Factuur verwijderen

Wil je een factuur verwijderen uit Rompslomp? Lees in deze handleiding hoe je dit doet en welke regels je in acht moet nemen!

We beginnen met de volgende disclaimer: Vanuit de Belastingdienst is het niet toegestaan om een reeds verstuurde factuur te verwijderen. Toch biedt Rompslomp de mogelijkheid om een factuur te verwijderen. Bijvoorbeeld een test factuur of een concept factuur.

Verwijderen van een factuur

Om een factuur te verwijderen dien je deze eerst te openen. Ga daarvoor naar het scherm Facturen. Klik vervolgens op de naam van de factuur om deze te openen.

Eenmaal de factuur geopend dan zie je in de rechter-zijbalk de knop "Verwijder deze factuur".

factuur-verwijderen1

Wil je meerdere facturen tegelijk verwijderen? Maak dan gebruik van onze handige batch-actie om meerdere facturen in een keer te verwijderen.

Definitieve facturen verwijderen

Let op: heb je een factuur reeds definitief gemaakt en verzonden? Dan hoor je deze factuur te crediteren. Ben je er toch zeker van dat je een factuur wilt en mag verwijderen? Doe dit dan alleen wanneer het de laatst gemaakte factuur is. We zorgen er dan namelijk automatisch voor dat het uitgegeven factuurnummer hergebruikt kan worden. Dit werkt niet wanneer er al een hoger nummer is uitgegeven. Verwijder je dus een oudere factuur dan krijg je een "gat" in de nummering en dat klopt je boekhouding niet meer.

Je kunt altijd ook even checken wat het eerstvolgende factuurvolgnummer is door naar instellingen > tabje boekhouding te gaan. Daar kun je het eerst volgende volgnummer zien.
Lees hier hoe je je factuur volgnummer wijzigt

Regels bij achteraf een factuur aanpassen

Wil je precies weten wat wel en niet mag? Lees dan ons blog waarin we uitleggen wat de regels zijn over het achteraf aanpassen van een factuur.

Verwijderde facturen terugvinden en terugzetten of definitief verwijderen

Verwijderde facturen vind je terug met behulp van het 'Verwijderd' filter.

Je kan verwijderde facturen via deze weg ook terugzetten of definitief verwijderen. Door de betreffende factuur te openen en op de knop ‘ terugzetten’ of definitief verwijderen te klikken.

factuur-verwijderen2

LET OP: een definitief verwijderde factuur kan niet meer worden teruggevonden en ook niet meer worden teruggezet.

Het kan voorkomen dat je de melding krijgt dat de factuur niet kan worden teruggezet. Je hebt dan facturen met een hoger volgnummer in je factuuroverzicht staan.

Je kan dit oplossen door het volgende factuurnummer in 'instellingen' > 'boekhouding' > 'nummering' even aan te passen. Nadat je de verwijderde factuur hebt teruggezet, kan je dit weer terugzetten.