Transactie van de ene naar de andere bankrekening inboeken

Geschreven:  · Laatst gewijzigd: 

Heb je geld van je ene rekening naar je andere rekening overgeboekt? Bijvoorbeeld van je bankrekening naar een spaarrekening. Ook dit moet je inboeken in je boekhouding. Lees hier verder hoe je een interne overboeking verwerkt.

Hoe boek je een overboeking van de ene naar de andere bankrekening in?

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je zakelijke spaarrekening ook op je balans onder liquide middelen is toegevoegd. Zie hier hoe je een nieuwe rekening toevoegt.

Je kunt deze overboeking op 2 manieren inboeken:

Optimaal: Boek in via Betalingen

De betalingen importeer je of voeg je handmatig toe aan je overzicht "Betalingen". Als je dit automatisch importeert zul je een af- of bijschrijft hebben bij BEIDE bankrekeningen. Je kunt beide transacties via het overzicht 'boekingen' aan deze enkele boeking koppelen. Je kunt als volgt deze betaling inboeken:

  1. Zorg dat alle zakelijke rekeningen zijn toegevoegd in Rompslomp op je balans bij liquide middelen. Zie ook: Nieuwe rekening op balans toevoegen
  2. Voeg de betaling toe aan het scherm Betalingen. Dit kan handmatig of via de automatische bankkoppeling.
  3. Klik bij de betaling op de groene knop "Inboeken".
  4. Kies voor "Dit is een ander soort boeking".
  5. Selecteer dan als tegenrekening de rekening waar het geld heen gaat. Als er bij de ene rekening geld af gaat moet het dus bij de andere rekening bij.
  6. Klik op opslaan en de overboeking is gemaakt.
  7. Omdat hier op 2 liquide middelen rekeningen geboekt wordt is het het beste om ook 2 betalingen aan deze boeking te koppelen. Je krijgt hier ook een melding van. Je kunt ook bij de spaarrekening aangeven dat er niet met de rekening betaald kan worden. Als je dit aanvinkt, hoef je niet allebei de betalingen te koppelen aan deze boeking. Je kunt dit instellen door op de rekening te klikken op de balans, en rechts te kiezen voor 'bewerk deze rekening'. Hier vinkje 'er kan met deze rekening betaald worden' uit.

Sub-optimaal: Boek in via een boeking

We raden je wel aan met betalingen te werken gezien je dan de werkelijke betalingen kunt koppelen aan de boekingen die je maakt. Als je voor deze optie kiest, dien je nog handmatig de betaling aan de boeking toe te voegen. Je gaat naar Boekhouding > tabje Boekingen > nieuwe boeking. Je voegt dan beide rekeningen in en bij de ene rekening gaat het bedrag er AF en de ander er BIJ.

De boeking ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Bank naar Spaar boeking

LET OP: Koppel nu wel nog de betalingen aan deze boeking, je leest hier hoe dit precies in zijn werkt gaat