Wat is voorraad?

Een voorraad bestaat uit goederen die beschikbaar zijn voor productie, verkoop of levering. Deze goederen hebben allemaal een waarde en moeten terugkomen in je boekhouding en op je balans verwerkt worden. Ook goederen die al in gebruik zijn voor productie vallen onder je voorraad. Op je balans zie je voorraad onder je vlottende activa staan. Dit betekent dus eigenlijk dat voorraad bestaat uit goederen die "vlot" weer weg zijn, of in geld omgezet kunnen worden.

Werk je met voorraad dan is het belangrijk een goede en complete voorraad administratie bij te houden. Hierin hou je bij wat er uit de voorraad wordt gehaald voor verwerking of verkoop en wat er wordt ingekocht.

Hoe verwerk je voorraad in je boekhouding?

De verwerking van je voorraad kun je op diverse manieren bijhouden. Je zou het op papier kunnen bijhouden, maar dat is nogal ouderwets, beter is een digitale oplossing. Je kunt dan kiezen om je voorraad in Excel of een Google spreadsheet bij te houden. Of je kunt je voorraad bijhouden direct in je online boekhoudprogramma, zoals Rompslomp. het voordeel van de laatste oplossing is dat je vaak een real-time inzicht hebt in je voorraad en dat de waarde van je voorraad ook nog eens automatisch verwerkt wordt op je balans. Het enige wat jij hoeft te doen is je inkoop en verkoop, en daarmee je voorraad, goed te administreren.

Werk je met een losse voorraad administratie dan kun je de waarde van je voorraad via een boeking op je balans krijgen.

Waar vind je je voorraad in Rompslomp?

Uiteindelijk vind je je voorraad ook terug op jouw balans. Dit ziet er zo uit:

Voorraad op je balans

En in Rompslomp kun je gemakkelijk de actuele status zien van de producten in jouw voorraad:

Voorraadbeheer administratie

Meer kennis over boekhouden?