Hoe boek ik verkoop in via een verkoopplatform

Geschreven: 

Soms verkoop je producten via een derde partij, zoals Bol.com, Amazon, Coolblue, eBay, etc. Je producten worden via een ander platform verkocht. Zij ontvangen hier commissie over en dit houden ze in van de omzet van je verkochte producten. Wat er overblijft wordt aan jou uitbetaald. In dit artikel leggen we uit hoe je deze omzet in kunt boeken in Rompslomp.

De verkoop in je boekhouding inboeken

In onderstaand voorbeeld gaan we uit van een Bol.com verkoop van €100,- waarbij een commissie van €5,- wordt ingehouden.

 1. Maak een tussenrekening op jouw balans onder 'Vlottende Activa' en noem deze bijvoorbeeld 'Bol.com betalingen'. Zet een vinkje bij 'Er kan met deze rekening betaald worden'.
  Deze rekening gebruik je als tussenrekening om de omzet van verkochte producten in te boeken' en om de commissie van Bol.com af te boeken.

 2. Maak een factuur voor de producten die je hebt verkocht via het platform, in dit voorbeeld dus €100,-.
  Wanneer je factuur opstelt, voeg je bij 'betalingen' onderin een nieuwe betaling toe. Selecteer hier 'Ontvangen met > Vlottende Activa - Bol.com betalingen'. De 'Bol.com betalingen' subrekening komt hiermee in de plus te staan op je balans. Je kunt de verkochte omzet ook op deze rekening inboeken door een directe boeking aan te maken.

 3. Maak een uitgave aan voor de commissie kosten.
  Zet bij deze uitgave factuur de betaling op betaald met de Bol.com subrekening. De tussenrekening op de balans wordt hiermee verlaagd en is in dit voorbeeld €95,- (omzet - commissie).

De uitbetaling van verkoop via het platform

Er komt één of meer dagen later een betaling van het platform, in dit voorbeeld Bol.com, op jouw bank binnen.

 1. Deze betaling dien je uiteraard eerst in Rompslomp toe te voegen in het 'betalingen' scherm. Dit kan handmatig, maar het is aan te raden dit via bankmutaties te importeren, of de automatische bankkoppeling te gebruiken. Bekijk hier de opties om betalingen toe te voegen en beheren.

 2. Verwerk de betaling aan je bank door te kiezen voor: 'Inboeken' > 'Dit is een ander soort boeking'. Het bedrag boek je dan bij 'Liquide Middelen - Bank' BIJ. Voeg daar als tegenrekening de 'Vlottende activa - Bol.com betalingen' in en boek het bedrag daar AF. In dit voorbeeld is de uitbetaling €95,- en door deze boeking te maken wordt de stand van de tussenrekening €0,-.

Verkoopplatform buitenland

Voor verkopen via een verkoopplatform internationaal gelden aparte regels. Lees ook hier ons supportartikel door over btw buitenland.

Een voorbeeld van zo'n platform is bijvoorbeeld Amazon of Etsy. Voornamelijk Etsy levert bijzondere situaties in de regeling op, als je verkoopt aan particulieren die in het buitenland zijn gevestigd. Een platform zoals Etsy regelt al veel zaken voor je m.b.t. de btw als je bijvoorbeeld digitale producten verkoopt, maar bij fysieke producten is dit niet voor elk land het geval.

Er kunnen situaties voorkomen waarbij je hierdoor btw-plichtig wordt in het buitenland en ook daar btw aangifte dient te doen. Zijn je klanten niet particulier maar ook ondernemer? Dan gelden er weer andere regels. Zorg ervoor dat je je hier dus goed in verdiept! Verkoop je voor meer dan €10.000,- per jaar? Dan kun je deze buitenlandse aangiftes centraal regelen bij de Belastingdienst bijvoorbeeld.

In Rompslomp kun je dit het beste inboeken door per land een contact aan te maken (en noem deze bijvoorbeeld 'Belgische particulieren'). Maak een factuur voor de betreffende omzet voor dit contact en doe dit per land. Je kunt per land en bepaald termijn dan een verzamelfactuur maken van de omzet die je in dat land hebt omgezet. De betalingen kan je dan inboeken volgens de stappen hierboven.