Factuur betalingen verwerken en afletteren

Geschreven: 

Eenmaal je factuur gemaakt en verstuurd is het uiteraard van belang om in de gaten te houden of je factuur betaald is. De betaling verwerk je vervolgens in Rompslomp. Om je hierbij te helpen hebben we je het zo gemakkelijk mogelijk gemaakt door snel te zien welke factuur betaald is, welke nog betaald moet worden en nog belangrijker: welke facturen verlopen zijn. Hieronder leggen we je uit hoe je je factuur betalingen bekijkt en verwerkt.

Je factuur betalingstatus bekijken:

Een factuur kan de volgende statussen hebben:

  • Definitief
  • Concept (factuur is nog nog niet definitief gemaakt)
  • Nog niet betaald (je factuur staat nog niet op betaald)
  • Dubieus of oninbaar (je denkt dat je factuur niet meer betaald gaat worden)
  • Verlopen (de betalingstermijn is verstreken en de factuur staat nog niet op betaald)
  • Te veel betaald (factuur is betaald, maar met een bedrag hoger dan het factuurbedrag)

Op het facturenoverzicht kun je ook gemakkelijk filteren zodat je in één oogopslag al je verlopen en/of openstaande debiteuren te zien krijgt. Dit doe je door net boven het kopje "Datum" te klikken op de dropdown genaamd "Alle" (de benaming van het actieve filter). Klik vervolgens in de dropdown op de status waarop je wilt filteren.

Factuur betaling status filteren

Je factuur betaling verwerken:

De betaling van een factuur verwerken in je boekhouding heet ook wel het afletteren van een factuur. Er zijn twee manieren hoe je je factuur betalingstatus kunt verwerken of aanpassen. Rechtstreeks op de factuur zelf of via een geïmporteerde bankmutatie.

  • Rechtstreeks op de factuur: Open de factuur waarvan je de betaling wilt gaan aanpassen. Ga naar de het rechterzijmenu en klik onder het kopje "Betalingstatus" op de knop "Pas betaling aan".
Factuur betaling status filteren

Er opent vervolgens een pop-up, hierin kun je aangeven aan welke rekening de factuur betaald is (in veel gevallen bank of kas). Ook kun je de datum van de betaling aangeven en of je eventueel een geïmporteerde bankmutatie hieraan wilt koppelen. Klik op opslaan en je factuur betalingstatus is verwerkt!

Factuur betaling status filteren