Facturen met elkaar verrekenen

Geschreven: 

Soms komt het voor dat jouw debiteur ook een leverancier is. Jij hebt deze klant een factuur gestuurd en tevens diensten/goederen afgenomen. Jouw klant heeft deze met elkaar verrekend en betaalt jou de som van deze facturen. Hoe zorg je ervoor dat deze in Rompslomp tegen elkaar afgeboekt worden, of met elkaar verrekend worden?

Na verrekening stort jouw klant de som van het bedrag op je rekening.

Stel je hebt jouw klant een factuur gestuurd van 500 euro. Daarna heb jij diensten bij dezelfde klant afgenomen van 100 euro. Na verrekening hiervan is jouw klant jou nog 400 euro verschuldigd en maakt dit bedrag over op jouw rekening. Dit boek je als volgt in:

  1. Maak eerst een factuur van 500 euro.
  2. Maak daarna een uitgave van 100 euro.
  3. De ontvangst van 400 euro kun je importeren via Bankmutaties geïmporteerd, of voeg je handmatig toe bij Betalingen.
  4. Ga naar de betreffende uitgave en klik op ‘Pas betaling aan’
    facturen-verrekenen1
5. Kies voor ‘Bestaande transactie’.
facturen-verrekenen2
6. Zoek hier de betreffende transactie van 400 euro en vul bij het ‘in te boeken bedrag’ het bedrag van de uitgave in. In dit geval dus -100 euro. Sla de boeking op.
facturen-verrekenen3
7. Vervolgens ga je naar de betreffende factuur en klik op ‘Pas betaling aan’.
8. Zoek hier de bestaande transactie van 400 euro en vul bij het ‘In te boeken bedrag’ het bedrag van de factuur in. In dit geval +500 euro. Sla de boeking op.
facturen-verrekenen4
facturen-verrekenen5
9. Deze facturen zijn nu met elkaar verrekend.
10. Als je naar je betalingenscherm gaat, en de betreffende betaling/transactie erbij zoekt, zal je zien dat zowel de factuur als de uitgave aan deze betaling zijn gekoppeld en dat beiden ‘betaald’ zijn.
facturen-verrekenen6
Ben jij na verrekening van facturen de klant/leverancier een bedrag verschuldigd, dan werken bovenstaande stappen andersom.