Hoe boek ik betalingen van Mollie in?

Verloop van uitbetaling van een iDEAL factuur

De uitbetaling van een iDEAL factuur gaat al volgt:

 1. Je maakt een factuur aan, waarbij de iDEAL betaallink wordt meegestuurd
 2. De klant betaalt via iDEAL aan Mollie
 3. De factuur wordt in Rompslomp automatisch gemarkeerd als betaald en de betaling wordt geregistreerd onder tussenrekening 'Activa - Mollie betalingen'.
 4. Mollie betaalt standaard 2 keer per week uit (Dit kan je wijzigen in de instellingen als je inlogt op je Mollie profiel). De betaling van Mollie boek je in op dezelfde tussenrekening 'Mollie betalingen'.
 5. Je ontvangt 1x per maand een factuur van de transactiekosten van Mollie. Deze verwerk je met een uitgave, geef hier bij de betaling aan dat deze met tussenrekening 'Activa - Mollie betalingen' is betaald.

We zullen aan de hand van een voorbeeld laten zien hoe dit in zijn werk gaat. We maken een factuur van €100,- en bij de betalingsmethode hebben we aangegeven dat deze met iDEAL betaald kan worden. De klant betaald de factuur vervolgens met de iDEAL betaallink. De betaling van de klant komt bij Mollie terecht, en Mollie betaalt deze (minus de transactiekosten) aan jou uit.

Boek de storting van Mollie in

Er komt een uitbetaling van Mollie op jouw bank binnen van €99,71. Deze betaling van Mollie voeg je toe aan de 'betalingen'. Dit kan handmatig (of d.m.v. een MT940 bestand) maar als je gebruik maakt van de bankkoppeling gebeurd dit automatisch en staat de betaling hier al klaar.

 1. Verwerk de betaling van Mollie aan je bank door te kiezen voor: 'Inboeken' > 'Dit is een ander soort boeking'.
 2. Het bedrag komt bij de bank BIJ. Dus op regel 1 van de boeking staat 'Liquide middelen - Bank' €99,71 BIJ. Als tegenrekening kies je 'Activa - Mollie betalingen' en boek je €99,71 AF.

Zie hier een voorbeeldboeking:

voorbeeldboeking Mollie
 1. Sla de boeking op, de betaling is nu ingeboekt.

Let op: Omdat je een boeking hebt gedaan met 1 transactie ( de bankboeking van Mollie aan jouw bank) kan het zijn dat je een melding krijgt dat er boekingen zijn met niet volledige gekoppelde betalingen. Lees hier meer over deze melding

Boek ook de factuur van Mollie in

Op de eerste van de maand ontvang je een factuur van Mollie. Mollie houdt namelijk gelijk de transactiekosten in op de uitbetaling. Om deze reden kan je de uitbetaling niet direct aan de facturen en uitgaven koppelen en werken we met de tussenrekening Mollie betalingen. De transactiekosten boek je als volgt in.

 1. Maak een uitgave voor de transactiekosten van Mollie
 2. Ga naar 'Pas betaling aan' en kies voor 'Nieuwe betaling'
 3. Kies voor 'betaald met: Activa - Mollie betalingen'

De kosten worden van de Mollie rekening betaald. In dit voorbeeld is dus de €99,71 verrekend en ook de transactiekosten (in dit voorbeeld €0,29). De factuur, uitgave en uitbetaling zijn ingeboekt en de tussenrekening Mollie is weer op 0.