Hoe boek je je eigen 'salaris' in?

Als zzp'er ben je niet in loondienst en krijg je dus ook geen standaard loon uitgekeerd. Je zult dus geld naar jezelf moeten overmaken om van te leven. Maar hoe kun je dit nu het beste regelen.

Als eerste raden we je aan om een zakelijke bankrekening te openen zodat je zakelijke en privé financiën gescheiden houdt. Doe je dit niet en gebruik je dus je privérekening ook voor al je zakelijke financiën dan zie je op een gegeven moment door het bomen het bos niet meer. Het is namelijk veel onduidelijker hoeveel kosten je privé nog gaat maken, of je wel genoeg cashflow hebt om van te leven, etc.
Als je een zakelijke bankrekening hebt kun je vervolgens een fictief salaris voor jezelf bepalen die je per maand naar je privérekening overmaakt. Het voordeel hiervan is dat je weet waar je aan toe bent, prive gezien wat je inkomsten zijn en zakelijk gezien wat je "loon"kosten zijn en dus hoeveel winst je in ieder geval moet maken om jezelf te kunnen onderhouden.

Hoe boek je je "salaris".

Gezien je niet in loondienst werkt wordt het ook niet gezien als loonkosten maar wordt salaris dat je aan jezelf overmaakt gezien als privé onttrekking. Je onttrekt namelijk geld uit je onderneming. In Rompslomp is dit gemakkelijk in te boeken. Dit kan via 2 manieren:

Via een bankmutatie

Importeer je bankmutaties van je zakelijke rekening
Ga naar het afschrift van het salaris dat je aan jezelf hebt overgemaakt en klik daar op inboeken
Kies dan voor "dit is een privé onttrekking" en druk op "Maak onttrekking aan".

Via een boeking

Ga naar tabje Boekhouding
Kies in het rechtermenu voor "Nieuwe Boeking"
Vul de juiste gegevens in voor de privé onttrekking. Je boekt het bedrag van je Passiva - Eigen vermogen rekening AF en van je Activa - Liquide middelen - Bank AF.

Privé onttrekking