Een lening of lease met aflossing inboeken

Geschreven:

Heb je een lening of lease met bijhorende aflossing en kosten dan leggen we hier uit hoe je deze in je boekhouding verwerkt.

Lening opvoeren

Je voert de lening eerst op in je balans. Is het een langlopende lening (langer dan 1 jaar) dan voer je deze op onder Langlopende schulden, is het een kortere lening dan valt deze onder Kortlopende schulden aan de Passiva kant.

1. Ga naar Boekhouding
  2. Klik op 'Langlopende schulden' of 'Kortlopende schulden' (afhankelijk van het soort lening dat je hebt).
  3. Klik in het rechtermenu op 'Boeking van langlopende schulden'. *
  4. Voer de benodigde gegevens in, selecteer als tegenrekening de rekening waarop je de lening hebt ontvangen. Bijvoorbeeld Liquide Middelen - Bank.
  • Je kunt bovenstaande ook doen door een betaling ontvangst in te boeken in het scherm Betalingen en dan op inboeken te klikken.

Aflossing van de lening inboeken:

Als je maandelijks je lening aflost dan dien je deze in te boeken, dit gaat als volgt te werk.
1. Voer de betaling in aan het scherm Betalingen.
2. Klik bij de betaling op inboeken
3. Geef dan aan "Dit is een ander soort boeking". Je geeft dan bij de boeking aan:

• Bank AF 110
  • Lening AF 100 Heb je eventueel extra kosten zoals rentekosten of leasekosten dan boek je deze ook in:
  • Leasekosten BIJ 10 (rekening moet wel eerst toegevoegd worden via Boekhouding > Winst & Verlies > Kosten > Nieuwe subrekening)

Zie hier een voorbeeld:

Aflossing van lening inboeken