Btw buitenland

De nieuwe btw regels binnen de EU

Heb jij te maken met buitenlandse btw-aangifte via het EU-btw éénloketsysteem (One Stop Shop, OSS)? En weet je nog niet alles over de Unieregeling en de nieuwe omzetdrempel van €10.000? Lees dan eerst ons blog met waardevolle tips en informatie over de nieuwe btw regels binnen de EU.

Overzicht Btw buitenland

In Rompslomp kun je bij het onderdeel btw het nieuwe overzicht Btw buitenland vinden. Op dit overzicht hebben we een aantal dingen voor je op een rijtje gezet:

  1. Te betalen btw buiten Nederland aan EU-landen

  2. Te betalen btw buiten Nederland aan landen buiten de EU

  3. Te betalen btw in Nederland (voor buitenlandse klanten)

De gegevens uit het overzicht Btw buitenland kun je gebruiken voor het monitoren van de omzetdrempel (drempelbedrag €10.000). Ook gebruik je dit voor het doen van je EU-btw-aangifte via het éénloketsysteem (One Stop Shop, OSS-aangifte). En voor het aangeven van buitenlandse btw in het buitenland. Als je het wilt kun je ook de gegevens uit het overzicht downloaden.

Heb je btw verlegd naar buitenlandse bedrijven? De omzet voor klanten binnen de EU waarnaar je de btw hebt verlegd, vind je niet in het overzicht Btw buitenland. Deze omzet -en de specificatie daarvan per btw nummer- kun je vinden bij het ICP overzicht.

Overzicht Btw buitenland

De omzet voor het drempelbedrag bijhouden

Het drempelbedrag is vanaf 1 juli 2021 in totaal €10.000 geworden. Dit gaat over de totale omzet van goederen en (digitale) diensten aan klanten in alle EU lidstaten (buiten Nederland) die geen btw-aangifte doen. Dit zijn vaak particuliere klanten, maar het kunnen ook bedrijven zijn die geen btw-nummer hebben, die niet btw-plichtig zijn.

Kom je boven de omzetdrempel uit? Dan moet je als Nederlands bedrijf vanaf dan de btw van het land van je particuliere klant gaan berekenen.

Blijf je onder het drempelbedrag? Dan mag je gewoon Nederlandse btw blijven berekenen aan al je buitenlandse particuliere klanten. Dit geef je gewoon in je Nederlandse btw-aangifte aan.

Wil je in de gaten houden of je al boven de omzetdrempel van €10.000 uitkomt? Bij "te betalen btw in Nederland" zie je hoeveel omzet je hebt gefactureerd aan buitenlandse klanten die geen btw-aangifte doen (meestal particulieren). En waarbij je Nederlandse btw hebt berekend. Deze btw draag je af bij je Nederlandse btw-aangifte. Dit staat in Rompslomp al vermeld in de juiste rubrieken bij het btw-overzicht voor je kwartaalaangifte.

Buitenlandse btw tarieven in Rompslomp zetten

Om de buitenlandse btw tarieven op je facturen te kunnen zetten, moet je deze eerst zelf in Rompslomp toevoegen. Dit kun je doen via Instellingen => Boekhouding. Daar klik je bij het onderdeel Standaard btw-tarieven op de knop " btw-tarieven beheren"

btw-tarieven beheren

In dit onderdeel kun je zelf (aangepaste) btw-tarieven toevoegen. Vul het juiste percentage in en omschrijf of het bijvoorbeeld om normaal of verlaagd tarief gaat. Vervolgens selecteer je op deze regel het land wat bij dit btw-tarief hoort.
Heeft een land hetzelfde btw-tarief als een ander land? Vul dan toch opnieuw het percentage in met vermelding van het juiste land. Dat maakt het makkelijker bij het aanmaken van je facturen!

btw-tarief toevoegen

Wil je per EU-land nog even controleren onder welk btw-tarief jouw goederen of (digitale) diensten vallen? Die btw-tarieven kun je vinden op deze site van een officiële website van de Europese Unie.

Facturen voor buitenlandse klanten maken

Hou bij het maken van een factuur voor een buitenlandse klant rekening met:

Subscherm Btw buitenland
  1. Zorg voor volledige gegevens bij je Contact in Rompslomp. Selecteer het juiste land en vermeld ook meteen het btw-nummer van je klant;
  2. Wil je een factuur opstellen voor je buitenlandse klant in een andere taal? Dit kun je doen door een extra lay-out toe te voegen. Je leest hier onze uitleg hoe je een factuur opstelt in een andere taal.
  3. Kies de juiste instellingen in het subschermpje Btw buitenland. Dat verschijnt bij het aanmaken van je factuur voor je buitenlandse contact:
  4. Selecteer het juiste type omzet: Levering (goederen), Dienst of Digitale dienst;
  5. Antwoord Ja of Nee op de vraag "Is dit een installatie/afstandsverkoop?". Weet je niet precies wat een installatielevering of afstandsverkoop is? Lees dan hier ons kennisartikel met een simpele uitleg over deze boekhoudtermen;
  6. Kijk of je een vinkje moet zetten voor de tekst "De berekende btw als Nederlandse btw beschouwen?". Heb je Ja geantwoord op de vorige vraag (het gaat dus om een installatielevering of afstandsverkoop), dan zie je deze vraag niet verschijnen.
Subscherm Btw buitenland

Weet je niet hoe het zit met btw bij leveringen en diensten naar het buitenland? En de verschillende scenario's die mogelijk zijn? We raden je dan deze hulpmiddelen van de Belastingdienst aan:

Is jouw webshop gekoppeld aan Rompslomp via webwinkelfacturen?

Let op. Koppel zelf de buitenlandse btw-tarieven op facturen vanuit je webshop aan het juiste btw-tarief in Rompslomp!