Wat is voorbelasting?
Voorbelasting is de btw die je (vooruit) betaald over zakelijke aankopen. Voorbelasting wordt ook wel de te vorderen belasting genoemd, omdat je dit bedrag kan terugvragen bij de Belastingdienst.
Op elke balans staan minimaal drie belastingposten: te betalen btw, te vorderen btw en de af te dragen btw. De af te dragen btw is het bedrag wat eens per kwartaal daadwerkelijk aan de Belastingdienst wordt betaald met de omzetbelastingaangifte. Dit bedrag wordt bepaald door de te vorderen belasting, oftewel de voorbelasting, af te trekken van de te ontvangen belasting.
Denk aan de btw voorbelasting belastingregels
Niet alle betaalde btw is automatisch voorbelasting. De Belastingdienst stelt verschillende eisen hieraan. Zo mag de btw alleen worden teruggevorderd, als de ondernemer zelf btw plichtig is. Verkoopt de ondernemer producten of diensten die zijn vrijgesteld van btw, dan mag de betaalde btw over aankopen ook niet worden teruggevorderd. Uiteraard geldt dit ook alleen voor zakelijke uitgaven, de betaalde btw over prive uitgaven is niet terug te vorderen. Er moet dus kunnen worden bewezen dat de uitgave nodig is voor het bedrijf.
Verder is de betaalde btw alleen aan te merken als voorbelasting, als daar ook een goede bon of inkoopfactuur van is en het btw bedrag moet er apart op staan vermeld. Een betaalbevestiging met daarop alleen een bedrag inclusief btw, mag dus niet gebruikt worden.
En zo zijn er nog meer regels, lees hier welke belastingregels van toepassing zijn.
Btw voorbelasting in een boekhoudprogramma
Maak je gebruik van een online boekhoudprogramma zoals Rompslomp dan wordt de voorbelasting automatisch berekend en bijgehouden. Dit gebeurd wanneer je een uitgave hebt ingeboekt in het programma. In Rompslomp wordt de btw (voorbelasting) van uitgaven automatisch op het btw overzicht geplaatst
Gebruik dit btw overzicht, met voorbelasting, om gemakkelijk je btw-aangifte te doen.