Hoe boek ik betaalde en/of teruggestorte borg

Doe je een uitgave voor jouw bedrijf waarbij er borg verrekend wordt? Dan neem je dit ook op in je boekhouding. Lees hier hoe je betaalde en teruggestorte borg kunt inboeken in Rompslomp.

1. Maak een uitgave aan voor (alleen) de kosten.

Maak een uitgave aan voor de kosten, zonder de borg mee te rekenen.

2. Koppel de betaling van de borg aan de uitgave.

Via betalingen importeer je het betaalde borgbedrag. Klik op 'boek in' en kies voor 'bestaande uitgave'. Koppel het borgbedrag daar aan de uitgave.

3. Maak een subrekening aan voor 'borg'.

Ga naar je balans en maak onder 'Vlottende Activa' een nieuwe rekening aan. Noem deze bijvoorbeeld 'betaalde borg'. Zie hier hoe je een rekening op je balans aanmaakt.

4. Boek de borg in.

Het openstaande bedrag bij 'betalingen' is het borgbedrag. Kies voor 'dit is een ander soort boeking'. Boek dit bedrag bij 'Liquide middelen - Bank' AF. En bij 'Vlottende Activa - betaalde borg' BIJ.

Nu heb je de uitgave voor de kosten betaald. De borg die je hebt betaald staat op een subrekening op de balans. Als je de borg teruggestort krijgt, boek je deze in via betalingen.

5. De terugstorting van de borg inboeken.

Klik op 'boek in' > 'Dit is een ander soort boeking'. Boek het bedrag daar op 'Liquide middelen - Bank' BIJ en 'Vlottende Activa - Betaalde borg' AF.

Je rekening 'Vlottende Activa - Betaalde borg' op je balans staat nu weer op 0,-.