Bijtelling van je zakelijke auto inboeken
In dit artikel
Bijtelling van je zakelijke auto inboeken in Rompslomp
Als je een auto (of fiets) van de zaak hebt, dan mag je de kosten hiervan aftrekken van je winst. Gebruik je de auto of fiets van de zaak ook privé? Dan dien je over dat gedeelte inkomstenbelasting te betalen: dat is de bijtelling. Voor je fiets betaal je 7%, maar hoeveel belasting/bijtelling je betaalt voor je auto hangt helemaal af van het soort auto. Lees op de website van de Belastingdienst meer over de hoogte van de bijtelling.
Je bijtelling kan je zonder deze in Rompslomp in te boeken opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting. Je boekt deze niet in omdat dit geen zakelijke kosten zijn. Ze horen dus niet in jouw zakelijke administratie thuis. Als je de bijtelling wel zakelijk wilt opvoeren, dan maak je negatieve kosten aan. Hiermee verlaag je de aftrekbare kosten van je winst, wat dezelfde invloed heeft op je aangifte inkomstenbelasting. Je gaat dan als volgt te werk:
-
Maak een aparte kostenrekening voor de bijtelling. Hier lees je hoe je dat kunt doen
-
Maak een uitgave en voeg het bedrag van de bijtelling hier op als negatief. Dus stel dat jouw bijtelling 100 euro is, dan maak je een uitgave van -100 euro
-
Zet het btw-tarief op 'btw vrijgesteld'
-
Sla de uitgave op
-
Ga terug naar de uitgave en kies rechts in het menu voor 'pas betaling aan'
-
Kies voor 'nieuwe betaling' en selecteer: 'betaald met: Passiva - eigen vermogen'
Met deze tool op de website van de Belastingdienst kan je de btw of btw-aftrek over jouw auto berekenen.
Btw-correctie privé gebruik zakelijke auto
Heb je een personenauto of een bestelauto tot je bedrijfsvermogen gerekend? En wordt deze auto ook privé gebruikt? Je kunt dan de btw op de aanschaf, onderhoud en gebruik aftrekken, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Dit geldt ook voor leaseauto’s. Omdat de auto ook privé wordt gebruikt, moet je voor het privégebruik btw betalen. Hierbij geldt ook woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik. Lees hier hoe je deze btw correctie toepast in Rompslomp.
Overleg met jouw boekhouder
Dit soort situaties kunnen complex zijn. Overleg daarom ook altijd even met jouw eigen boekhouder welke regels voor jouw situatie gelden m.b.t. de bijtelling.