Bijtelling van je zakelijke auto inboeken

Geschreven:

Bijtelling van je zakelijke auto inboeken in Rompslomp

Als je een auto (of fiets) van de zaak hebt, dan mag je de kosten hiervan aftrekken van je winst. Gebruik je de auto of fiets van de zaak ook prive? Dan dien je over dat gedeelte inkomstenbelasting te betalen: dat is de bijtelling. Voor je fiets betaal je 7%, maar Hoeveel belasting/bijtelling je betaalt hangt helemaal af van het soort auto. Lees op de website van de Belasitingdienst meer over de hoogte van de bijtelling.

Je bijtelling kan je zonder deze in Rompslomp in te boeken opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting. Je hoeft deze dan niet in te boeken omdat deze niet bij je zakelijke kosten thuishoort.

Als je de bijtelling wel zakelijk wilt opvoeren, dan maak je negatieve kosten aan. Hiermee verlaag je de aftrekbare kosten van je winst, wat dezelfde invloed heeft op je aangifte inkomstenbelasting. Je kan in dit geval een uitgave aanmaken voor de bijtelling en een negatief bedrag in rekening brengen.

Btw-correctie privé gebruik zakelijke auto

Heb je een personenauto of een bestelauto tot je bedrijfsvermogen gerekend? En wordt deze auto ook privé gebruikt? Je kunt dan de btw op de aanschaf, onderhoud en gebruik aftrekken, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Dit geldt ook voor leaseauto’s. Omdat de auto ook privé wordt gebruikt, moet je voor het privégebruik btw betalen. Hierbij geldt ook woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik. Lees hier hoe je deze btw correctie toepast in Rompslomp.