Hoe boek ik de betalingen van Mollie in?

Geschreven:

Verloop van uitbetaling van een Ideal factuur

We schetsen eerst even hoe de uitbetaling van een iDEAL factuur in zijn werk gaat:

 1. Je maakt een factuur aan, waarbij je iDEAL betaallink meestuurt
 2. De klant betaalt per iDEAL aan Mollie
 3. De factuur wordt in Rompslomp automatisch gemarkeerd als betaald en de betaling wordt geregistreerd onder tussenrekening 'Mollie betalingen'.
 4. Mollie betaalt standaard 2 keer per week uit (Dit kan je wijzigen in de instellingen bij Mollie zelf). De betaling van Mollie boek je in op dezelfde tussenrekening 'Mollie betalingen'.
 5. Je ontvangt 1x per maand een factuur van de transactiekosten van Mollie. Deze verwerk je met een uitgave, geef hier bij de betaling aan dat deze met tussenrekening 'Mollie betalingen' is betaald.

We zullen aan de hand van een voorbeeld laten zien hoe dit in zijn werk gaat. Laten we zeggen dat we een factuur van € 100 maken en versturen aan onze klant.

Boek de storting van Mollie in

Er komt een of meer dagen later een betaling van Mollie op jouw bank binnen van €99,71. Deze betaling van Mollie dien je uiteraard eerst in Rompslomp toe te voegen aan je scherm betalingen. Dit kan handmatig maar het is aan te raden dit via bankmutaties te importeren.

 1. Verwerk de betaling van Mollie aan je bank door te kiezen voor: Inboeken > Dit is een andere boeking.
 2. Het bedrag komt bij de bank BIJ. Voeg daar als tegenrekening de "Liquide middelen - Mollie betalingen" in en boek het bedrag daar AF. Sla de boeking op. Zie hier de boeking:
  Mollie betaaling inboeken
 3. Omdat er in deze boeking 2 liquide middelen rekeningen staan moeten er ook 2 betalingen aan gekoppeld worden. De bankbetaling hebben we in bovenstaande stappen gekoppeld. Voeg nu nog de transacties toe van de tussenrekening Mollie. Klik hiervoor bij de boeking op het balkje met "0%" (onder kolom Betalingen). Er opent dan een nieuw scherm en daar kun je een bestaande of nieuwe betaling koppelen aan de boeking:

  betaling toevoegen

 4. Klik hier op 'nieuwe betaling' en voeg daar de betaling toe (van de Mollie tussenrekening).

Boek ook de factuur van Mollie in

Op de eerste van de maand ontvang je een factuur van Mollie. Deze boek je in als uitgave. Dit zal in dit geval €0,29 zijn, precies de transactiekosten van deze éne factuur. Je voegt vanuit de uitgave handmatig een nieuwe betaling toe met als rekening: Mollie betalingen. Nu is de rekening Mollie betalingen weer leeg. Let op: De uitgave moet op een kostenrekening geboekt worden (begint met het woord Kosten).

Voila, op de balans is de tussenrekening 'Mollie betalingen' nu weer op €0,- en je factuur en transactiekosten zijn ingeboekt.

Let op! Als je Mollie betalingen inboekt kan het zijn dat je een melding krijgt dat er boekingen zijn met niet volledige gekoppelde betalingen. Lees hier meer over deze melding