Btw-teruggave zakelijk gebruik privé auto

Zakelijk gebruik privé auto

Heb je een privé auto en wordt deze auto ook zakelijk gebruikt? Je kunt dan de btw op de onderhoud en het gebruik aftrekken, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet.
Voor het bepalen van het deel privégebruik maakt het uit of je een kilometeradministratie bijhoudt of niet. Je moet zelf goed berekenen wat het percentage van de btw is dat je terug mag vragen. Dit vind je terug op de website van de Belastingdienst.

Lees hier meer over zakelijk gebruik van je privé auto

Btw-teruggave door zakelijk gebruik privé auto inboeken

Je maakt als eerste een kostenrekening aan. Noem deze 'autokosten'. Dit doe je door naar je winst- en verliesrekening te gaan, op de rekening 'kosten' te klikken en dan in het rechterzijmenu op 'nieuwe subrekening' te klikken.

De btw-teruggave door zakelijk gebruik van je privé-auto boek je als volgt in:

  • Maak een nieuwe uitgave aan.
  • Vul bij het bedrag excl. btw €0,- in, kies voor btw-type "aangepast" en vul bij het bedrag incl. btw het bedrag in dat je eerder hebt berekent en als btw mag terugvragen. Op deze manier maak je een uitgave met een 100% btw-bedrag. Voorbeeld van de uitgave:
Voorbeeld boeking van uitgave
  • Voeg direct een betaling toe en geef daar aan dat deze "uitgave" betaald is met je Eigen vermogen. Voorbeeld boeking van betaling:
Voorbeeld boeking van betaling