld om waardevolle relaties op te bouwen en elkaar te helpen.
Toch is netwerken niet voor iedereen even simpel. Als je een introvert karakter hebt, is het bijvoorbeeld spannend om naar een borrel te gaan - zeker als je daar niemand kent. En als je 40+ uur per week werkt en een gezin hebt om te onderhouden, blijft er weinig tijd over om ook nog naar een business event te gaan. Het gevolg: netwerken voelt als een blok aan je been.
Herken je dit? Dan is daar een heel simpele oplossing voor: kies voor een manier van netwerken die past bij wie je bent en wat je fijn vindt. In plaats van te borrelen, kun je bijvoorbeeld ook een ondernemersworkshop bezoeken in de regio. En in plaats van je aan te sluiten bij een businessclub, kun je ook actief gaan posten op LinkedIn, of lid worden van een WhatsApp-groep voor ondernemers.
Moet netwerken dan altijd maar leuk zijn? Nee, want het hoort nu eenmaal bij je werk. Maar het is wel belangrijk dat je je netwerk uitbreidt op een manier waar je plezier aan beleeft.
Je weet nu dat het uitbreiden van je zakelijke netwerk je veel voordelen oplevert. Ook weet je dat je een manier van netwerken moet kiezen die past bij wie jij bent. Maar hoe pak je dit aan? En waar kun je het beste beginnen? De zes tips hieronder helpen je kiezen welke vorm van netwerken bij jou past.
De eenvoudigste manier om je netwerk uit te breiden, is je aansluiten bij een businessclub. Je komt dan op vaste tijden bijeen om ervaringen te delen en elkaar te helpen. Bij businessclub BNI verwijzen ondernemers elkaar bijvoorbeeld door naar klanten of contacten in hun netwerk. Hierdoor haal je regelmatig nieuwe opdrachten binnen.
Benieuwd welke businessclubs actief zijn in jouw regio? Stel dan onderstaande vraag aan ChatGPT:
“Ik ben zelfstandig ondernemer en wil mijn zakelijke netwerk uitbreiden. Kun je me een overzicht geven van actieve businessclubs, ondernemersverenigingen en netwerkgroepen in de regio [vul jouw woonplaats of regio in]? Graag met korte info over wat ze doen en hoe ik me kan aansluiten.”
✅ Je ontmoet regelmatig andere ondernemers
✅ Je krijgt nieuwe opdrachten via je netwerk
✅ Het netwerken wordt een gewoonte
❌ Kost tijd en energie
❌ Lidmaatschap kost (meestal) geld
❌ Kan minder fijn zijn als je introvert bent
In tegenstelling tot een businessclub, waar ondernemers uit verschillende sectoren elkaar ontmoeten, richt een branchevereniging zich op ondernemers binnen dezelfde branche. Als je hier lid van wordt, leer je dus andere mensen in jouw vakgebied kennen.
Doordat je samen optrekt, worden je concurrenten vanzelf concullega’s. Daar komen vaak mooie samenwerkingen en opdrachten uit voort. Je ziet bijvoorbeeld dat drukke zzp’ers regelmatig klussen aan vakgenoten uitbesteden, soms tegen een kleine vergoeding.
Naast het delen van kennis en het bieden van netwerkmogelijkheden, behartigen brancheverenigingen ook jouw belangen als ondernemer. Ze praten bijvoorbeeld namens jou met de overheid en andere belangrijke partijen. Je staat daardoor extra sterk in je schoenen.
✅ Je leert ondernemers kennen uit je eigen vakgebied
✅ Je blijft op de hoogte van trends en ontwikkelingen
✅ Je belangen als ondernemer worden behartigd
❌ Je leert vooral concullega’s kennen
❌ Je betaalt ledencontributie
Werk je nu nog vanuit huis? Overweeg dan eens om met andere ondernemers samen te werken in een verzamelgebouw. Je kunt hier een flexwerkplek of kantoorruimte huren.
Kies je voor een flexwerkplek, dan heb je geen vaste werkplek, maar werk je aan een bureau dat op dat moment beschikbaar is. Je deelt de ruimte met andere ondernemers en betaalt meestal per dagdeel, dag of maand. Veel verzamelgebouwen bieden hier een strippenkaart voor aan. Een flexwerkplek is geschikt voor jou als je flexibel wilt zijn, niet dagelijks op locatie werkt of je flexplek afwisselt met een thuiskantoor.
Wil je liever een vaste, afsluitbare werkplek waar je je eigen spullen kunt stallen? Dan is een kantoorruimte een betere keus. Houd er in dat geval wel rekening mee dat dit vaak een stuk duurder is dan een flexwerkplek.
Wanneer je in een verzamelgebouw werkt, breid je je netwerk ongedwongen uit. Geen officiële borrels, wel een praatje bij de koffieautomaat. Geen netwerkevenement dat de hele middag duurt, wel even binnenstappen bij de ondernemer in de kantoorruimte naast je voor een advies.
✅ Je legt laagdrempelig contact met andere ondernemers
✅ Je kunt werk en privé beter scheiden
✅ Je maakt een professionele indruk op klanten
❌ De kosten liggen een stuk hoger dan thuiswerken
Je kent vast wel een ondernemer waar je tegenop kijkt of waar je veel van kunt leren. Of een zzp’er of aannemer met wie je graag eens zou samenwerken. Tijd dus om de stoute schoenen aan te trekken en een koffietje met hen te plannen.
Een half uur is genoeg om elkaar beter te leren kennen en te ontdekken wat je voor elkaar kunt betekenen. Het hoeft bovendien niet altijd om sales te gaan - soms is het gewoon fijn om nieuwe mensen aan je netwerk toe te voegen.
✅ Het is een laagdrempelige manier om contact te leggen
✅ Je bouwt snel vertrouwen op omdat je 1-op-1 afspreekt
✅ Het kost amper tijd en geld
❌ Je loopt een ‘blauwtje’ als iemand niet wil
Als zzp’er ben jij het gezicht van je bedrijf. Je bent als het ware je eigen persoonlijke merk. In marketing wordt dat ‘personal branding’ genoemd. Steeds meer zelfstandigen zien de waarde hiervan en bouwen doelbewust aan hun persoonlijke merk.
Dat doen ze meestal op het zakelijke socialmediaplatform LinkedIn. Ze plaatsen daar wekelijks berichten waarin ze projecten delen, een kijkje achter de schermen geven en hun visie op het vakgebied delen.
Door actief te posten op LinkedIn, breid je je online netwerk snel uit en trek je de aandacht van vakgenoten en potentiële klanten. Je creëert hiermee naamsbekendheid en merkvoorkeur onder je doelgroep. Dat doe je gewoon vanaf je smartphone of laptop, wat een stuk minder tijd en moeite kost dan naar een evenement of businessclub gaan.
✅ Je bereikt veel mensen in één keer
✅ Je kunt je online zichtbaarheid in korte tijd flink vergroten
✅ Je trekt zowel klanten als vakgenoten aan
❌ Het kost veel tijd om berichten te bedenken
❌ Je hebt basiskennis nodig van marketing
❌ Je moet wekelijks publiceren om goed vertoond te worden
Bonustip: heb je een leuke klik met een ondernemer op een borrel of netwerkevent? Stuur hen dan de dag erna een connectieverzoek via LinkedIn. Zo voorkom je dat je elkaar weer uit het oog verliest.
Ze schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond: WhatsApp-groepen voor ondernemers. Deze chatgroepen zijn waardevolle plekken om inspiratie te delen, elkaar te helpen en nieuwe relaties op te bouwen.
Wil je ook lid worden van zo’n WhatsApp-groep? Vraag dan eens rond in je bestaande netwerk of die groepen er al zijn. Vaak word je via via uitgenodigd om deel te nemen. Je kunt ook zoeken via Google en in de zoekopdracht je eigen regio of vakgebied vermelden.
Kun je geen WhatsApp-groep vinden om aan deel te nemen? Start er dan zelf eentje! Nodig een paar enthousiaste ondernemers en bouw zo een actieve community op. Je creëert daarmee een waardevol netwerk. En omdat jij de oprichter bent, bouw je meteen autoriteit op.
✅ Je legt laagdrempelig contact met andere ondernemers
✅ Je kunt vanaf je luie stoel om tips en hulp vragen
❌ De constante stroom aan chatberichten kan stress opleveren
Als zzp’er ben je het manusje van alles in je eigen bedrijf. Je bent verantwoordelijk voor het werk zelf, maar ook voor inkoop en verkoop, marketing, boekhouding en het regelen van verzekeringen. Dat geeft veel energie, maar is soms ook zwaar en uitdagend.
Met de community van Rompslomp sta je er gelukkig niet alleen voor. Op onze website vind je blogs, podcasts en ebooks die speciaal gericht zijn op zzp’ers zoals jij. Alle onderwerpen komen daarin voorbij: van boekhouden tot het aanschaffen van een bestelbus, en van het schrijven van een ondernemersplan tot het bepalen van je uurtarief.
Ook deel uitmaken van onze levendige community? Schrijf je dan in voor de Rompslomp-nieuwsbrief en ontvang de beste tips en adviezen in je inbox.