Starten met Rompslomp

Je hebt een Rompslomp account gemaakt en je bent ingelogd. Waar begin je met het inrichten van jouw boekhouding in Rompslomp? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het proces van starten met Rompslomp.

STAP 1: Bedrijfs- en betalingsgegevens invullen

Laten we beginnen met het instellen van je bedrijfs- en betalingsgegevens. Klik op je bedrijfsnaam in de gele menubalk bovenin en ga dan naar instellingen. Onder het kopje bedrijf vul je alle bedrijfsgegevens in. Dit wordt ook gevraagd bij het aanmaken van je account dus het kan zijn dat dit al is ingevuld.

Bedrijfs- en betalingsgegevens invullen
Dan gaan we naar de tab betalingsgegevens. Hier vul je je bankgegevens en btw-identificatienummer in. Deze worden gebruikt op jouw facturen. Ook kan je hier de standaard betalingstermijn aanpassen.

betalingsgegevens
Wil je je IBAN wijzigen voor de incasso van het Rompslomp abonnement? Klik dan hier

STAP 2: Maak een eigen factuurlay-out

Om facturen te sturen in je eigen huisstijl raden we je aan een nieuwe factuurlay-out te maken met jouw eigen logo en gegevens daarop. Lees hier alles over hoe je je factuurlay-out instelt in Rompslomp

STAP 3: E-mailadres en standaard teksten instellen

Als je een factuur stuurt vanuit Rompslomp wordt daar automatisch een begeleidende e-mail bij gegenereerd. Deze kan je naar wens aanpassen. Je gaat via 'Instellingen' naar het tabje 'E-mail'. Klik dan op 'Templates aanpassen'.

Hier vind je meer informatie over de e-mail-templates

e-mail-instellingen
Standaard worden de facturen verstuurd vanaf het adres postbode@rompslomp.nl. Je kunt hier ook je eigen e-mailadres voor gebruiken. Dit kan je instellen door je Google of Microsoft account te koppelen, of gebruik te maken van SMTP.

Lees hier hoe je het verzenden via je e-mailadres instelt

STAP 4: Factuurnummer formaat instellen

Factuurnummers worden standaard opgebouwd met het huidige jaar, de maand en dag, waarna er een volgnummer bijkomt. Dit volgnummer begint standaard bij 1. Als je al facturen voor je bedrijf verstuurd hebt voordat je met Rompslomp startte, dan raden we aan dezelfde factuurnummering te hanteren en een opeenvolgend volgnummer te gebruiken.

Je kan je factuurnummering naar wens instellen via 'Instellingen' > 'Boekhouding' > 'Nummering' > 'Aanpassen'. Hier vind je een handleiding voor het instellen van je factuurnummering. Rompslomp zal dan automatisch de factuurnummervolgorde hanteren die je hier instelt.

STAP 5: Je beginbalans opmaken

Je balans is een momentopname die de financiële situatie van je onderneming weergeeft. Stap je halverwege je boekjaar over naar Rompslomp dan heb je al bezittingen en schulden in je onderneming. Het is van belang dat je deze op de balans invoert zodat deze de werkelijke situatie van je bedrijf toont.

Start je met Rompslomp.nl in een nieuw boekjaar? Ook dan is het belangrijk dat je je beginbalans opstelt zodat je met een kloppende balans je verdere boekhouding voert.

Ben je starter en heeft je bedrijf nog geen bezittingen of schulden? Dan is je beginbalans nul en hoef je dus geen beginbalans in te voeren.

Balans

Lees hier alles over hoe je een beginbalans instelt in Rompslomp.

Wil je meer weten over het hoe en wat van jouw balans? Dan helpt onze kennisbank je verder. Hier lees je wat een balans precies is.

STAP 6: Facturen importeren

Heb je al een bestaande boekhouding en wil je je reeds gemaakte facturen importeren in Rompslomp? Dat kan! Lees hier hoe je je facturen gemakkelijk vanuit Excel naar Rompslomp kunt importeren.

STAP 7: Contacten importeren

Als je al een klantenbestand hebt opgebouwd, dan kun je deze gemakkelijk importeren in Rompslomp met behulp van Excel. Lees hier hoe je je contactgegevens kan importeren.

STAP 8: Je betaalrekeningen aanmaken en instellen

Op je balans staat de rekening 'Liquide middelen'. Dit betekent eigenlijk niets meer of minder dan al het geld in je kas, op je bankrekening en op andere betaalrekeningen die je kunt gebruiken om betalingen te doen. In Rompslomp staan onder 'Liquide middelen' standaard de rekeningen 'Bank' en 'Kas'.

Liquide middelen

Liquide middelen

  • Klik op rekening 'Bank' en kies daar voor 'Bewerk deze rekening', vul daar je rekeningnummer in. Dit zorgt ervoor dat bankmutaties die worden geïmporteerd meteen juist gekoppeld worden.

Liquide middelen

Je bankmutaties kan je importeren met behulp van de bankkoppeling, MT940 bestand importeren of door ze handmatig toe te voegen.

  • Heb je meer rekeningen, zoals een creditcard, een Paypal rekening of een zakelijke spaarrekening? Dan dien je deze ook aan te maken op jouw balans in Rompslomp. Klik op 'Liquide middelen' en kies daar vervolgens voor 'Nieuwe subrekening'.

Hier lees je hoe je meer rekeningen op je balans toevoegt

STAP 9: Omzet- en Kostenrekeningen aanmaken

Het is aan te raden je kosten en omzet te categoriseren naar type omzet / kosten. Dit komt vervolgens ook weer terug op je winst- & verliesrekening en maakt je boekhouding een stuk overzichtelijker.

Winst- en verliesrekening

Om een nieuwe kosten- of omzetrekening te maken ga je naar 'Boekhouding' > 'Winst & Verlies' en klik je door naar de rekening 'Omzet' of 'Kosten'. Vervolgens heb je daar de mogelijkheid om een 'Nieuwe Subrekening' toe te voegen.

Omzet

Hier vind je een handleiding hoe je rekeningen toevoegt op de winst- & verliesrekening

Deze stappen zullen je helpen om met Rompslomp te starten. Hopelijk zal veel voor zich spreken zodra je aan de slag gaat. 

We helpen je graag verder!