Factuur maken met vreemde valuta

Wil je een andere valuta dan de euro op jouw factuur weergeven? Van US dollars tot Zwitserse franken. In dit artikel leggen we uit hoe je dit kunt doen.

Hoe maak je een factuur met vreemde valuta?

Ga naar het tabje 'Facturen' en vervolgens klik je op 'Nieuwe factuur'. Vul de factuur in zoals je gewend bent. Vul het bedrag op de factuurregel gewoon in euro’s in. Vervolgens klik je op het € - EUR teken en selecteer je de juiste valuta.

factuur-buitenland1

Let op: In Rompslomp rekenen we in jouw boekhouding altijd in Euro’s. Met deze functie wordt het Euro bedrag omgerekend in de andere valuta met de wisselkoers van dat moment. Het weergegeven bedrag in de andere valuta is dus in principe nog steeds een bedrag in Euro’s, alleen op de factuur wordt dit weergegeven in een andere valuta. Je kunt dus te maken krijgen met koers verschillen en daarmee een betalingsverschil krijgen.

Vul het bedrag in de omrekentool. Je kunt het omgerekende bedrag nu overnemen op de factuurregel. Je kunt hier ook gelijk zien of de valuta goed staat. Als je in dit vakje de door jou uitgekozen valuta ziet staan, dan staat deze goed. Vervolgens kan je verder met de rest van de factuur opmaken. Je factuur toont dan de bedragen in de geselecteerde valuta

factuur-buitenland3

Meer weten over het opmaken van een factuur? Lees hier meer over hoe je een factuur maakt

Gezien je met vreemde valuta werkt en dus waarschijnlijk zaken doet buiten de EU raden we je aan om ook goed te controleren welke btw je moet opvoeren. Om dit te controleren, kan je terecht op de site van de Belastingdienst