De KOR: een zegen of een vloek?

Ik had me aangemeld om een dag op locatie samen met andere gelijkgestemde ondernemers te werken. Want de hele tijd alleen op mijn werkkamer voelde zo alleen. Vooral in het begin van mijn ondernemerschap.

Ik ontving netjes een mail van Chantal met een factuur. Zij organiseerde deze netwerk- en co-workingdag. Maar er klopte iets niet aan die factuur.

BTW wel of niet?

Dus ik mailde Chantal. “Jouw factuur klopt niet. Er staat geen btw op. Zou je mij een juiste factuur kunnen sturen?”

Ze antwoordde: “oeps, guilty! Ik reken geen btw, want ik zit nog in de KOR.”

Ik had al zo’n vaag voorgevoel. En misschien ook niet. Als je als ondernemer fulltime al een paar jaar bezig bent met je bedrijf, dan verwacht ik niet dat een ondernemer nog in de KOR zit.

De Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Speciaal in het leven geroepen voor startende ondernemers, met een omzet van maximaal 20.000 euro per kalenderjaar. Of voor ondernemers, die én loondienst zijn én een eigen bedrijf zijn gestart.

Om het nu een beetje gemakkelijker te maken voor deze ondernemers, hoeven ze geen aangifte btw te doen. Dat scheelt 4 keer per kwartaal één druk op de knop. Want als ondernemer moet je gewoon wel een administratie bijhouden. En met de gemakken van een digitaal boekhoudprogramma is de aangifte btw een fluitje van een cent.

Welgemeend advies

Ik antwoordde Chantal: “ik had al zo’n voorgevoel. Maar dan klopt jouw factuur nog steeds niet. Je hebt dat niet op de factuur vermeld. Op elke factuur hoort dan te staan: Btw vrijgesteld. Heeft jouw boekhouder dat niet verteld?”

En ik kreeg weer een mail terug van Chantal: “Nee, dat wist ik niet. Ik moet het eigenlijk ook gaan veranderen, want mijn omzet is nu hoger dan 20.000 euro.”

Ik heb de mailconversatie afgesloten met een welgemeend advies: “Neem alsjeblieft contact op met jouw boekhouder, want op de dag dat je de 20.000 euro overschrijdt moet je btw-aangifte gaan doen. En als je daar geen rekening mee hebt gehouden, kan het wel eens flink tegen gaan vallen.”

Kleine ondernemersregeling

Persoonlijk vind ik vanalles van deze regeling. In enkele gevallen kan het handig zijn om wel in deze regeling te stappen. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf zo klein is, omdat je ook nog in loondienst werkt. Of wanneer je nauwelijks kosten hebt. Want geen btw afdragen, betekent ook geen btw terugvragen.

Maar zelf vind ik de nadelen groter dan de voordelen. Deel 20.000 euro maar eens door 12 maanden. Dat is niet een inkomen waarvan je niet kunt rondkomen. Of waar je een fulltime job aan kan hebben.

Op het moment dat je boven die 20.000 euro uitkomt, dan moet je btw gaan vragen. Ga je dan de prijzen ineens verhogen met 21%? Of blijf je dezelfde prijzen hanteren en doe je jezelf tekort met 21%? In beide gevallen is er in ieder geval één iemand niet blij. Of het is de klant, of jij bent het zelf.

En dan de verplichting om op de factuur “Btw vrijgesteld” te zetten. Terwijl je niet in een branche werkzaam bent, waar btw is vrijgesteld. Dat roept vragen op bij de ontvanger van de factuur. En kan iets zeggen iets over de kwaliteit van de dienst of product. Want elke ontvanger weet: jij hebt niet meer dan 20.000 euro omzet per jaar. En misschien vraagt hij zich af: Is hij of zij dan wel goed in zijn vak?

De coworkingdag is maar bij één keer gebleven.

Een wijze les voor de toekomst 

Bedenk van tevoren goed of de KOR interessant is voor jouw bedrijf. Kijk daarbij niet alleen naar het feit dat je geen aangifte btw hoeft te doen. Neem ook alle andere argumenten mee. En kijk vooral niet alleen naar het nu. Maar reken uit waar je over één jaar wil zijn en over drie jaar. Is de KOR dan nog steeds aantrekkelijk?

Lees ook: Wat is de kleine ondernemersregeling?

Janine van Vliet
Geschreven door Janine van Vliet

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.