Betalingsverschil inboeken

Geschreven: 

Stel je ontvangt een betaling van je klant die net iets afwijkt van het daadwerkelijke bedrag op de factuur. Je factuur komt dan net niet volledig op betaald te staan en je wilt je klant niet vragen om een paar cent nog over te maken. Of je houdt een bedrag als restant over wanner je klant net iets teveel betaald heeft, je klant geeft aan dat hij dit niet terug hoeft te ontvangen. Je kunt dit soort verschillen dan in je boekhouding wegboeken als betalingsverschil. Dit artikel legt uit hoe je dit kunt doen.

Betalingsverschil inboeken vanaf een betaling

Als je te weinig geld hebt ontvangen dan blijft er een restant bedrag op je factuur open staan. Deze kun je als volgt inboeken als betalingsverschil:

 1. Open de factuur
 2. Klik in het rechtermenu op 'Pas betaling aan'
 3. Je ziet daar een linkje met 'Boek in als betalingsverschil'
Betalingsverschil factuur

Als je teveel geld hebt ontvangen en je hoeft dit niet terug te betalen dan blijft er een bedrag openstaan bij je betalingen (Als je de betaling in Rompslomp hebt staan bij 'Betalingen'). Ga als volgt te werk om dit verschil weg te boeken:

 1. Klik bij de betaling die je wilt wegboeken op 'Inboeken'
 2. Kies voor 'Dit is een ander soort boeking'.
 3. Je maakt hier een nieuwe boeking aan waarbij je het betalingsverschil:
  • BIJschrijft op de rekening Bank (waar je het ontvangen hebt)
  • en BIJboekt op de omzetrekening "betalingsverschillen"
Betalingsverschil factuur

Betalingsverschil inboeken middels een boeking

Wanneer je een betalingsverschil hebt dat niet perse gekoppeld is aan een factuur of betaling dan kun je het verschil ook inboeken door middel van een boeking.

 1. Ga naar het scherm Boekhouding en vervolgens naar je Balans.
 2. Klik door op de rekening "Debiteuren" en klik op de knop "Boeking van debiteuren".
 3. Je maakt hier een nieuwe boeking aan waarbij je het betalingsverschil:
  • AFschrijft van de Debiteuren rekening
  • en BIJboekt op de kostenrekening "betalingsverschillen" (als dit bedrag ontvangen had moeten worden)
 4. Zorg er tot slot voor dat de datum in de periode valt waar het over gaat, het liefst de datum van de gedane betaling.
Betalingsverschil inboeken

En voilà het betalingsverschil is weggewerkt.

Btw-afrondingsverschil inboeken

Naast een betalingsverschil bij je facturen kan het ook zomaar zo zijn dat er een betalingsverschil bij je btw-betaling is. Dit komt veelal doordat de Belastingdienst op gehele bedragen afrondt en Rompslomp 2 cijfers achter de komma hanteert. Lees hier hoe je een btw-betalingsverschil inboekt

Deelbetalingen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een factuur slechts deels betaald is, maar dat het resterende bedrag nog wel jou kant op komt. In dit geval werk met je deelbetalingen van een factuur, je kunt hier lezen hoe je deelbetalingen in je boekhouding verwerkt. Het verschil zit hem eigenlijk in de grote van het bedrag en of je deze simpelweg weg wilt boeken of niet.