Hoe boek ik verkoop in via een verkoopplatform

Geschreven:

Soms verkoop je producten via een derde partij, zoals Bol.com, Amazon, Coolblue, eBay, etc. Je producten worden via een ander platform verkocht. Zij ontvangen hier commissie over en dit houden ze in van de omzet van je verkochte producten. Wat er overblijft wordt aan jou uitbetaald. In dit artikel leggen we uit hoe je deze omzet in kunt boeken in Rompslomp.

De verkoop in je boekhouding inboeken

In onderstaand voorbeeld gaan we uit van een Bol.com verkoop van €100,- waarbij een commissie van €5,- wordt ingehouden.

 1. Maak een tussenrekening op jouw balans onder 'Vlottende Activa' en noem deze bijvoorbeeld 'Bol.com betalingen'.
  Deze rekening gebruik je als tussenrekening om de omzet van verkochte producten in te boeken' en om de commissie van Bol.com af te boeken.

 2. Maak een factuur voor de producten die je hebt verkocht via het platform, in dit voorbeeld dus €100,-.
  Wanneer je factuur opstelt, voeg je bij 'betalingen' onderin een nieuwe betaling toe. Selecteer hier 'Ontvangen met > Vlottende Activa - Bol.com betalingen'. De 'Bol.com betalingen' subrekening komt hiermee in de plus te staan op je balans. Je kunt de verkochte omzet ook op deze rekening inboeken door een directe boeking aan te maken.

 3. Maak een uitgave aan voor de commissie kosten.
  Zet bij deze uitgave factuur de betaling op betaald met de Bol.com subrekening. De tussenrekening op de balans wordt hiermee verlaagd en is in dit voorbeeld €95,- (omzet - commissie).

De uitbetaling van verkoop via het platform

Er komt één of meer dagen later een betaling van het platform, in dit voorbeeld Bol.com, op jouw bank binnen.

 1. Deze betaling dien je uiteraard eerst in Rompslomp toe te voegen in het 'betalingen' scherm. Dit kan handmatig, maar het is aan te raden dit via bankmutaties te importeren, of de automatische bankkoppeling te gebruiken. Bekijk hier de opties om betalingen toe te voegen en beheren.

 2. Verwerk de betaling aan je bank door te kiezen voor: 'Inboeken' > 'Dit is een ander soort boeking'. Het bedrag boek je dan bij 'Liquide Middelen - Bank' BIJ. Voeg daar als tegenrekening de 'Vlottende activa - Bol.com betalingen' in en boek het bedrag daar AF. In dit voorbeeld is de uitbetaling €95,- en door deze boeking te maken wordt de stand van de tussenrekening €0,-.