Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening geeft kort gezegd per jaar de financiële situatie van je onderneming weer.

Waaruit bestaat een jaarrekening?

Waar je jaarrekening uit moet bestaan is afhankelijk van de grootte van je bedrijf. Maar over het algemeen bestaat een jaarrekening uit zowel je balans, als je winst- & verliesrekening, en eventueel een toelichting op beide.

Lees hier alles over het hoe en wat van je balans, en je winst-& verliesrekening.

Een jaarrekening als zzp'er

Ben je zzp'er? Dan ben je niet verplicht om een jaarrekening te laten opstellen en te deponeren. Dat scheelt weer! Toch is het handig om goed na te denken of je niet toch een jaarrekening wilt opstellen. Het kan namelijk in bepaalde situaties erg handig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld wanneer jij een hypotheek wilt aanvragen voor de aankoop van een woning, de bank zal je dan vragen naar je cijfers en wanneer je een jaarrekening hebt laten maken kun je die direct aanleveren.

Als je een eenmanszaak hebt, moet je tegen het einde van het jaar wel een balans en een winst- en verliesrekening opstellen. Als je een online boekhoudprogramma gebruikt zoals Rompslomp dan worden deze automatisch opgesteld.

Het deponeren van je jaarrekening

Het deponeren van je jaarrekening staat eigenlijk simpelweg gelijk aan het versturen van je jaarrekening. Je verstuurt deze jaarrekening naar de Kamer van Koophandel, maar enkel wanneer je hier verplicht toe bent. Eenmanszaken hoeven hun jaarrekening niet te deponeren, maar nv's en bv's wel. Wil je weten of jij je jaarrekening moet deponeren? Lees het op de website van de KVK.

Een jaarrekening maken met Rompslomp?

Haal alle benodigde jaarcijfers uit boekhoudprogramma Rompslomp. Wil je zelf een jaarrekening samenstellen, dan kun je bij ons gemakkelijk je balans & winst- en verliesrekening exporteren naar Excel. Werk je samen met een boekhouder die eigen jaarrekening software heeft? Dan kun je ook een zogenoemde Auditfile downloaden.

Maak via instellingen een export van je jaarrekening:

Export jaarrekening

Deze komt er dan als volgt uit te zien:

Jaarrekening in Excel

Zoals je ziet, kun je onderdaan ook nog switchen naar het tabje "Winst- & Verliesrekening".