Wat is het factuurstelsel?

Bij het het factuurstelsel kijk je naar de datum waarop je facturen ontvangen of verzonden hebt. Je hoeft de betaling dan nog niet verzonden of ontvangen te hebben, toch boek je deze al in in je boekhouding. Bij Rompslomp hanteren wij standaard het factuurstelsel, op die manier verwerk je je omzet en kosten in die periode waarop ze betrekking hebben. In dit geval wordt jouw winst- & verlies rekening direct up-to-date gehouden, en is deze niet afhankelijk van de snelheid waarmee jouw klanten betalen.

Factuurstelsel en btw belasting

Bij het maken van facturen of uitgaven zul je de btw die daarover wordt berekend op moeten geven bij de btw-aangifte. In welk tijdvak (vaak een kwartaal) je deze btw dient aan te geven is afhankelijk van welk stelsel je gebruikt, het factuurstelsel of het kasstelsel. Wanneer je het factuurstelsel gebruikt dan is de datum van de factuur leidend.

Voorbeeld: Je maakt op 20 maart (kwartaal 1) een factuur aan, de betaling van deze factuur ontvang je op 19 april (kwartaal 2).
- Bij het factuurstelsel valt de btw dan in het eerste kwartaal omdat de factuurdatum leidend is.
- Bij het kasstelsel valt de btw in het tweede kwartaal, omdat hier de betaling leidend is.

Raadpleeg ook zeker even de site van de Belastingdienst over hoe je btw berekend met de verschillende stelsels.

Wanneer gebruik je het factuurstelsel?

Als je goederen of diensten levert aan ondernemers, dan ben je verplicht een factuur op te stellen. Je bent dan eigenlijk ook verplicht het factuurstelsel te gebruiken, en hiermee ook direct de door jou te betalen btw te verwerken. Wil je meer weten over het factuurstelsel?

Wil je jouw boekhouding toch omzetten naar het kasstelsel?

Standaard is het factuurstelsel in boekhoudsoftware Rompslomp al ingesteld omdat dit de meest gebruikte variant is. Je kunt het standaard ingeregelde factuurstelsel uiteraard wel omzetten in Rompslomp. Dit doe je via je instellingen, onder het kopje "Boekhouding". Lees hier meer over wat het kasstelsel is.


Meer kennis over boekhouden?