Fiscale oudedagsreserve (FOR) op je balans toevoegen

Geschreven: 

Als freelancer/zzp'er/eenmanszaak kun en/of wil je je niet altijd bij een pensioenfonds aansluiten. In plaats hiervan kon je tot 1 januari 2023 wel zelf fiscaal sparen voor een aanvullend pensioen door middel van de Fiscale oudedagsreserve (FOR). Dit is na die datum niet meer mogelijk. Bedragen na deze datum mogen niet meer toegevoegd worden. 

Dit kun je ook nalezen op deze pagina van de Belastingdienst.

Maar hoe boek je de FOR in tot 1 januari 2023? Wij zetten het even voor je op een rijtje.

Het inboeken van de Fiscale oudedagsreserve

Met de FOR reserveer je een deel van de ondernemingswinst waar je in eerste instantie geen inkomstenbelasting over betaald. Het moet alleen wel terugkomen op jouw balans.

  1. Ga hiervoor naar jouw Balans via het scherm "Boekhouding"
  2. Klik door op de grootboekrekening "Eigen vermogen", waar je de knop "Nieuwe subrekening" ziet verschijnen
  3. Klik op "Nieuwe subrekening" en maak de rekening "Reservering FOR" aan

LET OP dat je het vinkje "Verdeel eigen vermogen automatisch over deze en andere subrekeningen van Eigen Vermogen" uit vinkt.

Nieuwe rek reservering FOR

Nu je de nieuwe rekening hebt aangemaakt, zie je in het rechterzijmenu de kop "Boeking van eigen vermogen". Je kunt dan een memoriaalboeking doen waarbij je het gewenste bedrag BIJschrijft onder de rekening "Reservering FOR", en ditzelfde bedrag AFschrijft van de hoofd eigen vermogen rekening.

Rerservering FOR

Het inboeken van je FOR is nu compleet en automatisch op jouw balans verwerkt!

FOR aangeven op je inkomstenbelasting aangifte.

Wanneer je aangifte inkomstenbelasting gaat doen kun je de FOR Reservering aangeven bij het desbetreffende veld. De reservering wordt dan verwerkt in de fiscale winst berekening.

Inkomstenbelasting FOR