Wat is vlottende activa?

Vlottende activa zijn bezittingen in je bedrijf die enkel gedurende één productieproces gebruikt kunnen worden. Het zijn dus bezittingen die "vlot" (binnen een jaar) weer weg zijn of in geld omgezet kunnen worden. Daarmee staan vlottende activa eigenlijk recht tegenover de vaste activa die langer dan een jaar in je bedrijf aanwezig zijn (zoals je bedrijfsgebouw).

Voorbeelden van vlottende activa zijn: een goederenvoorraad, grondstoffen, maar ook debiteuren.

Wat valt er nu precies onder die vlottende activa?

Je vind je vlottende activa aan de activazijde op je balans, maar wat valt hier allemaal onder? Wij zetten het op een rij:

  • Voorraad Allereerst hebben we het over de voorraad. Dit zijn bijvoorbeeld de goederen die nodig zijn om jouw eindproduct te creeëren, maar ook die eindproducten die nog niet verkocht zijn. Het verpakkingsmateriaal valt ook onder je voorraad. Lees hier alles over de verwerking van je voorraad in je boekhouding.

  • Debiteuren vallen ook onder de vlottende activa. Bijvoorbeeld: je hebt een bestelling verzonden naar je klant en de factuur is meegestuurd. De klant heeft zijn pakket ontvangen, maar de factuur staat nog open. Dit zijn debiteuren (of vorderingen) waarvan je verwacht dat de betaling binnen korte tijd jouw kant op komt.

  • Liquide middelen zoals het saldo op je bankrekening(en) en tussenrekeningen maar ook je rekening kas (contanten).

  • Stuur jij je facturen met iDEAL betaallink? Dan vallen de Mollie betalingen ook onder je vlottende activa. Mollie betalingen zullen namelijk "vlot" in geld op jouw bankrekening worden omgezet. Lees hier hoe je de betalingen van Mollie precies inboekt.

Waar vind je je vlottende activa in Rompslomp?

Hoe boek je vlottende activa in je boekhouding in? Wanneer je gebruik maakt van een online boekhoudprogramma zoals Rompslomp dan gaat dit grotendeels automatisch. Zo wordt op basis van de gemaakte facturen en de bijhorende betaalstatus direct de rekening Debiteuren geboekt. Dit geldt ook voor de ingeboekte bank en kas betalingen. Het enige wat jij hoeft te doen is je boekhouding up to date te houden.

Vlottende activa op je balans

Meer kennis over boekhouden?