Hoe boek ik de betalingen van Mollie in?

Geschreven:

We schetsen eerst even hoe de uitbetaling van een iDEAL factuur in zijn werk gaat:

  1. Je maakt een factuur aan, waarbij je iDEAL betaallink meestuurt
  2. De klant betaalt per iDEAL aan Mollie
  3. De factuur wordt gemarkeerd als betaald en de betaling wordt geregistreerd onder tussenrekening 'Mollie betalingen'.
  4. Mollie betaalt 2 keer per week uit (Dit kan je wijzigen in de instellingen bij Mollie zelf). De betaling van mollie boek je in op dezelfde tussenrekening 'Mollie betalingen'.
  5. Je ontvangt 1x per maand een factuur van de transactiekosten van Mollie. Deze verwerk je met een uitgave, geef hier bij de betaling aan dat deze met tussenrekening 'Mollie betalingen' is betaald.

We zullen aan de hand van een voorbeeld laten zien hoe dit in zijn werk gaat. Laten we zeggen dat we een factuur van € 100 maken en versturen aan onze klant.

De storting van Mollie

Er komt een of meer dagen later een betaling van Mollie op jouw bank binnen van €99,71. Deze betaling van Mollie dien je uiteraard eerst in Rompslomp toe te voegen aan je scherm betalingen. Dit kan handmatig maar het is aan te raden dit via bankmutaties te importeren. Verwerk de betaling van Mollie aan je bank door te kiezen voor: Inboeken > Dit is een andere boeking. Het bedrag komt bij de bank BIJ. Voeg daar als tegenrekening de "Vlottende activa - Mollie betalingen" in en boek het bedrag daar AF.

Zie hier de boeking:

Mollie betaaling inboeken

De factuur van Mollie

Op de eerste van de maand ontvang je een factuur van Mollie. Deze boek je in als uitgave. Dit zal in dit geval €0,29 zijn, precies de transactiekosten van deze éne factuur. Je voegt vanuit de uitgave handmatig een nieuwe betaling toe met als rekening: Mollie betalingen. Nu is de rekening Mollie betalingen weer leeg. Let op: De uitgave moet op een kostenrekening geboekt worden (begint met het woord Kosten).

Voila, op de balans is de tussenrekening 'Mollie betalingen' nu weer op €0,- en je factuur en transactiekosten zijn ingeboekt.