Hoe boek je rente baten of lasten in?

Geschreven: 

Heb je rente ontvangen of moet je juist rente betalen omdat je rood hebt gestaan? Deze baten of lasten zijn net iets anders dan standaard, hieronder vind je een voorbeeld van hoe je deze in Rompslomp kunt inboeken.

In onderstaand voorbeeld geven we weer hoe je rente baten inboekt.

Om je rente baten in te boeken maken we eerst een nieuwe rekening aan op je winst- en verliesrekening. Ga bij boekhouding naar Winst & Verlies, en klik op Omzet. Hier staat aan de rechterzijde een button 'Nieuwe subrekening'. Maak hier een omzet rekening genaamd "Rente baten".
Heb je rente lasten dan werkt dit op dezelfde manier alleen dien je dan in plaats van een omzet rekening een kosten rekening toe te voegen.

Nieuwe subrekening aanmaken

Het rente bedrag is waarschijnlijk al op je bankrekening gestort (of er van af gehaald). Als je je bankmutaties hebt geïmporteerd dan zie je de betaling terugkomen bij "Betalingen". Hoe je deze importeert lees je hier. Mocht je niet met bankmutaties werken dan kun je de betaling ook handmatig invoeren door op '+Nieuwe betaling' te klikken.

Zoek de juiste betaling op en klik op inboeken. Hier kies je voor de optie 'Dit is een ander soort boeking'. Vul hier een duidelijke beschrijving in bijvoorbeeld" "Rente baten 2016" en boek je rente baten BIJ op je bank en BIJ op je nieuw gemaakte omzet rekening. Klik op 'Maak boeking aan'. In het geval van rente lasten dien je van je bank AF te boeken en bij je kosten rekening BIJ.

Rente baten inboeken