Het Rompslomp Blog

Is een boekhouder verplicht als zzp'er?

Geschreven door de Rompslomp redactie | Sep 13, 2024 4:00:00 AM

De verplichtingen van een zzp'er

Laten we beginnen met de vraag of een boekhouder verplicht is. Het antwoord daarop is nee, het is niet verplicht om je boekhouding uit te besteden. Je mag het ook zelf doen. Wel ben je volgens de Belastingdienst verplicht om een goede administratie bij te houden. Dit betekent dat je een overzicht moet hebben van al je inkomsten en uitgaven, je bonnetjes moet bewaren, en dat je op tijd je btw-aangifte doet. Daarnaast moet je bijhouden hoeveel uren je werkt om in aanmerking te komen voor bepaalde aftrekposten. Dit lijkt misschien een hele klus, maar als je alles goed organiseert, valt het mee. 

Lees ook het blog: Het urencriterium en het belang van een goede urenregistratie bijhouden.

Maar wat als je je administratie niet op orde hebt? Dat kan leiden tot vervelende situaties, zoals boetes of naheffingen van de Belastingdienst. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Dus ja, je administratie moet goed geregeld zijn. De vraag is alleen: doe je dat zelf, of laat je het doen?

Zelf je boekhouding doen

Laten we beginnen met de optie om je boekhouding zelf te doen. Dit is vooral geschikt voor zzp'ers met een kleine, overzichtelijke administratie. Denk aan freelancers of ondernemers met een beperkt aantal klanten en facturen per maand. Als je handig bent met cijfers en een goed boekhoudprogramma hebt, kun je het prima zelf doen. 

Met een hele simpele en beperkte boekhouding is het zelfs al mogelijk met een Excel-template. Deze kun je hier downloaden. 

De voordelen van zelf je boekhouding doen zijn duidelijk: je bespaart kosten, je hebt volledig inzicht in je financiën, en je houdt de controle over je administratie. Bovendien leer je veel over je eigen bedrijf en waar je geld naartoe gaat.

Maar er zijn ook nadelen. Het kost tijd, en tijd is geld. Zeker als boekhouden niet je favoriete bezigheid is, kan het een stressvolle klus zijn. Bovendien is de kans op fouten groter als je zelf je boekhouding doet. Fouten die later lastig te herstellen zijn, zeker als je ze pas ontdekt tijdens de belastingaangifte.

Een boekhouder inschakelen

Dan is er de optie om een boekhouder in te schakelen. Dit is ideaal voor zzp'ers die hun tijd liever besteden aan hun core business, in plaats van aan het bijhouden van bonnetjes. Een boekhouder heeft de expertise om jouw administratie snel en foutloos te regelen. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd, maar ook stress. Je weet namelijk zeker dat alles klopt en dat je aan alle eisen van de Belastingdienst voldoet.

De nadelen? Een boekhouder kost geld. Je betaalt voor hun expertise, en dat kan behoorlijk oplopen, afhankelijk van de complexiteit van je administratie. Daarnaast ben je afhankelijk van een derde partij. Je moet erop vertrouwen dat je boekhouder alles goed regelt en dat hij of zij beschikbaar is als jij vragen hebt.

Een tussenweg

De ideale oplossing is wat ons betreft een tussenweg van deze twee: zelf de controle houden en een goede balans vinden in de samenwerking met een boekhouder. 

Door slim samen te werken met je boekhouder blijf jij de controle houden over je dagelijkse administratie. Jij regelt bijvoorbeeld eenvoudig zelf je facturen en houdt je uitgaven bij in het boekhoudprogramma. Ondertussen kijkt je boekhouder op de achtergrond mee en zorgt ervoor dat alles netjes verloopt. Maak afspraken over wie wat doet. Doe bijvoorbeeld zelf de btw-aangifte en laat de jaarrekening aan de boekhouder over.

Met de toegang die je je boekhouder geeft, kan hij of zij direct in je boekhoudsysteem aan de slag. Geen gedoe meer met losse papieren of het constant heen en weer sturen van documenten. Alles verloopt soepel in één overzichtelijk systeem.

Zo blijft jouw administratie zorgeloos, bespaar je tijd en houd je focus op wat echt belangrijk is: ondernemen. Jij weet dat het goed zit, terwijl je boekhouder zorgt voor de details.

Lees ook het blog: Kan ik in Rompslomp samenwerken met een boekhouder?

Conclusie

Moet je als zzp'er een boekhouder hebben? Nee, het is niet verplicht. Maar het kan wel verstandig zijn, afhankelijk van jouw situatie. Als je graag zelf de touwtjes in handen houdt en kosten wilt besparen, kun je je boekhouding prima zelf doen. Maar als je liever je tijd besteedt aan ondernemen en je administratie aan een expert overlaat, is een boekhouder een goede investering. Of misschien kies je wel voor een middenweg, met een goed online boekhoudprogramma en een boekhouder die meekijkt of alles goed gaat. Wat past het beste bij jou? 

Uitproberen

Twijfel je nog? Probeer Rompslomp 30 dagen gratis uit en ontdek hoe makkelijk het is om je boekhouding zelf te doen of hoe je efficiënt samen kunt werken met je boekhouder. 

Eerst meer weten over het Rompslomp proefabonnement? Je leest hier hoe het werkt.