Het Rompslomp Blog

7 praktische tips om als zzp’er klanten te werven via social media

Geschreven door Daniëlle van Rijen | Jul 16, 2025 5:00:00 AM

 


1. Begin op tijd – ook als het voelt alsof je er nog niet klaar voor bent

Veel zzp’ers denken dat alles perfect moet zijn voordat ze hun eerste bericht plaatsen op social media. Een strak logo, stralende website en fancy fotoshoot mogen zeker niet ontbreken. Maar de waarheid is dat mensen kopen van mensen. Je verhaal hoeft dus niet perfect te zijn. Het moet vooral écht zijn. Dus start gewoon. Hoe eerder, hoe beter. Dat geeft je extra tijd om meer volgers te krijgen en het vertrouwen van je doelgroep te winnen. 

2. Kies een vorm die bij je past

Online zichtbaar zijn is geen sprint, het is een marathon. Je kunt geen succes verwachten van één social media post, hoe goed hij ook is. Je moet jezelf keer op keer laten zien om je naamsbekendheid te vergroten en het vertrouwen van je doelgroep te winnen. Dat lukt alleen als het vol te houden is.

  • Schrijf je makkelijk? Deel tips of verhalen in tekst
  • Vertel je graag? Zet korte video’s of audiofragmenten in
  • Ben je visueel sterk? Werk met foto’s, video’s of infographics

Het leuke is ook dat mensen je dan gaan herkennen om je stijl. En heb je eenmaal iets gevonden dat lekker werkt? Houd het vol. Plaats 1 à 2 posts per week of verstuur maandelijks een nieuwsbrief. Consistency is key als het op online zichtbaar zijn aankomt. Maar laat je daar niet door ontmoedigen. Zat het er een week niet in? Begin dan volgende week weer met frisse moed.
 
In één keer klaar
Wat voor veel zzp’ers goed werkt is om een vast moment te blokken voor het creëren van content. Bijvoorbeeld één keer per maand een ochtendje. Je kunt je posts daarna via het social media platform (bijvoorbeeld LinkedIn of Meta) alvast vooruit inplannen voor de rest van de maand. Gebruik je meerdere social media platformen? Dan kan het handig zijn om alles via één gratis tool in te plannen. Dat kan bijvoorbeeld met Hootsuite, Later, Buffer, Coosto of Canva. 

3. Vind aansluiting bij je doelgroep

Maar wat plaats je dan op social media? Het gaat niet om wat jij wil vertellen, maar om wat de ander wil horen. Denk als je doelgroep. Wat vinden zij interessant? Dat jij als schilder bent overgestapt van verfleverancier is voor jou leuk, maar niet voor je doelgroep. Dat wordt anders als jij vertelt dat deze verf 20% langer mooi blijft, waardoor het huis van je klant minder vaak geschilderd hoeft te worden en je klant dus geld bespaart. Bedenk daarom bij iedere post die je schrijft ‘wat heeft mijn ideale klant hieraan?’ en verwerk dat in je tekst of script.

4. Laat je niet gek maken door cijfers en succesverhalen

Als je eenmaal online actief bent, wil je natuurlijk zo snel mogelijk resultaat. Anderen lijkt het soms zo makkelijk af te gaan. Die hebben binnen 3 maanden duizenden volgers, of claimen moeiteloos € 10.000 per maand te verdienen. Geloof niet alles wat je ziet. Succes heeft aantrekkingskracht. Sommige ondernemers verdraaien de waarheid om zo meer klanten te werven.
 
En klopt het verhaal wel? Dan zit er waarschijnlijk veel tijd, geld of ervaring in. Laat je dus niet ontmoedigen, maar trek je eigen plan. Liever 50 mensen die je onthouden, dan 5.000 volgers die je vergeten zodra ze scrollen.

5. Bepaal wie (of wat) jouw posts ontwikkelt

Kost het ontwikkelen van posts je veel tijd of moeite? Dan hoef je het natuurlijk niet alleen te doen. Schakel bijvoorbeeld de hulp in van een AI-tool en laat je posts door ChatGPT schrijven. Dit is snel en voordelig, maar soms is het resultaat vrij ‘standaard’. Door goed te oefenen of een training te volgen is het wel mogelijk om ChatGPT unieke posts te laten schrijven die klinken als jou. Met Canva of een AI-tool kun je vervolgens bijpassende afbeeldingen of visuals maken.
 
Een ander alternatief is het inschakelen van een social media expert, copywriter of designer. Het voordeel is dat zij weten wat wel en niet werkt. Check altijd de ervaring en resultaten zodat je zeker weet dat jouw geld goed terechtkomt.

Blijf jezelf
Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je zelf aan het stuur blijft zitten. Uiteindelijk is zichtbaar zijn alleen effectief als je het vertrouwen van je doelgroep wint. En dat doe je door te laten zien wie je bent en waar je voor staat. Daarbij hoef je echt niet alles van jezelf op tafel te gooien. Privé mag gewoon privé blijven. En ook zakelijk hoef je niet álles te delen. Jij bepaalt waar jij je goed bij voelt. Maar laat wel wat karakter zien, dat schept een band. 

6. Kies de juiste kanalen (en laat de rest los)

Als zzp’er is online zichtbaar zijn iets wat er nog ‘bij’ komt naast je reguliere werk. Het is onderdeel van je marketing, je strategie om nieuwe klanten te werven. Dat betekent dat je niet de tijd hebt om ‘overal’ aanwezig te zijn. Het is slimmer om 1 of 2 kanalen te kiezen die de meeste kans van slagen hebben. Welke kanalen dat zijn, is afhankelijk van jouw aanbod.

  • LinkedIn
    Perfect voor zakelijke dienstverlening, B2B, coaches, trainers, juristen en adviseurs. Focus op kennis delen, netwerken en zichtbaarheid. LinkedIn is niet meer het zakelijke platform dat het ooit was. Het wordt steeds persoonlijker, dus laat niet alleen zien wat je doet, maar ook wie je bent.
  • Instagram
    Visueel ingesteld? Dan is dit jouw kanaal. Ideaal voor bijvoorbeeld fotografen, designers en personal trainers. Maar ook goed voor fashion en lifestyle. Mensen kopen hier vaker op emotie, een mooi plaatje doet wonderen.
  • Facebook
    Zelfs Facebook hoort in dit rijtje thuis. Het wordt nog steeds veel gebruikt door 35-plussers. Lokale ondernemers, therapeuten of huis- en tuinverbeteraars doen dan ook vaak goede zaken op dit kanaal.
  • Pinterest
    Ideaal als je producten, sfeerbeelden of inspiratie deelt. Denk aan lifestyle, food, interieur en DIY.
  • YouTube
    Steeds meer mensen kijken liever video dan dat ze tekst lezen. Een perfect kanaal dus voor wie graag uitlegt, maakt of spreekt. Denk aan vakexperts, makers en coaches met tutorials of tips. Laat bijvoorbeeld zien wat je gemaakt hebt of geef antwoord op veelgestelde vragen. 
  • TikTok
    Hoewel TikTok eerst vooral onder jongeren populair was, weten volwassenen dit kanaal inmiddels ook goed te vinden. Je hoeft niet te dansen of gek te doen. Als je kort en krachtig kunt vertellen over jouw coachingbusiness of bijvoorbeeld je werk als hypotheekadviseur kun je ook via TikTok nieuwe klanten werven.

7. Bouw een relatie op met je doelgroep

Een post plaatsen is nog maar het begin. Door te reageren op de reacties onder je post bouw je een relatie op met je volgers en het is ook nog eens goed voor je bereik.
 
Ook het reageren onder posts van anderen is super effectief. Hiermee laat je jouw expertise zien en vergroot je jouw netwerk. Let er wel op dat jouw volgers al jouw reacties kunnen zien. Een negatieve reactie plaatsen onder een post van een concurrent doet je meer kwaad dan goed. Houd het netjes en bouw aan het vertrouwen!

Online zichtbaar zijn: ook jij kan het

Nieuwe opdrachten krijgen via social media is geen kwestie van geluk, maar van strategie en doorzettingsvermogen. Door op tijd te starten, te kiezen voor de social media platformen die bij je passen en zichtbaar te zijn op jouw manier, leg jij de basis voor een sterk en betrouwbaar online profiel.

We hebben 7 praktische tips met je gedeeld – van starten voordat je er klaar voor bent, tot het kiezen van de juiste social media platformen en het bouwen van relaties met je volgers. Wat je strategie ook is: consistentie, authenticiteit en aansluiting bij je doelgroep maken écht het verschil.
 
En raakt je agenda steeds voller met al die nieuwe klanten? Dan is het tijd om je uurtarief onder de loep te nemen. Veel zzp’ers vragen nog te weinig voor hun diensten. Met onze handige (en gratis) uurtarief gids bepaal je eenvoudig jouw ideale uurtarief.

Download de gratis uurtarief gids