Als je zelf je boekhouding gaat doen, heb je verschillende mogelijkheden. Je kan er voor kiezen om je boekhouding in Word en Excel bij te houden. Zo kan je de facturen met Word maken en de overige administratie met Excel. Het probleem met deze methode is dat het foutgevoelig kan zijn. Een typfout is snel gemaakt. En hoe weet je of je wel aan 'de regels' voldoet? Alhoewel dit uiteraard een goedkope optie lijkt, kan het mede door de foutgevoeligheid, toch snel in de kosten lopen wanneer je achteraf je boekhouding laat corrigeren.
De andere mogelijkheid is om een online boekhoudprogramma te gebruiken. In een boekhoudprogramma kun je vaak makkelijk offertes en facturen maken, je bonnetjes inboeken, uren registreren en natuurlijk de boekhouding bijhouden. Je doet de boekhouding zelf, maar wel met ondersteuning van het programma waarin veel boekhoudkundige handelingen al geautomatiseerd zijn. Een bijkomend voordeel is dat je boekhouding direct veilig en online wordt opgeslagen. Zo geldt dit ook voor Rompslomp. Een boekhoudprogramma geeft gebruikers de tools om de boekhouding gemakkelijk zelf te doen, en als je er dan toch niet uitkomt kun je vaak bij een supportdesk terecht.
De voordelen wanneer je zelf je boekhouding doet:
De nadelen:
Zoals je kunt zien zijn er veel voordelen wanneer je je eigen boekhouding doet. Een tussenvorm kan dus ook een optie zijn: je doet de basis zelf en schakelt voor de complexe zaken een boekhouder in. Dit geeft je het beste van beide werelden: controle en een vangnet voor als het moeilijk wordt.
Je kunt dus in principe helemaal zelf je boekhouding bijhouden met behulp van een online boekhoudprogramma. In Rompslomp kun je je boekhouder toegang geven tot je boekhoudprogramma en kan hij/zij de boekhouding controleren, de aangiften doen en bijvoorbeeld een jaarrekening opmaken. Het is aan jou op welke manier je samenwerkt met je boekhouder. De btw-aangifte kun je bijvoorbeeld prima zelf met een paar klikken op de knop!