Wat is een bankboek?

Een bankboek is onderdeel van de boekhouding en bestaat uit alle uitgaven en ontvangsten die op je zakelijke bankrekening plaatsvinden. In het bankboek vind je dus alle transacties volgens de bankafschriften van je bank. Het bankboek is één van de zogenoemde dagboeken die bij een administratie hoort. Het lijkt een beetje op het kasboek, behalve dat het nu om elektronische betalingen gaat.

Hoe houd je je bankboek bij?

Het bijhouden van je bankboek en de daarbij horende betalingen is eenvoudig met behulp van een online boekhoudprogramma, zoals Rompslomp.

Alle banktransacties kunnen tegenwoordig digitaal door je bank worden aangeleverd. Daarom is het niet nodig om dit handmatig bij te houden. Je kunt namelijk gemakkelijk je bankafschriften (automatisch) importeren in je boekhoudprogramma. Verwerk de banktransacties in je boekhouding door aan te geven waar de transactie mee te maken had. Geef bijvoorbeeld aan bij welke factuur deze betaling hoort en wat voor type omzet dit dan is. Zo verklaar je dus al je banktransacties en worden ze correct ingeboekt in je boekhouding en is je bankboek compleet.

Het bankboek in Rompslomp

Rompslomp maakt geen gebruik van de term "bankboek". Ook omdat deze er net wat anders uit ziet dan de ouderwetse tabellen. Wel kun je een overzicht krijgen van alle transacties die via je bank gebeurd zijn. Hieronder zie je een voorbeeld van bankboekingen in Rompslomp:

Bankboek boekingen voorbeeld

Je kunt bij het betalingen overzicht in Rompslomp gemakkelijk al je banktransacties importeren, bekijken en verwerken in je boekhouding.

Zie hieronder een voorbeeld van het betalingenoverzicht.

Bankboek transactie overzicht

Het importeren van banktransacties kan via een MT940 of CAMT.053 bestand . Dat kun je bij de online omgeving van jouw bank exporteren. Of je koppelt je bank met Rompslomp zodat de transacties automatisch ingeladen worden. Lees hier hoe je jouw bankmutaties kunt importeren.

Zodra je al je bankbetalingen in Rompslomp geïmporteerd hebt, kun je ze stuk voor stuk inboeken in jouw boekhouding. Lees hier hoe je de banktransacties verwerkt in je boekhouding.


Meer informatie