Wat is een bankboek?

Een bankboek is onderdeel van de boekhouding en bestaat uit alle uitgaven en ontvangsten die op je zakelijke bankrekening plaatsvinden. In het bankboek vind je dus alle transacties volgens de bankafschriften van je bank. Het bankboek is één van de zogenoemde dagboeken die bij een administratie hoort en het lijkt ook een beetje op het kasboek, behalve dat het nu om elektronische betalingen gaat.

Hoe houd je je bankboek bij?

Het bijhouden van je bankboek en de daarbij horende betalingen is tegenwoordig gemakkelijk te doen met behulp van een online boekhoudprogramma, zoals Rompslomp.

Omdat alle banktransacties tegenwoordig digitaal aangeleverd kunnen worden door je bank is het dus ook niet nodig om je bankboek handmatig bij te houden. Je kunt namelijk gemakkelijk je bankafschriften (automatisch) importeren in je boekhoudprogramma. Het enige wat jij vervolgens hoeft te doen is de banktransacties in je boekhouding te verwerken door aan te geven waar de transactie mee te maken had. Zo dien je bijvoorbeeld bij een ontvangst aan te geven bij welke factuur deze betaling hoort en wat voor type omzet dit dan is. Op deze manier verklaar je dus al je banktransacties en worden ze correct ingeboekt in je boekhouding en is je bankboek compleet.

Het bankboek in Rompslomp

In Rompslomp wordt geen gebruik gemaakt van de term "bankboek", omdat deze er ook net wat anders uit ziet dan de ouderwetse tabellen. Desalniettemin kun je gemakkelijk een overzicht krijgen van alle transacties die via je bank gebeurd zijn. Hieronder zie je een voorbeeld van bankboekingen in Rompslomp:

Bankboek boekingen voorbeeld

Daarnaast kun je bij het betalingen overzicht in Rompslomp gemakkelijk al je banktransacties importeren, bekijken en verwerken in je boekhouding. Zie hieronder een voorbeeld van het betalingen overzicht.

Bankboek transactie overzicht

Het importeren van banktransacties kan via een MT940 of CAMT.053 bestand dat je bij de online omgeving van jouw bank kunt exporteren, of je koppelt je bank met Rompslomp zodat de transacties automatisch ingeladen worden. Lees hier hoe je jouw bankmutaties kunt importeren.

Zodra je al je bankbetalingen in Rompslomp geïmporteerd hebt, kun je ze stuk voor stuk inboeken in jouw boekhouding. Lees hier hoe je de banktransacties verwerkt in je boekhouding.


Meer informatie