Factureren met de margeregeling

Als je gebruik maakt van de margeregeling omdat je handelt in margegoederen (bijvoorbeeld tweedehands auto's), dan reken je alleen btw over het verschil tussen de inkoopprijs en verkoopprijs. Op je factuur zal dus geen btw te zien zijn.

We leggen hier uit hoe je een factuur maakt, als je gebruik maakt van de margeregeling.

Margeregeling methode

De in- en verkoop van margegoederen houd je bij in je administratie. Hiervoor zijn twee methoden te hanteren:

  • Je berekent de btw per individueel goed en houdt in- en verkopen per stuk bij in je administratie. Dit noemen ze de individuele methode.
  • Je berekent de btw over de totale winstmarge in een aangiftetijdvak. Dit noemen we de globalisatiemethode.

De globalisatiemethode is voor sommige goederen zelfs verplicht en dus het meest gebruikt. Daarnaast is dit de methode die het minste werk kost om in te boeken. Deze methode leggen we hier verder uit.

Subrekening aanmaken

Als je veel met tweedehands goederen werkt en dus veel gebruik maakt van de margeregeling raden we aan om dit in te boeken op specifieke kosten- en omzetrekeningen. Ga onder 'Boekhouding' naar je 'Winst en Verlies rekening;' en klik op 'omzet'. Klik hier op 'nieuwe subrekening' en maak een nieuwe rekening aan voor het type verkopen wat je doet.

factuur-margeregeling1

Aangepaste btw

Om de margeregeling goed in te boeken op je factuur kun je het beste btw aangepast gebruiken.

Aangepaste btw

Hierna selecteer je de juiste omzetrekening door op het dropdown menu naast het totaal bedrag te klikken en de aangepaste omzetrekening te kiezen.

factuur-margeregeling3

Btw corrigeren in je btw-aangifte

Lees hier hoe je de btw in je aangifte corrigeert


Btw-aanpassingen op je factuur

  • Mocht je de aanduiding van de btw, die nu dus niet op factuur staat, weg willen laten kan dit door je factuur lay-out aan te passen. Lees hier hoe moet: Factuur teksten aanpassen

  • Je moet op je factuur vermelden dat de margeregeling is toegepast. Als je naar je factuur lay-out gaat dan vind je bij 'Aangepaste teksten' de optie 'Onderaan', je kunt hier de tekst kwijt 'bijzondere regeling - margegoederen', zo komt dit altijd onderaan je factuur te staan.