Hoe maak je een nieuwe (grootboek)rekening aan op de winst-en-verliesrekening?

Geschreven: 

Grootboekrekening aanmaken op de winst-en-verliesrekening

In Rompslomp bestaat de winst- en verliesrekening uit enkele standaard rekeningen. 'Omzet- overig', of 'kosten - afschrijvingen' zijn twee voorbeelden van standaard rekeningen. Uiteraard kan het heel handig zijn om zelf rekeningen toe te voegen aan de winst- en verliesrekening. Zo kan je bijvoorbeeld als je twee verschillende diensten of producten levert, twee verschillende omzetrekeningen aanmaken. Zo houd je het overzicht in de opbrengsten per dienst of per product. Hetzelfde geldt voor de kosten. Het zou bijvoorbeeld handig kunnen zijn om een kostenrekening voor reiskosten aan te maken.

In Rompslomp noemen we dit simpelweg 'rekeningen' maar in boekhoudtermen worden deze ook wel grootboek of grootboekrekeningen genoemd.

Hoe voeg je een nieuwe rekening toe?

Ga naar 'Boekhouding' > tabje 'Winst & Verliesrekening', kies vervolgens of je een omzet- of kostenrekening wil toevoegen door op een van die twee hoofdrekeningen te klikken. Vervolgens verschijnt rechtsboven een knop ‘Nieuwe subrekening’.

Grootboekrekeningen toevoegen met grootboekcodes

Het is in Rompslomp ook mogelijk om grootboekcodes toe te kennen aan de betreffende rekeningen. We nemen je hieronder mee in een voorbeeld, waarbij we een rekening autokosten (44) met daaronder een subrekening brandstofkosten (4410) gaan toevoegen.

  1. Ga naar 'Boekhouding' > tabje 'Winst & Verliesrekening'

  2. Klik op omzet of kosten om een subrekening toe te voegen aan die rekening. In dit voorbeeld kiezen voor voor 'kosten'

Kostenrekening
  1. Kies rechts voor 'Nieuwe subrekening'
Subrekening toevoegen
  1. Vul hier de naam en grootboekcode van de nieuwe rekening in, en sla op
Autokosten

 

Je ziet de rekening 'autokosten' nu onder de 'kosten' staan.

  1. Je kan dit nu verder specificeren door op 'autokosten' te klikken en weer een subrekening toe te voegen. Bijvoorbeeld 'brandstofkosten'.
Brandstofkosten

Je ziet hier ook staan dat de hoofdrekening 'autokosten' is. Ook hier kan je een bijpassende grootboekcode toevoegen. Sla de rekening op.

In het overzicht zie je nu onder 'kosten' de grootboekrekening 'autokosten' met grootboekcode 44 en daaronder de rekening 'brandstofkosten' met grootboekcode 4410

Autokosten voorbeeld