Btw-correctie toepassen bij vrijgestelde omzet

Geschreven: 

Wanneer je deels voor de btw vrijgestelde omzet hebt kun je waarschijnlijk niet alle voorbelasting opgeven op je btw-aangifte. Lees hier meer over wat er geldt in dat geval.

Wanneer je deels omzet boekt met vrijgestelde btw dan zal je op je btw-overzicht in Rompslomp een percentage te zien krijgen van hoeveel procent van je omzet met vrijgestelde btw is gegenereerd.

Vrijgestelde btw procent

Dit percentage kun je gebruiken als correctie om toe te passen op je voorbelasting die je aangeeft op je btw-aangifte. Stel je hebt 50% aan vrijgestelde omzet in een periode en je hebt €200,- aan voorbelasting, dan dien je op je btw-aangifte €100,- voorbelasting op te geven (50% van €200,-).

In het btw-overzicht van Rompslomp houden we echter geen rekening met de toepassing van deze correctie op je voorbelasting. Hierdoor zal een verschil ontstaan tussen wat je werkelijk hebt opgegeven en je boekhouding, dit dien je dus recht te trekken! Je kunt dit als volgt doen:

  1. Reken het verschil uit aan Voorbelasting dat je opgeeft op je btw-aangifte en dat er in Rompslomp staat (in bovenstaand voorbeeld is dat dus €100,-)
  2. Dit verschil dien je in te boeken, ga hiervoor naar Boekhouding en kies voor Nieuwe boeking.

  3. Kies een duidelijke omschrijving van de btw-voorbelasting correctie zodat je dit later terug kunt vinden

  4. Kies als datum een datum in het btw-aangifte tijdvak

  5. Voer als rekening in : Kortlopende schulden - Voorbelasting, voer hier bij bedrag het verschil in (in dit voorbeeld €100,- AF)

  6. Voer als tegenrekening in : Kostenrekening - btw-correctie (deze rekening zul je eerst even moeten aanmaken)

Btw-Verschil