Factuur betalingen verwerken en afletteren

Wanneer je factuur gemaakt en verstuurd is, moet je in gaten houden of deze ook betaald is. De betaling verwerk je vervolgens in Rompslomp. Je kunt daarna heel eenvoudig zien welke factuur betaald is en welke nog betaald moet worden. En nog belangrijker: welke facturen verlopen zijn. Hieronder leggen we je uit hoe je je factuur betalingen bekijkt en verwerkt.

Je factuur betalingsstatus bekijken:

Een factuur kan de volgende statussen hebben:

  • Definitief
  • Concept (factuur is nog nog niet definitief gemaakt)
  • Nog niet betaald (je factuur staat nog niet op betaald)
  • Dubieus of oninbaar (je denkt dat je factuur niet meer betaald gaat worden)
  • Verlopen (de betalingstermijn is verstreken en de factuur staat nog niet op betaald)
  • Te veel betaald (factuur is betaald, maar met een bedrag hoger dan het factuurbedrag)

Op het facturenoverzicht kun je filteren. Zo zie je in één oogopslag al je verlopen en/of openstaande debiteuren. Klik hiervoor net boven het kopje "Datum" op de dropdown genaamd "Alle" (de benaming van het actieve filter). Klik vervolgens in de dropdown op de status waarop je wilt filteren.

factuur-betaling1

Je factuur betaling verwerken:

De betaling van een factuur verwerken in je boekhouding heet ook wel het afletteren van een factuur. Er zijn twee manieren hoe je je factuur betalingsstatus kunt verwerken of aanpassen. Rechtstreeks op de factuur zelf of via een geïmporteerde bankmutatie.

Rechtstreeks op de factuur: Open de factuur waarvan je de betaling wilt gaan aanpassen. Ga naar het rechterzijmenu en klik onder "Betalingsstatus" op de knop "Pas betaling aan".
factuur-betaling2

Er opent vervolgens een pop-up. Hierin kun je aangeven aan welke rekening de factuur betaald is (in veel gevallen bank of kas). Ook kun je de betalingsdatum aangeven en of je eventueel een geïmporteerde bankmutatie hieraan wilt koppelen. Klik op opslaan en je factuur betalingsstatus is verwerkt!

Via het betalingsoverzicht kun je een betaling koppelen aan een nog niet-betaalde factuur. Bekijk hier meer informatie over het verwerken van betalingen