Btw-suppletie en btw-overzicht bewerken

Geschreven: · Laatst gewijzigd:

Een btw-suppletie dien je in wanneer je een correctie moet doen op je ingediende btw-aangifte. Heb je een btw-suppletie ingediend en is deze lager dan €1.000.-?

De belastingdienst zegt daarover: "Is de correctie van je aangifte minder dan €1.000 dan mag je deze verwerken in de eerstvolgende aangifte. Verwerk de correcties in de juiste rubrieken van de aangifte. Houd er rekening mee dat u dan geen naheffingsaanslag krijgt."

Je hebt nu 2 opties, je kunt de correctie zelf onthouden en bij je volgende aangifte verwerken of je kunt er ook voor kiezen de correctie in Rompslomp door te voeren. Hieronder leggen we beide stappen uit.

Btw-aangifte corrigeren door btw-overzicht bewerken

Wil je een aanpassing doen op je btw-overzicht dan kun je het btw-overzicht in Rompslomp bewerken. Dit is mogelijk op de volgende manier:

  1. Maak eerst een nieuwe tussenrekening op je balans onder Kortlopende schulden, bijvoorbeeld "te verrekenen btw". Lees hier hoe je dit doet.

  2. Maak nu twee nieuwe boekingen aan waarin je het te corrigeren bedrag van en naar de tussenrekening boekt.

Ga hiervoor naar je balans en klik daar op "Nieuwe boeking". Je maakt dan twee boekingen. We leggen het hieronder uit:

Voorbeeld van de boekingen:
In dit voorbeeld stellen we dat je in het 4e kwartaal van het boekjaar (2020) een voorbelasting (te ontvangen btw) bedrag van €50,- had die je nu in het eerste kwartaal 2021 wilt onderbrengen.

  • Maak 1 boeking op de einddatum van het ene kwartaal waarbij je de €50,- afboekt van de "te betalen btw" rekening en bijboekt op de nieuwe tussenrekening. Dit ziet er zo uit:

1e boeking btw-suppletie

  • Maak de tweede boeking aan met een datum in het andere kwartaal. Hier boek je het bedrag terug op de "te betalen btw" rekening en boek je het af van de gemaakte tussenrekening.

2e boeking btw-suppletie

Let op: Wil je dat het bedrag van een specifieke btw-categorie wordt afgeboekt dan moet je de juiste subrekening van "Te betalen btw" kiezen. Bijvoorbeeld: "Te betalen btw - btw-voorbelasting":

3e boeking btw-suppletie

Btw-aangifte correctie zelf onthouden en de betaling aan de juiste aangifte koppelen.

Als je om wat voor reden dan ook toch een andere btw-aangifte hebt gedaan dan in het btw-overzicht van Rompslomp staat dan zul je ook een andere btw-betaling of btw-ontvangst krijgen dan het overzicht in Rompslomp aangeeft.

Voorbeeld:
Stel je was een uitgave van €50,- vergeten in te boeken in Rompslomp maar het kwartaal waarin deze uitgave viel is al afgelopen en je hebt de btw-aangifte al gedaan. Je boekt alsnog de uitgave in in dat kwartaal maar rekent de €50,- voorbelasting bij de volgende btw-aangifte.

Je kan dan wanneer de btw-betaling binnen is, deze koppelen aan meerdere btw-overzichten. Je leest hier: hoe je een btw-betaling inboekt