Achteraf je factuur aanpassen, dit zijn de regels!

De regels van de Belastingdienst
Wat moet er op een factuur staan? Voor het opstellen en versturen van facturen heeft de Belastingdienst factuureisen opgesteld. Eén daarvan is dat op de factuur de wettelijk verplichte gegevens dienen te staan. Een andere regel is dat de Belastingdienst de factuur moet kunnen controleren. Als een inspecteur de facturen wil inzien, dien jij deze te kunnen overhandigen. Bewaar je facturen daarom minstens 7 jaar.
De Belastingdienst staat namelijk niet toe dat je verzonden facturen zomaar aanpast of verwijdert. De belangrijkste regel voor het herzien van facturen is: dat de factuur uniek moet zijn. Dit betekent dat je moet kunnen laten zien dat de factuur werkelijk door jou (de afzender) is verstuurd, en dat de factuur niet is aangepast of veranderd.
De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de verzender van de factuur.
Lees ook het blog: Wat moet ik op een factuur zetten?
Herzien van een factuur mag, maar doe het goed
Een factuur is geen wettelijk bindend document, maar een betaalverzoek. Eigenlijk is de factuur een gevolg van een afspraak of overeenkomst die jij met je klant bent aangegaan. Klopt het bedrag niet op de factuur, of staan er verkeerde naam of adresgegevens op? Dan mag je de factuur altijd herzien maar dan moet dit wel op de juiste manier die boekhoudkundig kloppend is!
Een al verstuurde factuur even bewerken en dan opnieuw versturen mag niet! Als je een factuur die je al aan de klant hebt verstuurd achteraf veranderd/aanpast en vervolgens weer met hetzelfde nummer aan de klant verstuurd, bestaan er in feite twee facturen met verschillende inhoud met hetzelfde nummer. Ook moet jouw factuurnummering opeenvolgend zijn en als je een factuur verwijderd is de kans groot dat er een gat in je factuurnummering komt. En volgens de Belastingdienst; mag dit niet.
Mogelijkheden voor herzien van een factuur
Hoe je de factuur op de juiste boekhoudkundige manier aanpast, ligt aan de verandering die je wil toepassen. Hieronder geven we je wat voorbeelden:
- Heb je de klant te weinig in rekening gebracht? Dan stuur je een extra factuur met een eigen factuurnummer. Je kan op de factuur zelf duidelijk maken dat het om een additioneel bedrag gaat van de oorspronkelijke factuur.
- Heb je de klant te veel in rekening gebracht? Dan kan je een creditfactuur sturen voor het overschot.
- Wil je de hele factuur herzien, ook al is de fout nog zo klein? Je kunt dan de originele factuur crediteren.
- Is je factuur nog niet definitief vastgesteld en in concept en dus nog niet verstuurd dan kun je de uiteraard wel gewoon de factuur bewerken
Dus wil je achteraf een factuur herzien of aanpassen? Dat kan, maar zorg er dan voor dat je deze aanpast volgens de regels van de Belastingdienst.
Misschien vind je dit ook interessant ...
De nieuwe kleine ondernemersregeling vanaf 2020
De huidige kleine ondernemersregeling in 2019 (KOR) De Kleine ondernemersregeling is een mogelijke vermindering van het btw-bedrag dat je af dient te dragen als ondernemer. Als je aan de voorwaarden voldoet van de kleine ondernemersregeling dan mag ...
Is Puur Factuur het beste boekhoudpakket voor startende ondernemers?
Ben jij net begonnen met ondernemen? Gefeliciteerd! En zoek je nu een makkelijke oplossing om je administratie te beheren? Puur Factuur is gemaakt voor starters zoals jij. Verstuur voor een vast tarief van €7,50 per maand onbeperkt facturen en ...