Factuur verwijderen

Geschreven:

Wil je een factuur verwijderen uit Rompslomp? Lees in deze handleiding hoe je dit doet en welke regels je in acht moet nemen!

We beginnen met de volgende disclaimer: Vanuit de Belastingdienst is het niet toegestaan om een reeds verstuurde factuur te verwijderen. Toch bieden we de mogelijkheid om een factuur te verwijderen uit Rompslomp, bijvoorbeeld wanneer je een test factuur hebt gemaakt of de factuur nog in concept is.

Verwijderen van een factuur

Om een factuur te verwijderen dien je deze eerst te openen. Ga daarvoor naar het scherm Facturen, klik vervolgens op de naam van de factuur om deze te openen.

Eenmaal de factuur geopend dan zie je in de rechterzijbalk de knop "Verwijder deze factuur".

Factuur verwijderen

Wil je meerdere facturen tegelijk verwijderen? Maak dan gebruik van onze handige batch-actie om meerdere facturen in een keer te verwijderen.

Definitieve facturen verwijderen

Let op: heb je een factuur reeds definitief gemaakt en verzonden? Dan hoor je deze factuur te crediteren. Ben je er toch zeker van dat je een factuur wilt en mag verwijderen? Doe dit dan alleen wanneer het de laatst gemaakte factuur is. We zorgen er dan namelijk automatisch voor dat het uitgegeven factuurnummer hergebruikt kan worden. Dit werkt niet wanneer er al een hoger nummer is uitgegeven. Verwijder je dus een oudere factuur dan krijg je een "gat" in de nummering en dat klopt je boekhouding niet meer.

Je kunt altijd ook even checken wat het eerstvolgende factuurvolgnummer is door naar instellingen > tabje boekhouding te gaan. Daar kun je het eerst volgende volgnummer zien.
Lees hier hoe je je factuur volgnummer wijzigt

Regels bij achteraf een factuur aanpassen

Wil je precies weten wat wel en niet mag? Lees dan ons blog waarin we uitleggen wat de regels zijn over het achteraf aanpassen van een factuur.

Verwijderde facturen terugvinden

Verwijderde facturen vind je terug met behulp van het 'Verwijderd' filter. Je kan verwijderde facturen via deze weg ook terugzetten of definitief verwijderen. Let op: een definitief verwijderde factuur kan niet meer worden teruggevonden.

Het kan voorkomen dat je de melding krijgt dat de factuur niet kan worden teruggezet.

Factuur kan niet teruggezet worden

Je hebt dan facturen met een hoger volgnummer in je factuuroverzicht staan.

Je kan dit oplossen door het volgende factuurnummer in 'instellingen' > 'boekhouding' > 'nummering' even aan te passen. Nadat je de verwijderde factuur hebt teruggezet, kan je dit weer terugzetten.