Omzetbelasting (BTW) Wet- en Regelgeving
26 mei 2023

Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

Heb jij als ondernemer per jaar minder dan €20.000 omzet? Dan kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Met de KOR ben je vrijgesteld van omzetbelasting en reken je dus geen btw op je facturen. We leggen je in dit blog verder uit wat de KOR is en waar je rekening mee moet houden.

Hoe werkt het?

Vrijwillige regeling

De KOR is een vrijwillige regeling. Je mag dus zelf bepalen of het interessant is voor jouw persoonlijke situatie.
Met de KOR heb je als kleine ondernemer vrijstelling van btw. Normaal gesproken bereken je als ondernemer btw op de producten en diensten die je levert (met uitzondering op diensten die vrijgesteld zijn van btw.) Hiervan doe je elk kwartaal(of maand of jaar) btw-aangifte. Maak je gebruik van de KOR? Dan hoeft dit dus niet.

Voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de KOR:

  • je bent ondernemer voor de btw
  • je onderneming is gevestigd in Nederland of je levert uitsluitend in Nederland goederen of diensten
  • je hebt een maximale jaaromzet van €20.000

Het maakt niet uit of je een eenmanszaak, maatschap, vof, bv, vereniging of stichting hebt. Ze komen allemaal in aanmerking voor de KOR.

Grens van €20.000 per kalenderjaar

Om gebruik te kunnen maken van de KOR mag je omzet niet hoger zijn dan €20.000 per kalenderjaar. Het gaat hierbij om het totaal van alle bedragen die je aan je klanten berekent, exclusief de btw. Op het moment dat je omzet boven de €20.000 in een kalenderjaar komt, moet je dat meteen doorgeven aan de Belastingdienst. Je berekent vanaf die factuur waarmee je de grens overschrijdt wel btw. Vanaf dat moment vervalt je deelname aan de KOR en kun je er voor de komende 3 jaar ook geen gebruik meer van maken.

Blijft je omzet onder de €20.000 dan is je deelname aan de KOR automatisch voor een periode van ten minste 3 jaar. Je kan de KOR tussendoor dus niet beëindigen omdat je bijvoorbeeld een grote investering wilt doen.

Waar moet ik rekening mee houden wanneer ik gebruik maak van de KOR?

Je uurloon bepalen

Je kan met de KOR ervoor kiezen om je diensten goedkoper aan te bieden aan particulieren door je uurtarief exclusief btw te blijven rekenen. Stel je uurtarief is €50,- per uur. Dit is €60,50 inclusief 21% btw. Omdat je gebruik maakt van de KOR bereken je de btw niet waardoor je uurtarief voordeliger is voor de klant. Dit kan dus een scherpe prijs en concurrentievoordeel opleveren. Wanneer je niet meer deelneemt aan de KOR gaat je klant dan wel meer betalen, namelijk het bedrag inclusief btw. Of je kiest ervoor om je tarief gelijk te houden, maar dan neem je genoegen met 21% minder omzet.

Een andere optie is om het uurtarief te rekenen wat het zou zijn inclusief btw, dus €60,50 in het voorbeeld. Waardoor je in de periode dat je de KOR gebruikt meer marge hebt.

Minder voordelig voor zakelijke klanten

Voor zakelijke klanten is het minder voordelig wanneer je onder de KOR valt aangezien je geen btw rekent. Normaliter kunnen ondernemers de btw op je facturen verrekenen in hun eigen administratie en dat kan nu dus niet.

Btw van investeringen

Een ander aspect om rekening mee te houden wanneer je gebruik maakt van de KOR is dat jouw inkoop- en investeringskosten hoger zijn omdat je zelf geen btw kan terugvragen over je zakelijke inkopen. Wanneer je dus meerdere of grote investeringen doet, kan dit een nadeel zijn. Het goede nieuws is dat je die btw niet helemáál kwijt bent. Je mag deze namelijk als kosten voor je onderneming zien. Dus stel je voor dat je een laptop koopt voor €484. Daar zit 21% btw in verwerkt, €84 in dit geval. Misschien denk je dat je alleen 484 - 84 = €400 als bedrijfskosten mag opvoeren. Maar als je vrijgestelde diensten levert, mag je het volledige bedrag van €484 als kosten opvoeren! Dat scheelt weer als je inkomstenbelasting doet.

Wat moet er op je factuur staan?

Het is niet verplicht om een factuur te sturen wanneer je gebruik maakt van de KOR. Toch kan het handig zijn voor je eigen administratie om facturen op te stellen en ook willen veel klanten alsnog graag een factuur hebben. Zakelijke klanten hebben de factuur bijvoorbeeld nodig om de kosten op te kunnen geven. Wanneer je wel een factuur stuurt dan staat hier geen btw op, maar zet je de zin: ‘Factuur vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB’ onderaan de factuur.

Minder administratieve verplichtingen

Deelname aan de KOR zorgt voor minder administratieve verplichtingen voor de btw. Dit omdat je geen facturen meer hoeft te sturen aan je klanten en je doet ook geen btw-aangifte meer. Dit is dus een aangenaam voordeel van de KOR!

Het aanbieden van verschillende diensten

Lever je verschillende diensten in je bedrijf waardoor je meer subnummers hebt in je onderneming - zoals bijvoorbeeld je werkt als ZZP’er in de zorg, maar je bied ook je diensten aan als fotograaf - dan is de KOR van toepassing op al deze diensten wanneer je deelneemt aan de regeling. Het is dus niet mogelijk om de ene keer wel de KOR toe te passen en de andere keer niet. Daarnaast moet het totaal van de omzet van al je activiteiten bij elkaar opgeteld onder de €20.000 blijven.

Let op:

  • Je doet bij deelname aan de KOR geen btw-aangifte oftewel omzetbelasting aangifte. Wel moet je gewoon aangifte doen voor de inkomstenbelasting!
  • Heb je buitenlandse klanten of transacties waarbij de btw is verlegd? Dan moet je alsnog btw-aangifte doen. Lees hierover meer op de website van de Belastingdienst.

Is de KOR iets voor jou?

Of de KOR interessant voor jou is, ligt dus geheel aan je persoonlijke situatie.

De volgende overwegingen zouden je kunnen helpen bij je besluit:

  • Moet je jaarlijks btw betalen na je aangifte? Dan is deelname aan de KOR mogelijk voordelig.
  • Krijg je jaarlijks btw terug of bent je van plan om de komende tijd veel te investeren? Dan kan dat een reden zijn om (nog) niet aan de KOR deel te nemen. Zeker wanneer je enkel zakelijke klanten hebt kan het in dit geval nadelig zijn.
  • Heb je voornamelijk particuliere klanten? Dan kan het voordeliger zijn voor je klanten wanneer je deelneemt aan de vrijstelling. Je kan er namelijk voor kiezen om dan een lager uurtarief te rekenen zoals eerder beschreven in het blog. Een scherpe prijs voor je diensten of producten kan dus een reden zijn om wel deel te nemen.
  • Bespaart het je kosten doordat je geen administratie hoeft te doen en bijvoorbeeld hierdoor bespaart op kosten van een boekhouder, omdat je boekhouding niet zelf wil of kan doen? Dan kan het ook voordelig zijn om deel te nemen aan de KOR.
  • Heb je sterk wisselende omzet? Denk dan goed na of je wil deelnemen aan de KOR. Je kan namelijk niet per jaar bekijken of je mee wilt doen. Kom je in 1 kalenderjaar boven de €20.000 omzet, dan kun je 3 jaar lang niet meer meedoen.

Rekenvoorbeelden

Voorbeeld 1: Kapper met particuliere klanten (voordelig om deel te nemen aan de KOR)

We gaan in dit voorbeeld uit van het eerder genoemde uurloon van €50,- excl. btw. Dit is €60,50 incl. btw. Particuliere klanten kunnen geen btw terug vragen en daarom maakt het voor hen geen verschil of je onder de KOR valt. Met de KOR blijf je dus gewoon €60,50 per uur rekenen. (Mits je concurrentie voordeel wil creëren, dan kun je €50,- per uur rekenen. De meeste ondernemers zullen hier niet voor kiezen dus we gaan uit van het bedrag van €60,50*)

  met KOR zonder KOR  
Omzet €6.050 €5.000 Met KOR moet je 21% btw afdragen. Zonder hoeft dit niet.
Btw over omzet €0 €1.050 Deze btw moet je afdragen
       
Inkopen €2.420 €2.000 Met KOR kun je de btw niet terugvragen dus je inkoopkosten zijn hoger.
Btw over inkopen €0 €420 Deze btw ontvang je terug
       
Op je bank      
Inkomsten €6.050 €6.050  
Uitgaven €2.420 €2.420  
Af te dragen btw €0 €630 €1.050 - €420 = €630 btw over om af te dragen
Wat hou je over? €3.630 met KOR €3.000 zonder KOR Met KOR hou je per saldo dus meer over doordat je geen btw hoeft af te dragen in deze situatie.

*Wanneer je enkel particuliere klanten hebt, kun je er met de KOR voor kiezen om een goedkoper uurloon te rekenen voor concurrentievoordeel. Meestal kiezen de meeste ondernemers voor een hogere marge aangezien dit financieel voordeel oplevert en wanneer je niet meer onder de KOR valt je je klanten niet teleur hoeft te stellen wanneer je prijs dan 21% omhoog gaat.

Voorbeeld 2: Coach met zakelijke klanten (nadelig om deel te nemen aan de KOR)

We gaan in dit voorbeeld weer uit van het eerder genoemde uurloon van €50,- excl. btw. Dit is €60,50 incl. btw. Zakelijke klanten kunnen btw terug vragen. Wanneer je niet deelneemt aan de KOR zijn de kosten dus €50,- per uur voor je diensten. Met de KOR is het dus niet verstandig om je uurloon naar €60,50 te verhogen aangezien je dan een stuk duurder bent voor je klanten en ze hier waarschijnlijk niet akkoord mee zullen gaan. In dit voorbeeld zullen we dus met een uurloon rekenen van €50,-.

  met KOR zonder KOR  
Omzet €5.000 €5.000 Met KOR moet je 21% btw afdragen. Zonder hoeft dit niet.
Btw over omzet €0 €1.050 Deze btw moet je afdragen
       
Inkopen €2.420 €2.000 Met KOR kun je de btw niet terugvragen dus je inkoopkosten zijn hoger.
Btw over inkopen €0 €420 Deze btw ontvang je terug
       
Op je bank      
Inkomsten €6.050 €6.050  
Uitgaven €2.420 €2.420  
Af te dragen btw €0 €630 €1.050 - €420 = €630 btw over om af te dragen
Wat hou je over? €2.580 met KOR €3.000 zonder KOR Met KOR hou je per saldo dus minder over doordat je uurloon lager is en je de btw niet kan verrekenen.

Maak je gebruik van de KOR en wil je weten hoe je dit in Rompslomp moet verwerken? Neem dan een kijkje in dit supportartikel.

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.