Hoe los ik niet volledig gekoppelde boekingen op?

Geschreven:

Rompslomp geeft meldingen weer wanneer we denken dat er iets gebeurd wat mogelijk (boekhoudkundig gezien) niet zou kunnen kloppen. Hiermee proberen we jou nog beter te helpen om een kloppende boekhouding te krijgen. We geven nu verschillende meldingen als boekingen niet volledig gekoppeld zijn aan een betaling (transactie), wanneer dit wel zou moeten. Bijvoorbeeld wanneer je handmatig een boeking toevoegt en hier geen betaling aan koppelt.

LET OP! Deze melding geven we alleen ter controle en informatie. Er veranderd niets aan je balans of boekhouding. We raden je wel aan om deze meldingen na te lopen ter controle en ze ook op te lossen. Dit maakt het uiteindelijk veel makkelijker om je boekhouding bij te houden en te controleren.

Bekijk niet volledig gekoppelde boekingen en los deze op

Bekijk bij Boekhouding > tabje Boekingen of er meldingen openstaan bij boekingen die niet volledig gekoppeld zijn aan een betaling. Hieronder een voorbeeld van de melding die je zal zien op de boekingen overzicht pagina.

melding-boeking

Ga alle boekingen langs die een melding hebben en los deze op:

 • Koppel de juiste betaling aan de boeking (zie hieronder hoe dat werkt) OF
 • Bewerk de boeking wanneer het gaat om een memoriaalboeking, zoals bij bijv een beginbalans of correctieboeking. Je kunt dan het vinkje aanvinken "Dit is een memoriaalboeking (beginbalans, correctieboeking)". Zie hieronder een voorbeeld:

memoriaalboeking aanvinken

Bekijk hieronder ooko de mogelijke oorzaken van dat je de melding krijgt en hoe je dit kunt oplossen!

Een betaling koppelen aan een boeking

Je kunt vanuit tabje 'Boekingen' bij de boeking direct op het balkje klikken met "0%" (onder kolom Betalingen). Er opent dan een nieuw scherm en daar kun je een bestaande of nieuwe betaling koppelen aan de boeking:

betaling toevoegen

Klik hier op 'nieuwe betaling' en kies voor 'bestaande transactie'. Als je niet voor bestaande transactie kiest, dan wordt er handmatig een betaling toegevoegd. Dat is in dit geval niet de bedoeling als het om een bankrekening gaat:

bestaande transactie kiezen

Hieronder zie je een voorbeeld van een goed gekoppelde boeking (je ziet twee 100% balkjes achter de boeking) en daaronder zie je een beginbalans boeking (een memoriaalboeking) waarbij is aangevinkt dat dit een memoriaalboeking is. Je ziet dat deze nu geen balkjes erachter heeft staan. Dit klopt, want aan een memoriaalboeking hoeft geen betaling gekoppeld te worden:

gekoppelde betaling en memoriaal

Mogelijke oorzaken en oplossingen

Hieronder leggen we een aantal mogelijke oorzaken uit waarom je bij een boeking een melding kan ontvangen en hoe je deze vervolgens kunt oplossen.

1. Een boeking waarbij geen betaling is gekoppeld of waarbij later de betaling is ontkoppelt.

De boeking is niet (meer) gekoppeld aan een betaling. Dit kan voorkomen als je bijvoorbeeld - al dan niet per ongeluk - een betaling hebt verwijderd, of als je er helemaal geen betaling aan hebt gekoppeld. Het is belangrijk om dit soort boekingen alsnog te koppelen aan een betaling (transactie), omdat deze situatie kan zorgen voor een saldo verschil op je bankboek.

Als het geen memoriaalboeking is, is het belangrijk dat je alsnog een betaling aan deze boeking koppelt.

 1. Klik op het balkje met "0%" (onder kolom Betalingen). Er opent dan een nieuw scherm en daar kun je een bestaande of nieuwe betaling koppelen aan de boeking.
 2. Controleer eerst of er een bestaande transactie is die je eraan kunt koppelen. Zo ja: dan koppel je die aan de boeking.
 3. Is er geen bestaande transactie? Controleer dan eerst of deze boeking wel terecht is aangemaakt. Staat de transactie ook in je rekeningoverzicht van de bank?
 4. Als je zeker weet dat de transactie ook in het overzicht staat van de bank: dan kan je de betaling handmatig toevoegen

2. Een boeking van een rekening naar een andere (spaar)rekening.

Mogelijk heb je vanuit een geïmporteerde banktransactie de betaling naar een spaarrekening ingeboekt in je boekhouding via "een ander soort boeking". De betaling van je bank wordt dan aan de boeking gekoppeld maar omdat je ook een andere rekening in de boeking hebt staan moet er ook een betaling vanaf die rekening toegevoegd worden.

 1. Ga naar de boeking waar het om gaat, klik op het 0% balkje en voeg dan een nieuwe betaling toe zodat deze 100% gekoppeld is.
 2. Een andere optie is om de andere liquide middelen rekening te bewerken en dan het vinkje uit te zetten: "Er kan met deze rekening betaald worden".
  Spaarrekening er kan met deze rekening betaald worden uitvinken
 3. Je hebt ook een optie om niks te doen want in dit geval heeft het toevoegen van de betaling geen invloed op de balans of je banksaldo. We geven deze melding om je te attenderen op het feit dat de boeking nog niet volledig is gekoppeld.

3. Bij een boeking met Mollie betalingen

Mogelijk heb je vanuit een geïmporteerde banktransactie de uitbetaling vanuit Mollie ingeboekt in je boekhouding via "een ander soort boeking". De betaling van je bank wordt dan aan de boeking gekoppeld maar omdat je Mollie rekening ook een liquide middelen rekening is zou er ook een betaling vanaf die rekening toegevoegd moeten worden.

 1. Ga naar de boeking van de Mollie betaling, klik op het 0% balkje en voeg dan een nieuwe betaling toe zodat deze 100% gekoppeld is.
 2. Je hebt ook een optie om niks te doen want in dit geval heeft het toevoegen van de betaling geen invloed op de balans of je banksaldo. Het is meer om ervoor te zorgen dat de boeking helemaal netjes wordt afgeletterd.

Verdere handige informatie: