Kasboek bijhouden en kasbetalingen inboeken

Geschreven: 

Gaan jouw betalingen niet via de bank, maar bestaat (een deel van) jouw omzet en/of uitgaven uit kasbetalingen? Geen probleem. In Rompslomp kun je gemakkelijk jouw kasbetalingen inboeken en je kasboek bijhouden. Wij leggen je uit hoe dit werkt.

Een kasboek bijhouden in Rompslomp

In een kasboek leg je alle contante inkomsten en uitgaven vast binnen jouw bedrijf. Deze kasbetalingen moet je administreren in een zogenaamd kasboek, dit is niets meer dan een vastlegging van elke kas transactie. Je kunt gemakkelijk je kasbetalingen bijhouden in Rompslomp en daarmee een online kasboek bijhouden. Het vullen van je kasboek en het inboeken van de kasbetaling in je boekhouding zijn 2 losse stappen en worden hieronder beschreven.

Handmatig een kasbetaling toevoegen

  1. Ga naar het Betalingen scherm in Rompslomp.
  2. Standaard staat er al een rekening "Kas", deze kun je bekijken door bovenin op het tabblad "Kas" te klikken.
  3. Klik hier op de knop "Nieuwe betaling".
  4. Onderstaande scherm opent zich nu, hier kun je aangeven dat de betaling in cash voldaan is.

    Handmatig een kasbetaling toevoegen
  5. Druk op "Voeg betaling toe" en je betaling wordt aan het betalingen overzicht toegevoegd

Je moet dan nog wel deze betaling inboeken, dit kun je weer doen door een factuur of uitgave ervan te maken.

Het inboeken van kas betalingen

Je kunt er voor kiezen om elke betaling afzonderlijk in te boeken. Een contante uitgave boek je dan in als uitgave en contante inkomsten boek je in als factuur. Op deze manier wordt de kas betaling als kosten of omzet ingeboekt in je boekhouding. Ook kun je direct de juiste btw toekennen zodat dit ook automatisch geboekt wordt. Als je omzet inboekt dan kun je de factuur aan jezelf richten.

Je kunt er ook voor kiezen om een verzamelfactuur of uitgave te maken die bestaat uit meerdere kasbetalingen, dit kan handig zijn wanneer je meerdere kasbetalingen op een dag ontvangt bijvoorbeeld. Je kunt dan meerdere betalingen aan 1 factuur of uitgave koppelen.

Hier zie je een voorbeeld van het opstellen van een factuur vanuit een kasbetaling:

Kas factuur maken

Bewaren van je kas betaalbewijzen

Heb je een kassabon of factuur van de uitgave die je contant hebt betaald dan kun je deze gewoon als bijlage toevoegen aan de uitgave. Heb je kassabonnen van omzet dan kun je deze weer koppelen aan de bijhorende factuur zoals je die hierboven hebt aangemaakt. We raden je aan deze ook nog op een andere plek te bewaren.

De kasbetaling koppelen aan een bestaande factuur of uitgave

Onder het tabje "Kas" zie je de betaling(en) staan die nog ingeboekt moeten worden. Klik op "Inboeken" en vervolgens op "Koppelen aan een bestaande factuur". Je kunt hier de bijbehorende (verzamel)factuur aanklikken.

Kasbetaling koppelen aan factuur

Als je meerdere kas betalingen hebt dan zal je verzamelfactuur op deels betaald staan. Je kunt elke betaling dan stuk voor stuk inboeken zoals hierboven weergegeven, tot dat je verzamelfactuur 100% betaald is. Succes!

Voor meer informatie over het inboeken van betalingen, klik hier