Het Rompslomp Blog

Podcast #1: Welke belastingen moet je betalen als zzp'er zonder bv?

Geschreven door de Rompslomp redactie | Oct 15, 2024 4:00:00 AM
Bekijk en/of beluister ook de andere afleveringen van de Rompslomp podcast
.

Of lees de uitgeschreven podcast hier

Supportartikelen over belastingen voor zzp'ers bij Rompslomp:

Zelf gratis en vrijblijvend Rompslomp uitproberen?
Bij Rompslomp begrijpen we de uitdagingen van zelfstandig ondernemers. Daarom bieden we een gratis en vrijblijvend proefabonnement aan. Zo ontdek je een maand lang zonder risico of onze boekhoudsoftware aansluit bij jouw behoeften. In dit artikel lees je meer over het proefabonnement

Laat een review achter! 
Blij met deze podcast? Laat een review achter op Spotify, Apple Podcast of Google.

Welke belastingen moet je betalen als  zzp'er zonder bv?

Welkom bij Rompslomp. Mijn naam is Niels Olthuis. Ik ben eindbaas bij Rompslomp. Vandaag
praat ik met Esther van der Meer, cijferbaas van Rompslomp. We gaan het hebben over belastingen voor zzp'ers zonder bv.

Esther, betaal jij graag belasting?
Nou, tegenwoordig ben ik in loondienst bij Rompslomp, dus nu niet meer zo graag. Maar toen ik zelf nog zzp'er was wel. Ik ben 28 jaar ondernemer geweest en toen betaalde ik heel graag belasting. Dat zal je misschien verbazen. Maar ik geloof altijd van: hoe meer belasting je moet betalen, hoe beter het met je bedrijf gaat.

Wat zijn eigenlijk zaken waar je als startende ondernemer rekening mee moet houden, qua belasting?
Als we het hebben over belastingen voor zzp'ers, dan denk in eerste instantie aan de inkomstenbelasting en aan de omzetbelasting, de btw. Dat zijn de meest voorkomende belastingen.

Die inkomstenbelasting, dat noemen we ook wel IB, En bij die inkomstenbelasting krijg je nog een extra verrassing van de Belastingdienst. Dat is de Zvw aanslag en dat staat voor zorgverzekeringswet. Met deze Zvw aanslag betaal je voor alle sociale voorzieningen in Nederland zoals AOW. Als je in loondienst bent, draagt je werkgever dat  voor je af. Als ondernemer ben je je eigen baas en moet jij dat zelf aan de Belastingdienst betalen. Daar krijg je dan dus een aanslag voor.

Hoe pak je dat eigenlijk aan als zzp'er? Waar begin je en wat moet je weten voordat die blauwe wolf bij jou aan de deur klopt?
De basis voor een goede belastingaangifte is een goede en gedegen administratie. Het klinkt misschien een beetje suf en saai, maar dat is wel echt je basis. Daar staat alles in, daar vul je je omzet in en daar vul je je kosten in. Uiteindelijk rolt daar een stukje winst uit en over die winst ga je inkomstenbelasting betalen.

En die inkomstenbelasting, is dat dan hetzelfde als wanneer je in loondienst bent?
Dat is ook één van de veelgemaakte fouten van zzp'ers. De inkomstenbelasting die je als particulier betaalt, is eigenlijk de loonheffing in loondienst. Als zzp'er betaal je dat stukje dus via je inkomstenbelasting. Dat heet de winstaangifte.

Wanneer je zelf de aangifte inkomstenbelasting doet, begin je vaak met de gegevens invullen. Dat heet box 1, dat staat voor werk en woning. Daar vul je de gegevens in van je loondienst. Misschien heb je een eigen huis, hypotheek, aftrek, al dat soort. Dat staat vanaf een bepaald moment allemaal vooraf ingevuld. Maar dat moet je wel controleren. Want er worden soms fouten gemaakt.

En als je een winstaangifte als zzp'er moet doen, dus je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Dat betekent dat je vóór dat stukje "Werk en woning box 1" nog een ander stukje hebt zitten. En dat heet winst uit onderneming. Daar begin je eigenlijk mee. Dat is dus één van de eerste vragen in de aangifte inkomstenbelasting die jij toegestuurd krijgt van de Belastingdienst.

En is dat dan een ander belastingformulier wat je invult?
Nee, het is hetzelfde formulier. Daarbij begin je met het stukje winst uit onderneming. Je moet dan wat vragen beantwoorden zoals: ‘Ben je de afgelopen vijf jaar ondernemer geweest?’ en ‘Voldoe je aan de urenaftrek?’. Als je die vragen allemaal goed beantwoordt, heb je ook meteen de juiste ondernemersaftrek te pakken. Dus lees het vooral goed, zeg ik altijd.

Dus je begint eigenlijk met die vragen: Ja, ik ben ondernemer. Ja, ik voldoe aan het
urencriterium, aan zoveel uren. Dan ga je eigenlijk verder. En dat stuk betekent dat je dan een balans en een winst-en-verliesrekening moet gaan invullen.

Je moet een aantal dingen invullen over je privé onttrekkingen. En die gegevens, die vind je in je administratie. Dus mensen die werken met een Excel-boekhouding, hebben daar waarschijnlijk wat meer moeite mee.

En als ik die boekhouding helemaal uitbesteed. Ligt de verantwoordelijkheid dan ook bij degene die mijn boekhouding voert?
Nee, zeker niet. Als ondernemer ben je altijd zelf eindverantwoordelijk voor het tijdig en correct doen van je aangiftes. En natuurlijk kan die boekhouder een fout maken. Dan kan je die boekhouder zelf aansprakelijk stellen. Maar voor de Belastingdienst ben jij eindverantwoordelijk, jij bent ondernemer.

Dus als ondernemer moet je dat wel heel goed in de gaten houden. Hoe pak je dat dan slim aan? Wat zijn fouten die je absoluut niet moet maken?
Het is natuurlijk geen dagelijkse kost voor ondernemers. Nou, één van de fouten is dus dat je alvast bij je particuliere aangifte op 1 maart denkt: ‘die doe ik even lekker meteen samen met mijn partner en ik ga vast die particuliere aangifte insturen’. Ja, dan mis je dus dat stukje winst uit onderneming. Misschien denk je dan bijvoorbeeld dat je boekhouder dat later gaat doen. Of dat je dat later zelf nog gaat doen. Maar zo werkt dat niet. Dat hoort er echt bij.

Wat ook heel veel voorkomt, is dat zzp'ers denken dat je alleen inkomstenbelasting hoeft te betalen over de privéonttrekking die je hebt gedaan. Dus alleen over het geld dat je vanuit je bedrijf naar jezelf hebt overgemaakt. Zeg maar je salaris.

Zo van: Ja, maar ik heb toch dit jaar maar 10.000 euro aan mezelf overgemaakt, dus ik hoef over 10.000 euro belasting te betalen. Maar de winst was misschien 30.000 euro. Dan moet je dus over 30.000 euro inkomstenbelasting betalen. En ook als je 50.000 euro hebt opgenomen, terwijl je maar 30.000 winst hebt gemaakt, betaal je inkomstenbelasting over 30.000 euro winst. 

Dan ga je geld uitgeven wat je niet hebt. Maar daar gaan we het vandaag niet over hebben. We hebben het over belasting. Je zegt winst.
Ja, dus je maakt omzet. Dat is hetgeen wat je factureert aan je klanten. Dat is je omzet. Je maakt waarschijnlijk nog wat zakelijke kosten. En het stukje wat overblijft, dat is je winst uit onderneming. Nou, daar gaan nog wat ondernemersaftrek vanaf. Denk bijvoorbeeld aan een 
zelfstandigenaftrek, een startersaftrek, misschien een investeringsaftrek.

Maar wat ik al zei: als je goed de vragen beantwoordt in de aangifte, dan kom je vanzelf uit. En dan betaal je eigenlijk dus over de fiscale winst inkomstenbelasting.

En naast de omzet, de inkomstenbelasting, heb je niet alleen die zorgverzekeringswet. Je hebt ook nog omzetbelasting, dat noemen we ook wel de bruto toegevoegde waarde, de btw. Dat klinkt misschien wat bekender. Het is eigenlijk de belasting die over je omzet gaat. Je btw-aangifte moet je normaal gesproken, in de meeste gevallen, ieder kwartaal doen.

Er zijn ondernemers die niet zulke goede vriendjes meer zijn met de Belastingdienst, die
moeten hem per maand doen. Dus krijg je een soort straf. Of je hebt heel veel omzet, maar dan heb je meestal wel een bv.

Sommige ondernemers moeten het per jaar doen. Maar de meeste ondernemers doen dat per kwartaal. En er zijn natuurlijk ook ondernemers die vrijgesteld zijn van btw, die vallen bijvoorbeeld onder de KOR, de kleine ondernemersregeling.

Laten we nou eens inzoomen op die gemiddelde ondernemer. Dus één keer per kwartaal. Wat moet je daar allemaal voor doen?
Ja, het wordt een beetje saai, maar hiervoor moet je dus een goede administratie bijhouden. Dat is echt gewoon het allerbelangrijkste. Want je hebt de btw die je ontvangt. En je hebt de btw die je betaalt.

Ja, dus als jij factureert aan je klant en je levert belaste diensten, dus geen vrijgestelde dienst, maar je levert belaste diensten, dat is de meerderheid. Dan zet je op je factuur de btw erbij op.

Die btw, ik zeg altijd van: dat geld, je bent eigenlijk een soort doorgeefluik voor de Belastingdienst, want die btw ontvang je van je klant, die hoor je eigenlijk meteen apart te zetten. Eigenlijk zou je daar ook een extra rekening voor moeten hebben zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Want dat moet je uiteindelijk gewoon weer doorsluizen naar de Belastingdienst. Je mag er niet van op vakantie ofzo, dan heb je later wel een probleem. 

Dat is de grootste angst van zzp'ers: Oh, die Belastingdienst dingen.
Ik denk altijd: Ja, maar als je goed voorbereid bent en je dit gewoon regelt, dan is er niks om bang voor te zijn. Dan ben je blij dat je veel belasting moet betalen, zoals ik. Dan denk je: Hé, prima, want het  gaat gewoon goed met mijn bedrijf.

Nou, dus dan hebben we dat stukje wat je ontvangen hebt van klanten, dat moet je afdragen. En dan zeggen ze ook van: Ja, maar jij maakt ook waarschijnlijk zakelijke kosten.

En de kosten die jij maakt voor je bedrijf, als je betaalt aan leveranciers, rekenen zij ook btw aan jou. Nou die btw, dat noemen we voorbelasting. Dus die mag je weer aftrekken van de btw die jij aan de Belastingdienst moet afdragen. 

Dat zou kunnen betekenen, als je niet zoveel omzet hebt in een bepaalde periode, dat je btw terugkrijgt?
Ja, dat klopt. Als we het net hadden over: wat zijn nou fouten die voorkomen? Dat is ook wel dat zzp'ers denken: ik heb dit kwartaal geen omzet gemaakt, dus ik hoef geen btw-aangifte te doen. Je moet altijd btw-aangifte doen.

Maar als je niet met een boekhoudpakket werkt en niet weet of je nu wel volledig bent? Wat moet je dan doen? Moet je dan een 0-aangifte doen? 
Ik zeg altijd dat je wel weet wanneer je een 0-aangifte moet doen. Dus als je denkt: ik weet het niet, dan is het in ieder geval geen 0-aangifte. Een 0-aangifte betekent eigenlijk dat je in dat kwartaal helemaal geen activiteiten hebt gehad, dus ook geen kosten hebt gemaakt.

Maar normaal gesproken doe je een aangifte. Als je denkt van: Ik heb die hele stapel bonnetjes nog in mijn kartonnen schoenendoos zitten of ik moet ze nog bij elkaar graaien. Dan zeg ik altijd: Ja, kijk de btw die je van je klant hebt ontvangen, dat weet je meestal wel. Die factuur heb je meestal wel gemaakt, of in een Excel sheet of in een boekhoudpakket. En als je daar wat te weinig opgeeft, dat vindt de Belastingdienst niet erg. Daar moet je zelf gewoon goed naar kijken.

Kun je een foutje daarin nog rechttrekken? Dat je zegt van: Oh, verrek, ik heb nog 1.000 euro voorbelasting, waar ik recht op heb.
Zeker. Als we het nog hebben over die bonnetjes en je weet het niet, zeg ik altijd: Joh, pak gewoon die stapel erbij. Pak een rekenmachientje of je telefoon met de rekenmachine, tel het even bij elkaar op en zet dat bedrag bij voorbelasting neer. Dan vul je het maar later in je administratiepakket in.

En als je daar nou een fout in maakt, een bon vergeten bent of je krijgt later van een leverancier nog een factuur die ook een datum heeft in dat kwartaal, dan kun je een suppletie aangifte doen. Zo noemen ze dat. Een aanvullende aangifte. Maar dat doe je eigenlijk alleen als het verschil meer dan 1.000 euro is. Daar ligt de grens. 

Dus kom je erachter dat je iets vergeten bent en is het totaal meer dan 1.000 euro? Dan moet je een suppletie aangifte doen, dus een aanvullende aangifte. Is het bedrag lager, dan neem je het verschil in het volgende kwartaal gewoon mee, in de volgende btw-aangifte.

En als je hier nou helemaal geen zin in hebt, kun je dat dan niet op een andere manier regelen? 
Jazeker, dan huur je een boekhouder in. En ik denk dat de meeste administratiepakketten tegenwoordig, als het een beetje een fatsoenlijk pakket is … Ja Niels, wij van wc eend...  Wij van Rompslomp. Wij van Rompslomp.

Nee, ik denk dat je bij de meeste administratiepakketten met één druk op de knop vanuit je administratiepakket meteen die aangifte verstuurt naar de Belastingdienst. En zorg dan ook voor tijdige betaling van die aangifte. Want dat gaat niet automatisch en je krijgt geen acceptgiro. Je krijgt geen bericht van de Belastingdienst dat jij die btw moet betalen.

We hebben vier kwartalen per jaar. Dus je eerste kwartaal is van januari, februari en maart. Dan moet je voor eind april aangifte doen van de btw. Je moet hem dan ook betaald hebben en het moet binnen zijn bij de Belastingdienst. Dus niet pas op de laatste dag betalen, maar een dagje eerder. Het moet eind april echt bij de Belastingdienst binnen zijn.

Oké, dus als ik even het verhaal samenvat over de inkomstenbelasting.

  • Zorg dat je over je resultaat aangifte doet. Dat doe je samen met je inkomstenbelasting.
  • Let goed op dat je tijdig aangifte doet en dat je die ook op tijd betaalt.
  • Maak als je het niet helemaal weet, in ieder geval een zo goed mogelijke inschatting.
  • Jij bent altijd als ondernemer zelf verantwoordelijk voor het doen van je aangifte en het op tijd betalen daarvan.
  • De inkomstenbelasting is een aanslagbelasting. Jij doet die aangifte en je geeft alle gegevens op. Dan krijg je bericht van de Belastingdienst over hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen.
  • Bij de btw-aangifte moet je zelf opletten en ben je zelf verantwoordelijk voor tijdige betaling.

Oké, maar wat is het belangrijkste als het gaat om zorgen dat je dat kunt doen? Wat heb je nodig om goed je belastingen op orde te hebben?
Ja, wat zou ik zeggen? Get your shit together! En of je dat nou doet in een Excel of in een ouderwets kasboek, dat maakt niet uit. En tegenwoordig hebben we zoveel mooie administratiepakketten. Dat is echt wel wat mij betreft een aanrader. Niet alleen omdat ik bij Rompslomp werk. Ik denk dat dat gewoon, heel veel rust geeft, weet je. Dan heb je gewoon: get your shit together. Zorg gewoon dat je het op orde hebt. 

En als je er niet uit komt of je denkt: Jongens, dit is gewoon niet mijn talent. Dan zijn er andere mensen die daar wel talent voor hebben. Wees als ondernemer ook niet bang om een adviseur om hulp te vragen. Schakel bijvoorbeeld een boekhouder in. Dat kan ook alleen voor een stukje eindcontrole en een aangifte.

Precies. Want je facturen, dat weet je zelf wel. Die bonnetjes, die verzamel je ook wel. Maar dat stukje: waar hoort het nou precies bij? Dat kun je dan eventueel nog aan een adviseur brengen.

Oké, dank voor dit gesprek, Esther. Dit was Rompslomp. Bedankt voor je aandacht en heel graag tot de volgende keer.

Bekijk en/of beluister ook de andere afleveringen van de Rompslomp podcast.