Btw inboeken bij gebruik van margeregeling

Geschreven:

Maak je gebruik van de margeregeling dan betaal je btw over de marge in plaats van over de omzet. Omdat het inboeken van margegoederen net even anders werkt komt de btw niet terug in het btw-overzicht. Verkoop je met winst, dan is de winstmarge positief en moet je btw betalen. Verkoop je met verlies, dan heb je een negatieve winstmarge. Over een negatieve winstmarge hoef je geen btw te betalen, maar je krijgt ook geen btw terug.

Hieronder leggen we uit hoe je gemakkelijk je btw over margegoederen in Rompslomp kunt inboeken.

Je btw over margegoederen uitrekenen

Dus je hebt al je inkopen en verkopen ingeboekt in Rompslomp op de juiste subrekeningen, zie: Factuur maken met margeregeling.

Als je nu via boekhouding naar je winst & verlies rekening gaat en daar op de subrekening doorklikt kun je zien wat de totale omzet en omzet per maand is. Om dit per kwartaal te zien dien je bij de grafiek even de periode aan te passen. Dit doe je voor alle kosten en omzetrekeningen die de margeregeling gebruiken en zo kun je je winst uitrekenen waar je btw over dient te betalen.

De btw inboeken in je boekhouding met de globalisatie methode

Gezien je op de facturen btw aangepast hebt geselecteerd zie je de totale omzet terug in het btw-overzicht bij "1c Leveringen / diensten belast met overige tarieven, behalve 0%". Je zult nu een correctie boeking moeten doen, om dit totaalbedrag te corrigeren. Je moet immers wel btw betalen over je marge in een bepaalde periode.

Stel we hebben een omzet van € 100,- gemaakt, waarvan na aftrek van de kosten, € 50,- marge blijkt. Er staat dan € 100,- bij het bedrag waarover omzetbelasting betaald moet worden, we gaan dit corrigeren zodat er bij 1a € 50,- komt te staan en er bij 1c geen bedrag meer staat en we in totaal dus €10,50 btw afdragen.

Btw-overzicht voordat we de boeking hebben gedaan

Btw inboeken met margeregeling

Correctieboeking toevoegen

We doen de correctie als volgt. Ga naar Boekhouding > Boekingen > Nieuwe boeking en maak een boeking waarvan de datum in de betreffende btw-periode valt met de volgende regels:

  • Passiva - Kortlopende schulden - Te betalen btw - btw af te dragen - btw hoog 10,50 BIJ.
  • Omzet - margeregeling 21% 10,50 AF
  • Hulp: bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend - btw hoog 50 BIJ.
  • Hulp: bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend - btw aangepast 100 AF.

Btw inboeken met margeregeling

Btw-overzicht na de correctieboeking

Zoals je in het volgende screenshot ziet, klopt het btw-overzicht nu.

Btw inboeken met margeregeling