Periodieke facturen maken en versturen

Geschreven: 

Wil jij je facturen met vaste regelmaat de deur uit hebben? Dit kan door middel van periodiek factureren. Je hebt hier een Rompslomp Professional of Master abonnement voor nodig. Je kunt je factuur dan bijvoorbeeld wekelijks, maandelijks, of jaarlijks laten versturen, bijvoorbeeld als je een abonnement factureert of als je bijvoorbeeld je management fee maandelijks wilt factureren.

Hoe maak je een periodieke factuur?

Ga in het menu naar Periodieke facturen, en klik hier op de knop "+Nieuw". Je kunt hier alle velden invullen, en vervolgens je factuur aanmaken. Er zijn hierbij een aantal verschillen met een normale factuur.

  • Termijn: Je kunt de facturen wekelijks, maandelijks, per 4 weken, per kwartaal, of jaarlijks versturen.

  • Startdatum: De startdatum geeft het begin van je periode weer. Wanneer je maandelijks factureert en je plaatst de startdatum bijvoorbeeld op 1 mei, dan loopt je periode van 1 mei tot 31 mei.

  • Einddatum: De einddatum is geen verplicht veld. Je vult deze alleen in wanneer je wilt dat de periodieke facturatie automatisch stopgezet wordt na verloop van tijd.

  • Bijlage: Wanneer je een bijlage toevoegt is deze enkel voor je eigen administratie. Deze bijlage wordt dus niet vanuit de periodieke factuur meegestuurd. Als het de bedoeling is deze met de factuur mee te sturen kan je de betreffende factuur openen, de bijlage toevoegen en deze nazenden aan de ontvanger. Een andere optie om een bijlage mee te sturen is om bij de betreffende periodieke factuur het vinkje bij 'Verstuur gegenereerde facturen automatisch per e-mail' uit te zetten. Dan kun je bijlagen toevoegen en de factuur handmatig verzenden.

Het automatisch versturen van je periodieke facturen

Wil je de gegenereerde facturen automatisch laten versturen? Dan moet je het vinkje "Verstuur gegenereerde facturen automatisch per e-mail" aanvinken. Op die manier hoef jij je geen zorgen te maken over de verzending van je periodieke factuur. Dit gebeurt elke nieuwe periode automatisch.

Periodieke facturen hebben de optie om via SEPA-incasso betaald te worden, hierbij wordt een aankondigingstijd van 14 dagen in acht genomen. Wil je de verzenddatum van je factuur naar voren halen? Dan is dit ook mogelijk in Rompslomp. Via het vinkje "Verstuur gegenereerde facturen op een andere dag dan het begin van de periode" kun je de facturen eerder gegenereerd en verstuurd laten worden.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat dat de factuur 2 weken eerder verzonden wordt:

periodieke-factuur1

Als je gebruik maakt van incasso en je wilt vooraf factureren

Wil je dat de incasso plaatsvindt voorafgaande aan de periode? Stel dan in dat de factuur 2 weken eerder gegenereerd en verzonden wordt.

Als je gebruik maakt van incasso en je wilt achteraf factureren

Wil je dat de incasso achteraf plaatsvindt? Dan hoef je niks te doen. De factuur wordt gegenereerd en verzonden op de eerste dag van de nieuwe periode. In de periode die daarop volgt worden de facturen in een batch verzameld en kan je ze uploaden bij je betaalprovider.

Betaling via SEPA-incasso

Onderaan je factuur dien je de betaalmethode in te vullen. Bij periodieke facturen kun je hier aangeven dat dit via SEPA-incasso betaald moet worden. Lees hier meer over deze SEPA-incasso

Benieuwd hoe dit alles eruit ziet? Hier zie je hier een voorbeeld van de overzichtspagina van een aantal periodieke facturen:

periodieke-factuur2