Boekhouden
1 november 2023

Zelf boekhouden of je boekhouding uitbesteden?

Als je net begint met ondernemen, kom je voor veel keuzes te staan. Eén daarvan is of je de boekhouding uitbesteedt of het zelf doet. Het lijkt misschien een klein besluit, maar het heeft grote gevolgen voor je bedrijfsvoering. In dit blog leggen we uit waarom het beheren van je eigen administratie je niet alleen geld bespaart, maar je ook een betere ondernemer maakt.

Je boekhouding zelf doen als zzp'er

Als je zelf je boekhouding gaat doen, heb je verschillende mogelijkheden. Je kan er voor kiezen om je boekhouding in Word en Excel bij te houden. Zo kan je de facturen met Word maken en de overige administratie met Excel. Het probleem met deze methode is dat het foutgevoelig kan zijn. Een typfout is snel gemaakt. En hoe weet je of je wel aan 'de regels' voldoet? Alhoewel dit uiteraard een goedkope optie lijkt, kan het mede door de foutgevoeligheid, toch snel in de kosten lopen wanneer je achteraf je boekhouding laat corrigeren.

De andere mogelijkheid is om een online boekhoudprogramma te gebruiken. In een boekhoudprogramma kun je vaak makkelijk offertes en facturen maken, je bonnetjes inboeken, uren registreren en natuurlijk de boekhouding bijhouden. Je doet de boekhouding zelf, maar wel met ondersteuning van het programma waarin veel boekhoudkundige handelingen al geautomatiseerd zijn. Een bijkomend voordeel is dat je boekhouding direct veilig en online wordt opgeslagen. Zo geldt dit ook voor Rompslomp. Een boekhoudprogramma geeft gebruikers de tools om de boekhouding gemakkelijk zelf te doen, en als je er dan toch niet uitkomt kun je vaak bij een supportdesk terecht.

De voor- en nadelen van je boekhouding zelf doen

De voordelen wanneer je zelf je boekhouding doet:

  • Wanneer je betrokken bent bij de boekhouding, ben je ook meer betrokken bij je bedrijf. Je begrijpt de cashflow, weet welke klanten laat betalen en ziet waar je kosten kunt besparen. Deze kennis stelt je in staat om betere zakelijke beslissingen te nemen.
  • Wanneer he zelf de regie houdt over de administratie heb jij altijd de teugels in handen en zo maak je keuzes die je zaak laten groeien, gebaseerd op keiharde data. Boekhouden is niet alleen cijfertjes invoeren. Het leert je kritisch te kijken naar je uitgaven en inkomsten. Dat maakt je een slimmere ondernemer, klaar voor groei!
  • Zelf boekhouden maakt je alert op fouten. Voorkom problemen voordat ze groot worden! Zelf boekhouden betekent altijd weten hoe je ervoor staat. Geen verrassingen of slapeloze nachten. Jij kent je eigen cijfers. Zie je een kans of een dreigend probleem? Jij kunt direct reageren. Je hoeft niet te wachten tot je een afspraak kan maken met je accountant. Jouw zaak, jouw tempo.
  • Zelf je boekhouding doen is een stuk goedkoper dan wanneer je iemand moet inhuren om het voor je te doen.

De nadelen:

  • Het kost in het begin iets meer tijd om je eigen te maken in het boekhouden, maar als je eenmaal de basis kent, dan is het met Rompslomp een fluitje van een cent.
  • Je moet natuurlijk wel tijd vrijmaken om je boekhouding zelf te doen. Al doet een programma zoals Rompslomp al veel automatisch voor je. Je moet er wel even voor gaan zitten.
  • Sommige onderwerpen in de boekhouding zijn iets complexer. Zeker wanneer je boekhouding gaat groeien kan het verstandig zijn om iemand mee te laten kijken in je administratie, zoals een accountant. Wanneer je dan zelf op de hoogte bent van je cijfers dan hoef je in elk geval niet iemand maar blind te vertrouwen.

Zoals je kunt zien zijn er veel voordelen wanneer je je eigen boekhouding doet. Een tussenvorm kan dus ook een optie zijn: je doet de basis zelf en schakelt voor de complexe zaken een boekhouder in. Dit geeft je het beste van beide werelden: controle en een vangnet voor als het moeilijk wordt.

Je kunt dus in principe helemaal zelf je boekhouding bijhouden met behulp van een online boekhoudprogramma. In Rompslomp kun je je boekhouder toegang geven tot je boekhoudprogramma en kan hij/zij de boekhouding controleren, de aangiften doen en bijvoorbeeld een jaarrekening opmaken. Het is aan jou op welke manier je samenwerkt met je boekhouder. De btw-aangifte kun je bijvoorbeeld prima zelf met een paar klikken op de knop!

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.