Het Rompslomp Blog

De bankrekening lekt

Geschreven door Janine van Vliet | Jan 13, 2025 8:00:00 AM

De magere maanden

Een lege bankrekening zorgt voor stress in het hoofd. Er liggen wel facturen op het bureau (niet letterlijk dan natuurlijk hè! Dat doen we tegenwoordig allemaal digitaal), maar ze kunnen niet betaald worden. Dat frustreert Sander.

“In december heb ik mijn beste maand ooit gehaald. Nu zijn we weer een maand verder en al het geld is verdwenen. Elke jaar is het weer hetzelfde liedje. Werk ik daarom zo ontzettend hard?”

Stress in het hoofd

Geen geld op de bankrekening zorgt niet alleen voor stress op de bankrekening. Het zorgt ook voor stress in het hoofd van de ondernemer. Dat is niet goed. Stress blokkeert namelijk elke vorm van creatief nadenken. Wist je dat 82% van de ondernemers van de ondernemers constante druk ervaart op financiën? En dat financiële stress in volgens onderzoek als grootste stressbron wordt genoemd?

De vette maanden

Geen onderneming is hetzelfde. Je hebt hele goede maanden en minder goede maanden. Die minder goede maanden worden meestal veroorzaakt doordat jezelf niet aan het werk bent. Of het kan te maken hebben  met weersinvloeden. De vette maanden moeten de mindere maanden gaan compenseren.

Constante geldstroom

Ik leg het altijd als volgt uit: “Een huisarts heeft een praktijk met patiënten. Daarvoor krijgt hij elke maand een vast bedrag uitgekeerd per patiënt. Ongeacht of de patiënt geweest is of niet. Zeg maar een soort abonnement. Dat is een zeer constante basis aan geldstroom. Elke maand hetzelfde. De huisarts verdient extra aan de consulten als de patiënt langskomt.”

Wisselende geldstroom

Ieder ander bedrijf heeft dit niet. Een gegarandeerde basisomzet. Als ondernemer moet je iedere keer weer voor nieuwe opdrachten zorgen. Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer. Dat zorgt voor pieken en dalen in de omzet. De oplossing om meer een huisarts te worden, is dat je de geldstroom op de omzet beter gaat verdelen over de verschillende maanden. Niet in de boekhouding, maar op de bankrekening.

Bij de kosten kraakt het ook

De omzet kan verschillen. Maar dat doet het bij de kosten ook. Januari is bij uitstek de maand waarin de meeste bedrijven hun jaarfactuur in rekening brengen.

“Ja, dat heb ik ook, zegt Sander. In januari betaal ik altijd voor een jaar mijn verzekeringen vooruit en ook mijn boekhouder brengt dan ineens het bedrag in rekening. Is het daarom dat mijn bankrekening altijd leeg is?”

De oplossing ligt binnen handbereik

“Dit is precies het probleem, zegt ik. De magere maand aan omzet zorgt in januari voor minder inkomsten. En de hoge kosten in diezelfde maand zorgen voor hoge uitgaven. Resultaat: een lege bankrekening.”

“Stel nu dat je gaat vragen of je de jaarbedragen in maandbedragen mag gaan betalen? Dan spreid je de uitgaven meer over het hele jaar en gaat er niet direct zo’n hap uit die bankrekening. Je betaalt misschien iets meer, maar je hebt controle over wat er op jouw bankrekening gebeurt. Moet jij eens opletten hoe jouw bankrekening er volgend jaar voor staat!”

“Pfff. Dat het zo gemakkelijk kan zijn,” zucht Sander. Tevreden sluit hij de zoom af.

Een wijze les voor de toekomst 

Weet wat er binnenkomt op je bankrekening en wat er weer uitgaat. Als je grip krijgt op jouw geldstromen kun je actief gaan sturen op vermogen. En uiteindelijk meer overhouden dan waar je het jaar mee bent gestart. De enige die dit kan veranderen, ben jijzelf. Start het jaar 2025 goed.

Janine van Vliet
Koken met Cijfers

www.kokenmetcijfers.nl