Zakelijke reiskosten inboeken

Rij je met je privé auto of met je fiets naar je klanten of naar kantoor, dan mag je de gereden zakelijke kilometers als kosten opgeven. Je mag sinds 1 januari 2023 € 0,21 per kilometer van je opbrengst aftrekken voor de zakelijke ritten. Voorheen was dit €0,19. Per 1 januari 2024 gaat dit naar € 0,22 per kilometer  Ook als je een auto huurt, mag je het bovengenoemde bedrag per zakelijk gereden kilometer opvoeren. Lees hier ook de uitleg van de Belastingdienst. Je moet wel de zakelijk gereden kilometers voor het hele kalenderjaar goed bijhouden.

Zakelijke ritten bijhouden

Je kunt ritten die je gereden hebt maar niet aan een klant toerekenbaar zijn toch registreren. Je kunt deze rit gewoon registreren op de normale manier via de uren & ritten registratie in Rompslomp. Je dient alleen het veld bij 'Contact' leeg te laten, of hier te kiezen voor 'Eigen ritten'.

zakelijke-reiskosten01-1

Vervolgens worden deze ritten geregistreerd onder "Eigen km's zakelijk".

zakelijke-reiskosten02

Vergoeding voor zakelijke ritten inboeken

Aan het einde van het jaar tel je al je "Eigen km's zakelijk" bij elkaar op, hier kun je de bovengenoemde kilometervergoeding voor opvoeren. Maak hiervoor een nieuwe uitgave aan met 0% btw. Bij de betaling geef je aan dat deze met 'Privé' is betaald, tenzij dit in jouw geval natuurlijk anders is!

Om aan te kunnen geven dat deze met "Privé" betaald is dien je onder "Eigen Vermogen" op de Balans een subrekening toe te voegen.

Zakelijke reiskosten openbaar vervoer, taxi en vliegtuig

Reis je met het openbaar vervoer naar je opdrachtgevers of de plek waar je werkzaamheden verricht? Dan mag je de werkelijk gemaakte kosten aftrekken. Je moet dit wel kunnen aantonen met een bewijs, bewaar bijvoorbeeld het treinkaartje, of maak een uitdraai van de gemaakte reizen.

Vergoeding voor zakelijke OV reiskosten inboeken

De gemaakte reiskosten kun je het beste inboeken door het bewijs van de gemaakte kosten te uploaden naar je schoenendoos en vanuit daar een nieuwe uitgave aan te maken. Op deze manier boek je je reiskosten in in je boekhouding.