De kleineondernemersregeling (KOR) vanaf 2025: Wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2025 veranderen de regels voor de kleineondernemersregeling (KOR). Ben je benieuwd of deze aanpassingen voor jou en je bedrijf van belang zijn? 

Met de aanpassingen van de regels voor de KOR kun je onder andere sneller schakelen tussen het aan- en afmelden van je deelname. Daarnaast kun je met de nieuwe EU-KOR btw-vrijstellingen toepassen in meerdere landen.

We leggen alle veranderingen overzichtelijk voor je uit, zodat jij kunt bepalen of de vernieuwde KOR-regeling voor jou van toepassing is.

Wat is de KOR?

De KOR is een btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers in Nederland. Als je als ondernemer minder dan €20.000 omzet per jaar hebt, heb je de optie om geen btw te berekenen over je diensten of producten. Dat betekent minder administratieve rompslomp: je hoeft geen btw-aangifte te doen en ook geen btw af te dragen. Dit klinkt ideaal voor veel zzp'ers, maar er zijn ook nadelen. Zo kun je geen btw terugvragen over je kosten en investeringen, wat met name nadelig kan zijn als je grotere aankopen doet.

Je leest in dit blog alle huidige regels van de KOR en waar je rekening mee moet houden

Wat verandert er per 1 januari 2025?

Met ingang van 2025 komen er een aantal belangrijke veranderingen aan voor de KOR. Hier zijn de belangrijkste punten op een rij:

  1. Verplichte deelnameperiode van drie jaar vervalt

Momenteel geldt er een verplichte deelnameperiode van 3 jaar voor de KOR. Als je eenmaal gekozen hebt voor deelname, zit je er dus drie jaar aan vast. Vanaf 1 januari 2025 verandert dit: je kunt je op elk gewenst moment afmelden voor de KOR. Dit geeft ondernemers meer flexibiliteit, vooral als hun situatie gedurende het jaar verandert.

  1. Snellere heraanmelding mogelijk

Heb je je afgemeld voor de KOR, dan hoef je niet meer drie jaar te wachten om weer opnieuw deel te nemen. Vanaf 2025 is de uitsluitingsperiode alleen nog de rest van het kalenderjaar waarin je bent afgemeld, plus het daaropvolgende kalenderjaar. Dit maakt het makkelijker om te schakelen, afhankelijk van je omzetverwachting.

  1. Aan- en afmelden via Mijn Belastingdienst Zakelijk

Vanaf 1 oktober 2024 kun je je makkelijker  aan- of afmelden voor de KOR via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Dit bespaart tijd en maakt het proces toegankelijker voor jou als zzp'er.

  1. Geen deelname meer voor buitenlandse ondernemers

Ondernemers die niet in Nederland zijn gevestigd, maar hier wel een vaste inrichting hebben voor de btw, kunnen vanaf 2025 niet meer deelnemen aan de KOR. 

De nieuwe EU-KOR

Een andere verandering is de introductie van de EU-KOR. Dit is een uitbreiding van de huidige regeling, waardoor je als Nederlandse ondernemer vanaf 1 januari 2025 ook btw-vrijstelling kunt aanvragen in andere EU-landen waar je zakendoet. 

Dit betekent dat je:

  • Geen btw berekent aan je klanten in die landen.
  • Geen btw kunt aftrekken.
  • Geen btw-aangifte hoeft te doen. 
  • Wel dien je elk kwartaal een overzicht van je omzet in de EU op te geven bij de Belastingdienst.

Wanneer kun je deelnemen aan de EU-KOR?

De voorwaarden voor deelname aan de EU-KOR zijn als volgt:

  • Je hoofdvestiging moet in Nederland zijn.
  • Je totale jaaromzet in alle EU-landen, inclusief Nederland, mag niet hoger zijn dan €100.000.
  • Je moet voldoen aan de nationale omzetgrens van het EU-land waar je de btw-vrijstelling wilt toepassen.

Met deze nieuwe regeling kun je als ondernemer bijvoorbeeld in Frankrijk, België en Italië gebruikmaken van de btw-vrijstelling. Maar je kunt er ook voor kiezen om de regeling alleen in één specifiek land te gebruiken. Dit geeft veel flexibiliteit voor ondernemers die internationaal zakendoen binnen de EU.

Wat betekent dit voor jou?

Met de veranderingen vanaf 2025 wordt de KOR flexibeler en makkelijker om aan te passen aan jouw behoeften als ondernemer. Geen verplichte drie jaar meer, sneller kunnen schakelen en zelfs de mogelijkheid om in andere EU-landen van de regeling gebruik te maken.

Wil je weten of de KOR of EU-KOR bij jou past? Denk goed na over je omzetverwachting en je kosten. Houd rekening met de lange termijn en niet alleen met de voordelen van vandaag.

In dit artikel staan een aantal behulpzame berekeningen.

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.